Hvad er forskellen på ren rå marcipan og rå marcipan?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvad er marcipan?

Marcipan må kun kaldes for ren rå marcipan, hvis indholdet af mandler er over en bestemt grænse. Se hvornår marcipan er marcipan her.

Foto: Getty Images · 10. november 2023
Rulle marcipan ligger på et bord omgivet af mandler, som er hovedingrediensen i marcipan.

Anpriser man en fødevare med ord som "ægte", "traditionel", "original" eller "ren", skal man som forbruger kunne regne med, at ordene har en reel betydning for varen, det gælder også for marcipan.

Hvad er forskellen på ren rå marcipan og rå marcipan?

Marcipan, der markedsføres som "ren rå marcipan", skal derfor ifølge fødevarestyrelsen være en marcipan, der udelukkende er fremstillet af mandler, og ikke abrikoskerner eller tilsætningsstoffer. Det er ordet "ren", der gør forskellen.

Sukker må selvfølgelig godt være en del af ingredienserne. 

  • Ren rå marcipan skal derfor minimum indeholde 60 procent mandler. 
  • Rå marcipan må godt have et mandelindhold på under 60 procent

Forbrugerrådet Tænk har smagstestet 10 marcipaner og vurderet ingredienslisten. I vores marcipan test fandt vi ikke marcipan med for lavt indhold af mandler i forhold til deres navn.

Easis ændrede navn

Forbrugerrådet Tænk anmeldte i 2018 Easis Ren Rå Marcipan til Fødevarestyrelsen, fordi det blev vurderet, at der ikke var tale om en ren rå marcipan. 

Mandelindholdet var på 60 procent, men fordi marcipanen er sukkerfri, indeholdt den foruden sødestoffer også fyldmiddel og kostfibre, og derfor mente Forbrugerrådet Tænk ikke, at den kunne kategoriseres som "ren rå". 

Fødevarestyrelsen gav Forbrugerrådet Tænk medhold, og i dag hedder produktet blot "Easis Marcipan". 

Er der marcipan i marcipanbrød og marcipansnitter?

Marcipan, som ikke kalder sig for "ren rå", skal ikke leve op til kravet om indhold af minimum 60 procent mandler. 

Reglerne siger her, at hvis et produkt har et så lavt indhold af mandler, at de ikke er den karakteriserende ingrediens, må produktet ikke kaldes for marcipan. 

Mandelindholdet i de populære marcipansnitter ligger typisk omkring 40 procent, hvilket er lavere end den rå marcipan. 

Mandelindholdet i marcipanen i det klassiske Anthon Berg-marcipanbrød er 42 procent, hvor mandelindholdet i Anthon Berg Ren Rå Marcipan er 62 procent. 

Mængden af mandler i almindelig marcipan er ikke sat så skarpt som mængden af mandler i ren rå marcipan. 

Bagemarcipan giver pæne kransekager
Kransekagerne til venstre er bagt med bagemarcipan med abrikoskerner. Kransekager til højre er bagt med ren rå marcipan. (Foto: Thomas Dahl)

Abrikoskerner hører til i bagemarcipanen

Abrikoskerner kan erstatte de dyrere mandler, men Fvi har ikke i vores test af marcipan fundet rene marcipaner, der indeholdt abrikoskerner i stedet for mandler. 

Bagemarcipan har typisk et lavt indhold af mandler på måske 15 procent, og så et højere indhold af abrikoskerner. 

Abrikoskernerne giver bagemarcipan stabilitet under bagningen, hvilket for eksempel givere mere stabile og pænere kransekager.