Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Opvaskemaskiner: Sådan sparer du vand og strøm

Opvaskemaskiner bruger mindre vand og energi, hvis du bruger den rigtigt. Sådan sparer du både på pengene og miljøbelastningen.
Af Signe Bønsvig
22. Februar 2018
Opvaskemaskiner: Spar vand og strøm
Foto: iStock

Opvaskemaskinen bruger mindre vand end baljen

Energivenlige opvaskemaskiner, som bruger 10 liter vand per opvask, bruger så lidt vand og energi, at det er billigere og mindre energikrævende end at vaske op i en balje.

Opvaskemaskiner er derfor billigere at bruge, selv om opvaskemaskinen varmer vandet op med el, mens vandhanevandet er varmet op med billigere fjernvarme.

Test: Find en energivenlig opvaskemaskine, der klarer opvasken godt

Store forskelle på vandforbrug ved opvask

Så meget vand bruger du på at vaske op
Grafik: Forbrugerrådet Tænk

Opvaskemaskiner bruger meget forskellige mængder af energi og vand. Nogle maskiner bruger kun cirka 10 liter vand, mens andre bruger op til 20 liter.

Energimærket er en god idé at tjekke. A+++ er det bedste at gå efter, hvis du vil have en energivenlig opvaskemaskine.

Energimærket viser dig også, hvor meget vand opvaskemaskinen bruger om året.

Sparer du et par tusinde kroner på at købe en billigere opvaskemaskine, som til gengæld ikke er i energiklasse A+++ eller A++, kan den alligevel ende med at koste meget mere afhængigt af, hvor meget energi og vand, den bruger. Det viser beregninger, som Forbrugerrådet Tænk og Københavns Energi har foretaget.

Spar flere hundrede kroner om året

Opvaskemaskiner, der bruger 20 liter vand per opvask og vasker op på et 65 grader-program, koster cirka 1.650 kroner i vand og el om året, hvis den kører en daglig opvask på 12 kuverter.

Energivenlige opvaskemaskiner, som kun bruger 10 liter vand per opvask og vasker op ved 50 grader, vil derimod kun koste cirka 850 kroner i vand og el.

Spareprogrammer kan tit vaske dit service lige så rent som dem, der bruger mere energi. Det tager bare længere tid. Så tjek, om din opvaskemaskine har et øko-program.

Skyl ikke af

Vasker du op, skal du fjerne grove madrester, før du sætter tallerkner og bestik i opvaskemaskinen, men du behøver ikke skylle servicet af. Moderne opvaskemaskiner klarer opvasken alligevel, og du sparer både vand og tid, hvis du undlader at skylle af.

Opvaskemaskinen skal du holde lukket, når du ikke bruger den. På den måde sørger du for, at der er en vis fugtighed i maskinen, så madrester ikke tørrer ud. Så kan maskinen få dine ting rene, selv hvis der går et par dage, før du vasker op igen.

Vælg et program med forskyl, hvis det er nødvendigt. Maskinen bruger mindre vand på at skylle servicet, end du gør, hvis du skyller det af i hånden.

Fyld maskinen helt op

Opvaskemaskinen skal du fylde, inden du sætter den i gang. Så sparer du vand og strøm, fordi du vasker op færre gange.

Opvaskemaskiner kan have en såkaldt "elektronisk mængdekontrol". Det betyder, at de bruger mindre vand, hvis du ikke fylder maskinen helt. De bruger altså kun det vand, der er brug for, men det er stadig mest energivenligt at fylde opvaskeren helt.

Skru ned for temperaturen

Programmer med lavere temperaturer bruger mindre strøm. Skruer du temperaturen ned fra 65 til 55 eller 50 grader, sparer du 10-20 procent i strøm. Det kommer både din elregning og miljøet til gavn.