Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet olivenolie

10 ekstra jomfruolivenolier er testet i laboratorium og af et smagspanel, for om de kan klassificeres som ekstra jomfruolivenolie, og om de er rene olivenolier.
Af Lars Nøhr Andresen
10. Februar 2020
Foto: Getty Images

Ekstra jomfruolivenolie er en klassificering

For at olivenolie kan kalde sig ekstra jomfruolivenolie, kræver det, at det lever op til en række krav.

Forbrugerrådet Tænk har købt 10 ekstra jomfruolivenolier i forskellige supermarkeder og testet, om de må kalde sig ekstra jomfruolivenolie.

Vi har også testet olierne for, om de indeholder mineralske olier, og om de er blevet fortyndet af billigere olietyper.

Læs herunder hvordan vi har testet.

Sensorisk vurdering af godkendt panel

Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel.  Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter. 

Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien. 

Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie. 

Kemisk kvalitet afslører om olien er opbevaret ordentlig

Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet. 

Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.

Renhed sladrer om fremmede olier

Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien. 

Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.

Mineralske olier – er der maskinolie i?

Mineralske olier er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen. Der sker typisk fordi der kommer olie fra pressemaskinen i olien under produktion. Vi har undersøgt indholdet af de 2 typer mineralske olier MOSH og MOAH.

Korrekte informationer på flasken

Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Kemisk kvalitet 40 %,
  • sensorisk bedømmelse 40 %,
  • renhed 5 %,
  • mineralske olier 10 %,
  • information og deklaration  5 %.

Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.