Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet olivenolie

10 ekstra jomfru olivenolier, der alle er angivet at stamme fra Italien, er testet for deres kemiske kvalitet, renhed, indhold af ftalalater og om oprindelseslandet er Italien. Alle olier er indkøbt i danske supermarkeder.
Af Lars Nøhr Andresen
6. November 2014
Sådan har vi testet olivenolie
Foto: iStock

Hvordan er klorofylet nedbrudt?

Kemisk kvalitet, der dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet. 

Indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af plantestoffet klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe, er også målt. 

Er der blandet billige olier i olivenolien?

Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen for at undersøge, om der er indikation på, at der er blandet andre, billigere planteolier i olivenolien. 

Blev der fundet ftalalater i olien?

Ftalater i olien kan stamme fra pakningen i hætten eller plastikdele i produktionsudstyret. Vi har målt indholdet af en række forskellige ftalater i olierne.

Smager olien som en olivenolie?

Sensorisk bedømmelse er en test fastlagt i EU-kommisionens handelsforordning for olivenolie. 

Bedømmelsen gennemføres af et panel bestående af 8-12 trænede dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive, frugtagtige noter i olien. 

Står der det korrekte oplysninger på flaskerne?

Deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. 

Indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer er analyseret og sammeholdt med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. 

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Kemisk kvalitet 45 %,
  • sensorisk bedømmelse 30 %, 
  • renhed 10 %,
  • deklaration 10 %,
  • ftalater 5 %.

Hvis deklarationen bedømmes som under middel eller dårlig trækker det den samlede bedømmelse ned.