Test: Din nye maling kan frigive uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Husk at lufte ud - Din nye maling kan frigive uønsket kemi viser test

Morten Steiniche · 27. august 2024

Maling kan indeholde og afgasse mange kemikalier til luften, og der kan være tale om både sundhedsskadelige stoffer og stoffer, der kan være problematiske for miljøet. Det viser vores test af maling.

Luft ud, når du maler, bliv ved med at lufte ud et stykke tid bagefter, og lad gerne være med at opholde dig i de nymalede rum i nogle dage efter. Nypåført maling kan nemlig afgive masser af kemikalier til luften, særligt i de første dage.
Det er den kortfattede konklusion på den omfattende undersøgelse af kemien i maling, som Forbrugerrådet Tænk har lavet. Undersøgelsen viser desuden, at der i nogle malinger er kemikalier, som kan være problematiske for både sundheden og miljøet.

”Vi får ofte spørgsmål fra forbrugere om kemi i maling, og med den test, vi har lavet, kan vi nu give et godt overblik over, hvad forbrugerne skal overveje, når de vælger maling,” siger Christel Søgaard Kirkeby, ansvarlig for testen hos Forbrugerrådet Tænk.

Kemikalier afgasser fra malingen

En af de ting, der er undersøgt i testen, er afgasningen af kemikalier. Når du maler, vil der nemlig være kemikalier, som slipper malingen og afgasser til luften, og som du derfor indånder. Denne afgasning vil fortsætte, mens malingen hærder. Normalt måler man først, hvor meget malingen afgasser fra dag tre, men i vores test har vi også undersøgt afgasningen allerede første og anden dag. Det har vi undersøgt i tre nymalede hjem og i en kammertest i laboratoriet. Vi har undersøgt 30 forskellige malinger.

”Testene viser, at der især den dag, man maler, og dagen efter, man har malet, er meget store afgasninger af kemikalier fra malinger. Vi har målt afgasning af op til 91 forskellige kemikalier pr. maling og i store mængder fra nogle af malingerne,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Luft ud og brug handsker Christel Søgaard Kirkeby Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Test og analyse

Nadja Lynge Lyng, faglig leder og indeklimaspecialist på Teknologisk Institut, har været med til at udføre testen. Hun fortæller, at der er målt afgasning af stoffer, som typisk ikke måles i standardmålinger efter tre eller 28 dage.

”Vi har bl.a. målt afgasning af ammoniak fra nogle malinger i koncentrationer, som kan opleves ubehagelige og give akutte gener, hvis man ikke lufter ordentligt ud. Derudover har vi målt enkelte stoffer, som er kategoriseret som CMR-stoffer – altså stoffer, der kan give kræft eller skader på arvemateriale eller skade forplantningsevnen – på de første dage for nogle af malingerne,” siger hun.

Testen viser, at der er forskel på, hvor meget de forskellige typer af maling afgasser; fx afgasser oliemaling til træ og metal væsentlig mere end vandbaseret maling. Testen viser også, at maling med en højere glans har en tendens til højere afgasning af kemikalier.

Problematiske konserveringsmidler

Maling – især vandbaseret maling – indeholder ofte konserveringsmidler, som er tilsat for at undgå, at malingen rådner. I mange år blev det meget allergifremkaldende konserveringsmiddel MI – methylisothiazolinon – brugt i maling, men vi har kun fundet meget små mængder af stoffet i testen, hvilket viser, at branchen har arbejdet aktivt på at udfase brugen.

Til gengæld har vi fundet det beslægtede konser veringsmiddel BIT – benzisothiazolinon – i flere malinger, både i små mængder og i større koncentrationer. Som MI er også BIT allergifremkaldende og kan være problematisk for miljøet. Risikoen for allergi stiger med koncentrationen og mængden, man udsættes for. Det er tilladt at konservere maling med BIT.

maling_gasser

Kemikalier afgasses til luften

For de to malinger med den højeste koncentration af BIT har vi desuden testet, hvor meget der afgasses til luften efter påførslen af malingen. På tredjedagen kunne vi måle koncentrationer af BIT i luften – både i vores kammertest og i de nymalede hjem.

”Vi er overraskede over, at der findes så høje mængder af BIT i luften. Man har tidligere antaget, at det primært var MI, der afgassede, så at vi nu også har viden om, at BIT afgasser i store mængder, er bekymrende. For de mennesker, der er allergiske over for BIT, vil en afgasning af BIT kunne være problematisk, men det kan også være et problem for dem, som er allergiske over for de andre isotiazolinoner som fx MI,” siger Rikke Liljeroth Lindeberg Bille, chef for allergimærkningen Asthma Allergy Nordic hos Astma-Allergi Danmark.

