Højt indhold af skadelige stoffer i 3 instant kaffe
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Instant kaffe: Disse 3 har højt indhold af skadelige stoffer

Kaffe indeholder stoffet akrylamid, men der er forskel på, hvor høje mængderne er. I 3 af instant kafferne i testen er indholdet så højt, at producenten bør gøre noget for at mindske indholdet.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 12. oktober 2018
Instant kaffe med skadelige stoffer

Akrylamid er almindeligt i kaffe

Akrylamid er et stof, der kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen. Det er desuden mistænkt for at være kræftfremkaldende. 

Stoffet dannes i kulhydratholdige fødevarer under tilberedning, og det dannes i kaffebønnerne under ristningen – ligesom det dannes i kartofler, der ristes på den ene eller anden måde, eller når brød ristes. 

Fødevarestyrelsen fraråder ikke, at du drikker kaffe, selv om det er almindeligt kendt, at kaffe indeholder akrylamid. De anbefaler, at du også drikker andet end kaffe. 

Ingen egentlig grænseværdi for akrylamid

Grænseværdier for indhold af akrylamid i kaffe er ikke fastsat, men der er fra EU’s side fastsat et såkaldt benchmarkniveau.

Er indholdet af akrylamid over dette niveau, skal fødevarevirksomheden arbejde på at ændre sine processer for at opnå et lavere indhold af akrylamid i fødevaren

Og det er tilfældet for 3 af instant kafferne i Forbrugerrådet Tænks test.

Indhold af akrylamid over benchmark-niveau

Instant kafferne Café Noir Instant Original, Merrild Mellemristet Intensitet 5 og Karat Instant 45 indeholder akrylamid over benchmarkniveauet. Indholdet er cirka dobbelt så højt i disse 3 som i de kaffer, der havde det laveste indhold af akrylamid. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?