Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Bouillon og fond: Her er de bedste med hønsesmag

Genvejen til umami og kraftigere smag kan findes i hønsebouillon- og fond. Vi har smagstestet ti hønsebouilloner og seks hønsefonder og kigget på, hvad de indeholder.
Af Lars Nøhr Andresen
18. Oktober 2021
Foto: Getty Images

Bouilloner og fonder er en blanding af aromaer og smagsforstærkere, som i sig selv kan smage godt. Produkterne kan også bruges til at give smag til supper, saucer, risottoer og mange andre retter. Men hvilke smager godt og giver en god smag til din mad?

Test af smag og saltindhold

Vi har testet ti produkter kategoriseret som hønsebouillon og seks produkter, der kalder sig selv for hønsefond i vores bouillon og fond test. I testen har fire personer fra Hotel- og Restaurantskolen i København, bedømt smagen og vurderet produkterne i en blindsmagning.

Derudover har vi set på saltindholdet og korrekte informationer på emballagen.

Vi har testet følgende mærker:  Änglamark, Aruna, Coop, First Price, Irmas, Jürgen Langbein, Kania, Knorr, Oscar, Tasty, Queen, Reduced, Urtekram og VeggieBel.

Læs også: Bouillon indeholder mange smagsforstærkere 

 

Bouillon og fond kommer som granulat, terninger, geleer, færdig fond og som flydende koncentrat. Foto: Thomas Dahl

Hvad er forskellen på bouillon og fond?

Bouillon og fond er begge vandbaserede madingredienser. Der skelnes ikke altid mellem fond og bouillon, men der er tale om to forskellige ting, som begge bidrager med en smag af umami.

  • Fond bliver typisk lavet på kraftben og indeholder derfor gelatine fra benene og får smag fra tilsatte grøntsager. Som udgangspunkt krydres en fond ikke, men bruges som basisingrediens til fx saucer. Fond kan også bruges som base for en bouillon.
  • Bouillon bruges også som base for saucer og lignende, men er krydret så den også kan drikkes rent som en varm drik.

Vi har i testen opdelt produkterne efter, hvad producenterne selv har kaldt dem. I praksis er der ikke den store forskel på, om de kalder det det ene eller det andet.

Især hønsefonderne i testen er meget forskellige i farven.

Disse bouilloner og fonder anbefaler vi

Alle bouillonerne er lavet ud fra producenternes anvisning og blev serveret varme og blindsmagt af fire testsmagere fra Hotel- og Restaurantskolen.

De bedste produkter havde en smag af kylling, og en god saltbalance.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb