Mørk chokolade indeholder ofte uønskede stoffer
Kakao er et naturligt produkt, og det er svært at undgå at kakaobønner indeholder tungmetaller. Men der er også andre problematiske stoffer, der kan dannes i produktionen af chokoladen.

Chokolade – især mørk chokolade – kan indeholde skadelige stoffer som cadmium, bly og tjærestoffer (PAH). Vi har testet ti forskellige slags mørk chokolade. Vi har både testet for, om chokoladerne indeholder uønsket kemi over grænseværdierne, og om de smager godt.
I de testede chokolader har vi fundet alle tre skadelige stoffer.
Hvorfor er der cadmium og bly i chokolade?
Cadmium er et tungmetal, der ophobes i lever og nyrer over tid, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Cadmium kan blandt andet give nyreskader. Metallet findes i jorden og overføres fra jorden til kakaobønnerne og derfra til chokoladen.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det forventeligt, at en plade mørk chokolade på 100 gram indeholder den mængde cadmium, som en voksen person kan tåle at få dagligt. I testen kan vi se, at flere af chokoladerne indeholder cadmium i de mængder, som Fødevarestyrelsen beskriver.
Bly er et andet uønsket stof, der overføres fra jorden til kakaobønnen. Der findes ikke grænseværdier for indhold af bly i chokolade.
Tungmetaller varierer fra høst til høst
Indholdet af tungmetaller vil typisk variere fra høst til høst, og den chokolade, der ikke indeholder noget, kan have et indhold på et senere tidspunkt - og omvendt.
Så det er svært at gardere sig mod indholdet af tungmetaller i mørk chokolade, og det bedste råd er at overveje, hvor meget mørk chokolade du spiser.
PAH i chokolade kan være kræftfremkaldende
Tjærestoffet PAH opstår under forarbejdning af kakaobønnerne. Det er, når bønnerne bliver tørret og ristet, at PAH opstår. PAH'er kan være kræftfremkaldende, og indholdet af stofferne i fødevarer bør derfor være så lavt som muligt.
Vi fandt problematiske stoffer i flere af de testede chokolader. I én chokolade fandt vi i et forholdsvis højt indhold af bly, og i en anden fandt vi tjærestoffet PAH.
Log ind eller bliv medlem
Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Mørk chokolade: Her er de bedste
Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, og der er især stor forskel på, hvor søde chokolader med 70 % kakaoindhold er. Se hvilke chokolader 113 forbrugere foretrækker.

Hvad er marcipan?
Marcipan må kun kaldes for ren rå marcipan, hvis indholdet af mandler er over en bestemt grænser. Se hvornår marcipan er marcipan her.

Disse to nøddecremer er uden palmeolie
Nøddecreme består primært af sukker og fedt. Fedtstoffet er ofte den omdiskuterede palmeolie. Se hvilke nøddecremer, der ikke indeholder palmeolie.