Morgenmad: Sådan snyder pakkerne dig | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Morgenmad: Sådan snyder pakkerne dig

Fuldkorn nævnes hele 8 gange på en pakke med morgenmad til børn. 2 gange nævnes sukker. Eksemplerne på emballage, der forsøger at snyde dig, er mange.

Lars Nøhr Andresen · Foto: iStock · 27. februar 2017
Barn spiser morgenmad fra skål med en ske. Morgenmadsprodukter er ikke nødvendigvis så sunde, som pakkerne antyder.

Overdrevent fokus på fuldkorn

Morgenmadsprodukter er ofte lavet af ris, majs eller korn og indeholder fra 0 til 39 gram sukker pr. 100 gram morgenmad.

Sukkerindholdet får dog ikke meget omtale på de farvestrålende emballager.

Fuldkorn eller fibre i produktet får derimod meget opmærksomhed, og det er ifølge Forbrugerrådet Tænk i flere tilfælde så vildledende, at produkterne er meldt til Fødevarestyrelsen for vildledende markedsføring.

Problemet er, at producenterne får direkte usunde morgenmadsprodukter til at se sunde ud, når de anpriser et relativt lavt fuldkornsindhold i et morgenmadsprodukt, der indeholder hele 25-38 procent sukker.

Fuldkorn alene gør ikke morgenmaden sund

Fuldkornsmærket er et officielt mærke, der skal hjælpe dig med at vælge sund mad, herunder også morgenmad. Morgenmad med det officielle fuldkornsmærke indeholder minimum 65 procent fuldkorn og maksimum 13 procent sukker.

Morgenmad af choco-typen, der henvender sig til børn, anpriser ofte et indhold af fuldkorn på emballagen. Men disse typer morgenmadsprodukter har også et højt indhold af sukker.

Nestlé Nesquick er et af disse morgenmadsprodukter målrettet børn. På pakken nævnes "Fuldkorn" 8 gange på emballagen, hvoraf de 7 gange er med store bogstaver. Men sukkerindholdet er på 25 gram pr. 100 gram og nævnes 2 gange, hvoraf kun én gang er med store bogstaver.

4 af denne type morgenmad, der indeholder 25-38 procent sukker:

  • Golden Bridge Choco chips: 25 procent sukker, 34 procent fuldkorn
  • Nestlé Nesquick: 25 procent sukker, 45 procent fuldkorn
  • Nestlé Lion - Caramel & Chocolate taste: 30 procent sukker, 36 procent fuldkorn
  • Golden Bridge Nougat Bits: 38 procent sukker, 18 procent fuldkorn

Egne fuldkornsmærker forvirrer

Sukker- og fuldkornsmængden i disse produkter er langt fra at kvalificere morgenmaden til det oficielle fuldkornsmærke, men produkterne fra Nestlé har deres eget fuldkornsmærke placeret flere steder på emballagen.

Kellog's og Golden Bridge har også deres egne fuldkornsmærker, som Forbrugerrådet Tænk har udtrykt kritik over for.

Forbrugerrådet Tænk har blandt andet anmeldt Nestlé til Fødevarestyrelsen på baggrund af produkterne Nesquick og Lion og Kellog's og Golden Bridge blev også anmeldt.