Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Flybilletter: Skal du købe hos flyselskab eller rejseportal?

Rejseportaler står for en stor del af salget af flybilletter. Men ofte kan det betale sig at springe mellemleddet over og købe direkte fra flyselskabet.
Af Christina Vejsgaard
25. Oktober 2017
Rejseformidlere - hvem køber du flybilletterne af?
Foto: iStock

Find billige flybilletter på nettet

Billige flybilletter kan du let finde, hvis du søger på nettet. Men kig dig for, inden du køber.

Flyselskaber, rejsebureauer og rejseportaler kan nemlig have vidt forskellige priser, services og vilkår, som ikke umiddelbart fremgår i en søgning.

Rejseportaler er websites, der sælger flybilletter på vegne af flyselskaber.

Der findes også hjemmesider, der ikke sælger billetter eller rejser, men hjælper med at sammenligne priserne hos dem, der sælger billetter. De kaldes sammenligningsportaler.

Flyselskabet er måske billigere

Priserne ser måske lave ud, når en rejseportal præsenterer dem i en søgemaskine for flybilletter. Men det kan være en god idé at købe direkte fra flyselskabets eget website. Jo flere aktører, der er mellem dig og flyveturen, desto flere skal nemlig tjene på dit køb og jo sværere kan det være at placere ansvaret, hvis noget går galt.

Den billigste pris i en søgemaskine er ikke nødvendigvis den billigste endelige pris. Den viste pris kan hurtigt løbe op, når der tillægges ekstra udgifter for bagage, mad, rejseforsikring, konkursforsikring, sædereservation og kortbetaling.

Slagtilbud eller samarbejdsaftaler kan dog gøre, at du kan få flybilletten billigere ved at købe via en rejseportal i stedet for direkte hos flyselskabet.

Support og service koster ekstra

Prisen for din flybillet kan let blive højere, selvom du allerede har betalt for den.

Ændrer du i din rejse, tager mange rejseportaler høje gebyrer for at lave ændringen i din bestilling.

Ombookinger og afbestillinger bliver også mere komplicerede, når du køber via en rejseportal frem for hos flyselskabet. Tjek derfor altid betingelserne for at ændre din rejse.

Er flybilletterne købt via en rejseportal, kan det også betyde, at information om ændringer eller aflysninger på din flyrute ikke når frem til dig.

Rejseportal komplicerer dine vilkår

Køber du en flybillet direkte hos et flyselskab, er det en handel mellem 2 parter. Rejseportalen bliver en 3. part i den handel, hvis du køber gennem dem.

Dine rettigheder og vilkår bliver kompliceret af, at der er 3 parter. Du risikerer, at hverken rejseformidleren eller flyselskab vil hjælpe dig, hvis noget går galt på rejsen.

Tjekliste før du booker

Køber du din flybillet igennem en rejseportal, så vær opmærksom på følgende, inden du bestiller:

  • Pris: Tjek prisen inklusiv alle afgifter og gebyrer. Sammenlign prisen med den, du kan få hos flyselskabet selv.
  • Skjulte gebyrer: Læs rejseportalens betingelser igennem for skjulte gebyrer, du kan komme til at betale senere. Hvad skal du for eksempel betale, hvis du vil ombooke billetten eller ændre navnene på billetterne? Sammenlign også størrelserne på gebyrerne med flyselskabets egne gebyrer.
  • Kundeanmeldelser: Er folk tilfredse, eller har der været problemer? Søg på nettet eller spørg blandt din omgangskreds. Hvis anmeldelserne siger god for virksomheden, kan du som regel booke med ro i sindet.
  • Pakkerejser: Køber du fly og hotel samlet, er du dækket af Pakkerejseloven. Det betyder, at sælgeren af pakken er ansvarlig, hvis noget går galt. Du kan også få kompensation. Ender du i en konflikt, du ikke kan løse med udbyderen selv, har du adgang til Pakkerejse-Ankenævnet.

Flyrejse købt med betalingskort

Konkursramte flyselskaber er du beskyttet mod, hvis du køber dine flybilletter med et internationalt betalingskort.

Hvis dit flyselskab går konkurs inden du rejser, kan du få hjælp af din bank til at få pengene retur.

Betaler du med Dankort, kan banken ikke hjælpe dig ved en konkurs - medmindre du har betalt med Visa-delen af et Visa-Dankort.

Her er dine rettigheder, hvis flyselskabet går konkurs

Portaler med problemer

Rejseportaler og sammenligningsportaler kan give dig et overblik over, hvor billigt du kan flyve til en bestemt destination. Men du skal ikke stole blindt på resultaterne.

EU konstaterede efter en screening af europæiske rejseportaler og sammenligningsportaler  i 2016, at priserne var utroværdige på 2/3 af portalerne.

Salgstrick på rejseportalerne kan desuden lokke dig til at købe en billet med det samme. Det kan være portalen skriver, at der kun er få billige billetter tilbage, men du har ikke en chance for at vide, om der reelt er ved at være udsolgt. Eller om billetterne falder yderligere i pris senere.

Sådan undgår du faldgruberne på prisportaler