Konserveringsmidler giver allergiske reaktioner

De allergiske reaktioner over BIT kan være udslæt og voldsomme hævelser, der giver problemer med vejrtrækningen. Rikke Liljeroth Lindeberg Bille anbefaler derfor, at man helt undgår at bruge maling med isotiazolinoner.

Der er regler for, at maling, som er konserveret med BIT eller andre isotiazolinoner, skal være mærket, så du kan lede efter ”isothiazolinon” på etiketten, hvor det kan stå som det mindre mundrette 1,2-benzisothiazol-3(2H)-one.

”I testen kan vi se, at der er god overensstemmelse mellem brugen af BIT og mærkningen med det. Der er dog eksempler på, at BIT kan komme fra råvarerne og derfor kan findes i mindre mængder i malingen, selvom det ikke er deklareret. Man kan være sikker på at undgå isotiazolinoner ved at vælge maling med Asthma Allergy Nordic-mærket,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Høj pH som alternativ til konservering

I testen har vi desuden undersøgt malingernes pH-værdi. Hvis en maling er uden konserveringsmiddel, kan holdbarheden nemlig forlænges ved en øget pH-værdi. I en maling har vi således målt en pH-værdi på 12,8. Ifølge Miljøstyrelsen er pH-værdier på over 11,5 ”ekstreme”.

”Det drejer sig om en kalkmaling, som dog også er faremærket som ætsende. Det skal du tage meget alvorligt,” siger Christel Søgaard Kirkeby, som understreger, at du derfor også skal huske at bruge handsker, når malingen har en høj pH-værdi.

Problemer med markedsføringen

En af de testede vandbaserede akrylplastmalinger er ikke så allergivenlig, som man kan tro. Malingen er anbefalet af det svenske astma- og allergiforbund, og dermed er det nærliggende at tro, at den er fri for allergifremkaldende stoffer.

“Det fremgår dog af emballagen, at anbefalingen ikke gælder for påførelsen og de første to uger efter, at man har malet. Det er dermed en lidt pudsig anbefaling, som ikke dækker en stor del af udsættelsen,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Malingen har en højere koncentration af BIT og dermed kan man ikke bruge allergimærket fra det svenske allergiforbund til at undgå allergifremkaldende konservering. Det fremgår også af etiketten, at malingen indeholder BIT/CMIT/MIT, og at den kan være allergifremkaldende. Ifølge Christel Søgaard Kirkeby kan det derfor diskuteres, om markedsføringen er i orden, når der på malingen står, at den ”er astma og allergivenlig”.

PFAS i to malinger

Vi har desuden fundet en større mængde total organisk fluor, som er en indikator for de omstridte PFAS-kemikalier, i to af de testede malinger. PFAS kan både være skadelige for miljøet og for helbredet, og både Danmark og EU arbejder på at få forbudt disse evighedskemikalier i bl.a. maling.

Den ene maling med PFAS er fra Bilka. På spørgsmålet om, hvorfor der er PFAS i, svarer Ditte Fast Bonde, kvalitetschef i nonfood i Salling Group:
”Vi er overraskede over resultatet (...), da der ikke bevidst tilsættes PFAS til malingen. Derfor vil vores leverandør undersøge dette yderligere.”

Der er også fundet en indikation på brug af PFAS i en maling fra Farrow & Ball, som ligeledes lader til at være overrasket over fundet.
”Du kan være sikker på, at hvis Farrow & Ball opdager PFAS i nogen råmaterialer, vil vi arbejde sammen med leverandøren for at få dem fjernet uden at påvirke vores produkts kvalitet, æstetik eller ydeevne,” siger Farrow & Balls kommunikationschef Amy Furze, som understreger, at virksomheden ikke ”bevidst tilfører PFAS til nogen af de malinger, vi fremstiller”.

Ifølge Christel Søgaard Kirkeby er det ikke første gang, at Forbrugerrådet Tænk har opdaget PFAS, som virksomhederne ikke har været bevidste om, i produkter.

Pas på dig selv, når du maler

  • Brug handsker, når du maler. Maling kan nemlig både indeholde allergifremkaldende stoffer og være ætsende og er under alle omstændigheder ikke god at få på huden. 
  • Tjek, om der på etiketten er anbefalinger om brug af andre værnemidler.
  • Luft ud med gennemtræk, både når du maler og i god tid efter. Udluftning er især meget vigtig i de første tre dage, men sørg også for jævnligt at lufte ud i de kommende uger, efter at du har malet. Det kan derfor være bedre at male om sommeren, fordi det er lettere at få luftet ud.
  • Vent med at tage rummet i brug – i hvert fald tre dage – indtil afgasningen er faldet meget.

