Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Madspild

Madspild er en stor belastning for klimaet, og det er spild af penge. Få hjælp til at bruge dine rester, og undgå at smide maden ud.

Indhold

Madspild er spild af penge og ressourcer

Madspild sker især i de danske hjem. Ifølge en undersøgelse som Miljøstyrelsen udgav i 2018, smider vi 247.000 tons mad i skraldespanden om året alene i danske hjem. 

Det er et enormt spild af ressourcer, og det går ud over klimaet. Derfor skal vi blive bedre til at bruge den mad, vi køber, i stedet for at smide den ud. 

For maden behøver ikke ryge i skraldespanden, hvis du:

  • tænker dig om, før du køber ind
  • opbevarer maden rigtigt
  • kender dine holdbarhedsmærker

Her på siden får du hjælp og gode fifs til at stoppe madspild.

Spørgsmål og svar om madspild

Hvad er forskellen på ”Sidste anvendelsesdato” og ”Bedst før”?

Mad, som har overskredet "Sidste anvendelsesdato", skal du smide ud.

Mad med "Bedst før" skal du ikke nødvendigvis smide ud, selv om datoen er overskredet.

Læs mere om forskellen på ”Sidste anvendelsesdato” og ”Bedst før”

Hvordan undgår jeg madspild?

Opbevar maden rigtigt, kend dine holdbarhedsmærker og planlæg dine indkøb, inden du handler.

Appen For Resten hjælper dig med at undgå madspild – blandt andet ved at give dig mange gode råd til, hvordan du kan bruge rester af konkrete madvarer.

Se, hvordan du bedst opbevarer dine madvarer

Hvor længe kan mad holde sig?

Der er selvsagt forskel på, hvor længe madvarer kan holde sig.

Mælk og yoghurt kan du eksempelvis ofte godt bruge efter datoen, der er markeret under ”Bedst før”. Lugter og smager det fint, og ser det normalt ud? Så kan du sagtens bruge mælkeprodukter efter ”Bedst før”-datoen.

Se, hvor længe forskellige madvarer kan holde sig