Maling - Disse typer af maling er bedst for miljøet
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse typer maling er bedst for miljøet

Mineralsk maling er bedst for klimaet, men det er mængden af den maling, du bruger, der gør størst forskel. Det viser undersøgelse og test af vægmaling og træ- og metalmaling.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 27. august 2024
maling er der bedst for dig og miljøet

Vil du male mere klimavenligt, skal du bruge mineralsk maling. Det vil sige silikat- eller kalkmaling. Det konkluderer Martha Lewis, som er head of materials hos arkitektfirmaet Henning Larsen. Hun har i forbindelse med Forbrugerrådet Tænks test af maling lavet en supplerende beregning af 30 malingers klimapåvirkning.

Kemitest af maling

Testen, som vi har lavet undersøger hvor mange problematiske kemikalier vi finder i almindelig maling og hvor meget de afgasser, mens man maler og i den efterfølgende måned. I laboratoriet har vi også undersøgt for PFAS og mikroplast. Vi har ikke testet malingens dækkeevne eller slidstyrke og klimapåvirkningen indgår ikke i testresultaterne.

Mal så lidt som muligt

Men vil du male så klimavenligt som muligt, handler det dog mere om at bruge så lidt maling som overhovedet muligt.

”For alle typer af maling gælder det, at det er mængden af maling, du bruger, der gør den største forskel for klimaet, og her er det vigtigt at se på malingens rækkeevne i forhold til den overflade, du skal male. Jo bedre rækkeevne malingen har, jo mindre skal du bruge af den, og det samme gælder, hvis du skal male på et meget glat eller lyst underlag,” siger Martha Lewis.

For at få dit forbrug af maling ned, bør du dog også overveje, hvor ofte du maler, og om du kan leve med et enkelt lag maling i stedet for fx tre.
”Det er på tide, at vi som forbrugere tænker klimapåvirkningen ind, når vi maler, og det kan vi bl.a. gøre ved at gentænke det, vi opfatter som æstetisk flot. Vi kan overveje ikke at male eller at male sjældnere. Og når vi maler, så skal vi bruge så få lag som muligt,” siger Martha Lewis.

Vælg miljømærket maling - også for dækkeevnen

Ifølge Michael Kristensen, afdelingschef i Miljømærkning Danmark, lever miljømærket maling bl.a. op til skrappe kemikaliekrav ved fx ikke at måtte indeholde ingredienser fra EU’s liste over stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

”Som forbruger får du en maling, der passer bedre på miljøet og din sundhed. Samtidig rækker malingen langt, dækker godt og er modstandsdygtig, fordi der bliver stillet skrappe krav til kvaliteten. Det har stor betydning for miljø og klima, at man ikke skal bruge lige så meget maling, samt at man ikke skal male så ofte,” siger han.

Du skal dog være opmærksom på, at miljømærket maling kan indeholde konserveringsmidlet BIT, som er allergifremkaldende

"Miljømærkernes krav begrænser indholdet af konserveringsmidler, herunder også isothiazolinoner som fx BIT. Grænserne afhænger af, hvilket konserveringsmiddel der er tale om. Fx må en Svanemærket vægmaling aldrig klassificeres som allergifremkaldende, hvilket betyder at der er meget skrappe grænser for flere typer af konserveringsmidler. Konserveringsmidler er nødvendige for at hæmme væksten af mikroorganismer, hvilket er afgørende for at sikre en fornuftig holdbarhed af malingen. Og netop holdbarheden er vigtig for at spare på jordens ressourcer og dermed også begrænse miljø- og klimabelastningen.", forklarer Michael Kristensen

Pas på miljøet

  • Køb ikke mere af malingen, end du har brug for.
  • Vælg miljømærket maling.
  • Mal så lidt som muligt. Undlad at male, hvis det er muligt, og se, om du kan nøjes med at male en enkelt gang. Det er bedre for miljøet.
  • Husk, at maleraffald altid skal afleveres som ’farligt affald’ på genbrugsstationen

Maling og mikroplast

Når plastmaterialer slides, kan de danne mikroplast. Det gælder alt fra tøj, dæk og maling. Maling kan som andre produkter slides og dermed frigive mikroplast, hvis malingen er af plast.

Der er ikke forsket meget i mikroplast i maling. Derfor har Aalborg universitet som led i projektet lavet en forsøgsmæssig kortlægning af mulig frigivelse af partikler - herunder mikroplast fra maling.

En række malinger i testen er lavet af alternative materialer som mineralsk maling – fx kalkmaling eller silikatmaling eller linoliemaling. Når malingen ikke er af plast, kan den ikke frigive mikroplast, men den kan frigive andre partikler.

Om en maling danner mikroplast ved slid afhænger også af hvor slidstærk den er. I testen blev der lavet en standardiseret slidtest med sandpapir, som viste, at plastmalingerne generelt var mere holdbare end de andre malinger.

Men det er svært at vide hvor repræsentativ slidtesten er i forhold til i et hjem. I boligen vil mange vægge være relativt uberørte og dermed kun slides lidt, mens der i andre rum er mere mekanisk slid og rengøring.

Hvis du vil undgå mikroplast fra maling kan du vælge en alternativ maling end plastmaling. Men du skal være opmærksom på at den forventeligt vil være mindre holdbar og lettere kan slides. 

Samarbejdspartnere på testen

Testen er finansieret af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond, og er lavet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Teknologisk Institut, Henning Larsen og Aalborg Universitet.

Derfor er testen og testresultaterne tilgængelig for alle