Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Undgå pesticidrester i klementiner

Klementiner og mandariner er en sundt alternativ til slik og kage i juletiden. Men mange klementiner indeholder rester af pesticider. Sådan undgår du at spise giften.
Af Christina Vejsgaard
30. November 2017
Spis klementiner uden sprøjtegift
Foto: iStock

Klementiner kan indeholde rester af pesticider

Mandariner, klementiner og andre citrusfrugter kan indeholde pesticidrester. Mange plantager bliver nemlig sprøjtet med pesticider for at undgå angreb af insekter, svampesygdomme og ukrudt.

Pesticiderne sætter sig på skrællen, og gennem skrællen kan giften blive optaget i frugtkødet. 

Økologiske klementiner er det sikre valg

Fødevarestyrelsen undersøger jævnligt indholdet af pesticidrester i maden. Ifølge den nyeste rapport fra 2017 var der pesticidrester i langt de fleste konventionelle mandariner og klementiner – kun få af dem over grænseværdien. Så længe grænseværdierne er overholdt, vurderer Fødevarestyrelsen, at det er sikkert at spise frugten. 

Vil du undgå pesticidrester i citrusfrugter som klementiner, mandariner, appelsiner og citroner? Så vælg økologisk. Økologisk frugt og grøntsager er dyrket uden - eller med meget få - sprøjtemidler.

Læs hvordan du undgår pesticidrester i frugt og grønt hos Forbrugerrådet Tænk Kemi

Pesticidrester sidder primært skrællen

Konventionelle klementiner og andre citrusfrugter indeholder især pesticidrester i skallen.

Frugterne bliver overfladebehandlet med en voks, som skal sikre, at de ikke mugner. Voksen er ikke skadelig, men den forsegler pesticidresterne i skrællen, så de bliver i frugten, indtil du skal spise den.  

Skal du bruge skrællen på citrusfrugten, anbefaler vi, at du altid køber økologiske citrusfrugter. Grænseværdierne for klementiner og mandariner er nemlig fastsat ud fra, at du ikke spiser skrællen.

Vask hænder efter skrælning

Pesticidresterne fra skrællen på de konventionelle mandariner og klementiner ender på dine fingre, når du piller frugten. Derfor er det en god idé at vaske fingre, når du har skrællet frugten.

Skal klementinerne eller mandarinerne anrettes eller serveres sammen med andre fødevarer uden emballage – for eksempel æbler eller chokolade - så vask frugten.

Pesticidresterne kan også trænge ind i selve frugtkødet. Vil du helt undgå pesticidrester i frugtkødet, skal du vælge økologiske klementiner, for de er dyrket uden - eller med meget få - sprøjtemidler.