Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Vanilje: Hvilken type skal du vælge?

Vaniljestænger, vaniljesukker, essens eller aroma? Du kan få vanilje til dit bagværk på mange forskellige måder.
Af Rasmus Møller Lee
1. November 2019
Hvilken type vanilje skal du vaelge?
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Vaniljestænger, vaniljesukker eller aroma?

Risalamande og vaniljekranse skal have den velkendte smag af vanilje. Du kan få smagen frem på mange måder, og i supermarkederne kan du finde alt fra de mørke vaniljestænger til vanillin, som er kemisk fremstillet vaniljearoma.

Ægte vanilje har en mere kompleks smag end kunstig vanilje. Men hvordan kender du forskel på, om vaniljen er ægte eller kunstig?

Test: Her er de bedste vaniljestænger

Ægte vanilje kommer i stænger eller pulver

Vaniljestænger er ægte vanilje i sin mest oprindelige form. Vaniljestængerne er bælge fra vaniljeplanten, som er en plante i orkidefamilien. Bælgene høstes, fermenteres og tørres, inden de sælges i supermarkedet.

Vaniljestænger skal flækkes, så du kan skrabe kornene ud. Vil du gerne have den ægte vanilje men med mindre arbejde, skal du gå efter vaniljepulver.

Vaniljepulver er hele vaniljestænger, der er tørret og pulveriseret og lige til at bruge.

Vaniljestænger: Her får du mest for pengene

Vaniljesukker kan være mere eller mindre ægte

Vaniljesukker er lettere at bruge end vaniljestænger. Det er også lettere at opbevare end en halv vaniljestang.

Vaniljesukker kan være sammensat på forskellige måder. Sukkeret kan være alt fra flormelis til rørsukker, og vaniljesukkeret kan enten indeholde ægte vanilje eller kemisk fremstillet vaniljearoma, vanillin. Tjek ingredienslisten for at finde ud af, hvad du egentlig køber.

Vaniljesukker, der indeholder kemisk fremstillet vaniljearoma (vanillin), er generelt billigere end vaniljesukker med ægte vanilje.

Flydende vanilje fås som ægte eller kemisk fremstillet

Vanilje i flydende form er nemmere at arbejde med, hvis du for eksempel skal bruge det til glasur.

Vaniljeekstrakt kommer fra ægte vanilje, for den udvindes nemlig af vaniljestænger. Du kan også få ægte vanilje i flydende form. Her er vaniljeekstrakt og vaniljekorn blandet med en sirup.

Vaniljearoma er kunstigt produceret vanillin. Den kunstige vanilje blandes med vand og farvestoffer. Derfor vil vaniljearomaen være billigere end vaniljeekstrakt. 

Vaniljestang: Her er den bedste

Vaniljens skjulte pris

Vaniljebønder i Madagaskar er ofte fanget i håbløs gæld. Når bønderne ikke kan betale af på deres gæld, kan de være nødt til at betale mellemhandlerne med kvinder og børn.

Vil du vælge vanilje med god samvittighed, skal du gå efter Fairtrade-mærket vanilje.