Hvilken type vanilje skal du vælge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vanilje: Hvilken type skal du vælge?

Vaniljestænger, vaniljesukker, essens eller aroma? Du kan få vanilje til dit bagværk i mange forskellige udgaver. Læs om forskellene her og find en vanilje til julesmåkagerne.

· 25. oktober 2022
Vaniljetyper

Risalamande og vaniljekranse skal have den velkendte smag af vanilje. Du kan få smagen frem på mange måder, og i supermarkederne kan du finde alt fra de mørke vaniljestænger til vanillin, som er kemisk fremstillet vaniljearoma.

Men hvad skal du gå efter? Få hjælp til at kende forskel på de mange varianter.

Ægte vanilje findes som stænger eller pulver

Ægte vanilje har en mere kompleks smag end kunstig vanilje. Vaniljestænger er ægte vanilje i sin mest oprindelige form. Vaniljestængerne er bælge fra vaniljeplanten, som er en plante i orkidefamilien. Bælgene høstes, fermenteres og tørres, inden de sælges i supermarkedet.

Vaniljestænger skal flækkes, så du kan skrabe kornene ud. Fordel kornene i lidt sukker, så udnytter du dem bedst muligt.

Vil du gerne have den ægte vanilje men med mindre arbejde, skal du gå efter vaniljepulver. Vaniljepulver er hele vaniljestænger, der er tørret og pulveriseret og lige til at bruge. Det er altså koncentreret vanilje og må ikke forveksles med vaniljesukker.

Vaniljesukker kan være mere eller mindre ægte

Vaniljesukker er lettere at bruge end vaniljestænger. Det kan også bedre opbevares end en halv vaniljestang, som er til overs.

Vaniljesukker kan være sammensat på forskellige måder. Sukkeret kan være alt fra flormelis til rørsukker, og vaniljesukkeret kan enten indeholde ægte vanilje eller kemisk fremstillet vaniljearoma, vanillin. Tjek ingredienslisten for at finde ud af, hvad du egentlig køber.

Vaniljesukker, der indeholder kemisk fremstillet vaniljearoma (vanillin), er generelt billigere end vaniljesukker med ægte vanilje.

Flydende vanilje fås som ægte eller kemisk fremstillet

Vanilje i flydende form er nemmere at arbejde med og røre ud, hvis du for eksempel skal bruge det til glasur.

Vaniljeekstrakt kommer fra ægte vanilje, da den udvindes af vaniljestænger. Du kan således få ægte vanilje i flydende form, hvor vaniljeekstrakt og vaniljekorn er blandet med en sirup.

Også vaniljearoma, der er kunstigt produceret vanillin, kan købes på flydende form. Den kunstige vanilje blandes med vand og farvestoffer. Derfor vil vaniljearomaen være billigere end vaniljeekstrakt. 

Vaniljebøndernes svære vilkår

80% af verdens vanilje produceres i Madagaskar, der er blandt verdens fattigste lande. Vaniljeplanten meget sart og bearbejdningen er arbejdskrævende.

Der kan være store prisudsving på vanilje, der fx påvirkes af de mange skadelige cykloner, der rammer Madagaskar, og som har store konsekvenser for høsten og salget af vanilje. Det presser vaniljebønderne.

Du kan gå efter Fairtrade-mærket vanilje, som bl.a. arbejder for at sikre ordentlige vilkår for vaniljebønder og en minimumspris.