Disse malinger er de bedste i testen

Af de 30 malinger vi har testet, er der to vægmalinger og en enkelt træ- og metalmaling som klarer kemitestene bedst. Disse malinger har været bedst i forhold til uønskede indholdsstoffer og afgasningen til indeklimaet er lav. Vi anbefaler stadig, at du lufter ud og beskytter din hud - maling er et kemisk produkt. Vær opmærksom på, at vi ikke har testet dækkeevne og holdbarhed. Vil du sikre dig at malingen er kvalitetstestet, så stiller bl.a. Svanemærket krav til det.

Vægmaling

God plastikmaling: Flügger Dekso Air

Meget god

Dekso Äir fra Flügger er en akrylplastmaling til vægge med en lidt lavere glans på 5. 

Den har både Svanemærket, EU-blomsten og Asthma allergy Nordics mærker. Det er også en maling der klarer testen godt og generelt er et bedre kemivalg.

Vi har ikke fundet indhold af uønsket kemi i malingen i vores indholdsanalyser.  

Malingen klarer også afgasningstesten ganske pænt. Afgasningen af VOC (flygtige organiske gasser) er generelt i den lave ende. Den topper den dag man maler, og allerede dagen efter er afgasningen nede på et pænt lavt niveau. Der er en mindre afgasning af ammoniak. Luft derfor stadig gerne ud i tiden efter du har malet.

Se alle testresultaterne for Flügger Dekso Air
Flügger Dekso Air maling Gode Valg

God kalkmaling: Purepaint Væg og loft kalkmaling hvid

Meget god

Purepaints malingspulver er en mineralsk kalkmaling til brug på vægge.

Det er en meget anderledes maling, som består af et pulver man selv kan blande efter behov. Det betyder at der fx ikke er brug for konserveringsmidler, men også at holdbarheden er kort.

Vi har ikke fundet uønskede indholdsstoffer i malingen, og afgasningen er generelt lav. Højest den dag man maler, men her er den også lav.

Efter opblanding skal malingen helst hvile 6-12 timer. Obs at det kan støve når du hælder pulveret op – undgå indånding.

Sikkerhedsinfo: Kalken er basisk og de anbefaler at man bruger handsker og briller.

Se alle testresultaterne for Purepaint Væg og loft kalkmaling hvid
Purepaint Vaeg og loft kalkmaling hvider Gode Valg

Træ- og metalmaling

God Plastikmaling: Beck & Jørgensen Care 30 Træværk inde

God

Akrylplast træværksmaling uden konserveringsmidler, der er mærket med Astma Allergi Danmarks Blå Krans og Svanemærket.

Det er den træmaling, der klarer kemitestene bedst.

Produktet er uden uønskede indholdsstoffer i testen. Afgasningen af VOC er også meget lav lige fra start.

Se alle testresultaterne for Beck & Jørgensen Care 30 Træværk inde
Beck & Jørgensen Care 30 Træværk inde træmaling er gode valg

Kend de forskellige typer af maling

Når du skal male kan du vælge flere forskellige typer af maling - her får du et overblik

Vandbaseret plastmaling

Vandbaseret plastmaling er den mest udbredte type af maling på markedet og findes i forskellige udgaver til væg, træ og metal. Det er også i typen af vandbaserede plastmalinger, at der er flest miljø- og allergimærkede varianter at vælge mellem.

Oliebaseret maling

Træ- og metalmalinger kan være oliebaseret. Oliemaling kan have høj afgasning af flygtige organiske forbindelser – VOC – og være mere belastende for indeklimaet end vandbaseret maling.

Mineralsk maling

Mineralsk maling er maling baseret på mineralske råstoffer som fx kalk, ler eller silikat. For nogle typer af mineralsk maling er der grænser for anvendelsen, fx kan silikatmaling ikke anvendes på træ.

Mineralsk maling kan have en høj pH-værdi, særligt kalkmaling, og nogle typer af mineralsk maling har desuden meget lav holdbarhed. Mineralsk maling er rent klimamæssigt den mest fordelagtige type maling. 

Linoliemaling

Linoliemaling er mest udbredt til maling af træ, men der findes også linoliebaserede produkter til fx vægge. Her kan der være tale om en mineralsk maling med en mindre mængde linolie.

Det kan tage længere tid for linolie at afgasse end andre typer af maling. Linoliemaling bruger i højere grad zink som pigment.

Samarbejdspartnere på testen

Testen er finansieret af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond og er lavet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Teknologisk Institut, Henning Larsen og Aalborg Universitet.

Derfor er testen og testresultaterne tilgængelig for alle