Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Marcipan: Her er den bedste

Marcipan hører julen til, og de 129 smagstestere er ikke i tvivl om, hvilken marcipan, de helst vil sætte på bordet. Få svaret her.
Af Lars Nøhr Andresen
24. November 2016
Foto: Thomas Dahl

Marcipan skal indeholde mandler

Marcipanens vigtigste ingrediens er mandler. Helt klassisk vil marcipan bestå af cirka 2/3 mandler og 1/3 sukker – og lidt æggehvide til at samle ingredienserne.

Mængden af mandler er afgørende for marcipanen. Derfor må et produkt ikke kaldes marcipan, med mindre det har et væsentligt indhold af mandler. Producenten skal skrive på pakken, hvor stort indholdet af mandler er. Tjek indholdsfortegnelsen for at se, hvad du får for pengene.

Ægte marcipan har kun mandler

Abrikoskerner kan bruges i billigere marcipanefterligninger. I Tyskland kaldes det parcipan, fordi reglerne der dikterer, at marcipan kun må indeholde mandler.

I Danmark må marcipan godt indeholde abrikoskerner – med mindre den er anprist som for eksempel ”ægte” eller ”ren rå.” Anprisningerne må nemlig kun bruges, hvis varen er en helt klassisk marcipan, som primært består af mandler og sukker.

Abrikoskernerne er billigere end mandler – og kan derfor gøre marcipanen billigere. Abrikoskernerne giver marcipanen en mere skarp smag. Marcipan med abrikoskerner flyder heller ikke så meget ud, hvis den bliver bagt. Derfor indeholder bagemarcipan for eksempel ofte abrikoskerner.

Bliv medlem og se resten

Log ind eller køb adgang nu

- Få adgang til alle test og anbefalinger
- Gør de bedste køb og find de bedste produkter
- Undgå fejlkøb og at blive snydt
- Få hjælp til før, under og efter køb
- Støt vores arbejde for bedre rettigheder for alle forbrugere.