Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køleskab: Sådan løser du problemerne selv

Køleskabet lugter, larmer eller køler ikke nok - men hvad kan du selv gøre ved det? Vi giver dig svaret på, hvordan du selv løser problemerne med dit køleskab.
Af Annelene Højvang Larsen
2. November 2016
Køleskab: Her er de 5 klassiske fejl
Foto: iStock

Madvarerne i køleskabet bliver våde

Derfor sker det:

Våd mad skyldes, at køleskabets fordamper afrimes i intervaller, og hvis maden i køleskabet rører ved køleskabets bagvæg, smelter den rim eller is, der er dannet på køleskabets bagvæg. Det gør madvarerne våde.

Løsning:

Madvarerne skal du altid placere, så de ikke berører bagvæggen i køleskabet.

Køleskabet lugter

Derfor sker det:

Is fra køleskabets bagvæg, der smelter, løber ned i afløbshullet og tager små madrester med sig. De bliver varmet op i afrimningsskålen, som sidder oven på kompressoren, og så vil madresterne begynde at lugte.

Løsning:

Træk køleskabet ud fra væggen, og rengør afrimningsskålen bag skabet.

Køleskabet har vand i bunden

Derfor sker det:

Afløbet i bunden af køleskabet kan være tilstoppet og skal renses, så smeltet vand fra afrimningen kan løbe ud gennem afløbet og fordampe på kompressorens beholder.

Løsning:

Rengør afløbet med en piberenser eller vatpind.

Køleskabet larmer

Derfor sker det:

Et køleskab vil uundgåeligt give lyde fra væske og damp, der strømmer i rør, dyse og kompressor. Da kompressoren samtidig er en motor med stempler og dermed vibrationer, kan det larme unødvendigt meget, hvis køleskabet står for tæt på væggen.

Løsning:

Sørg for, at dit køleskab ikke læner sig mod væggen bagved.

Køleskabet køler ikke nok

Derfor sker det:

Temperaturen kan svinge, alt efter hvor i køleskabet målingen er taget, fordi lufttemperaturen kan svinge op og ned i takt med kompressorens køleforløb. 

Løsning:

Kernetemperaturen i dine madvarer er den vigtige temperatur. For at få en mere korrekt idé om temperaturen i køleskabet, skal du stille et glas med vand midt i køleskabet. Efter cirka 4-6 timer skal du måle vandets temperatur - på den måde får du den faktiske temperatur i køleskabet.