Opkald fra svindlere: Undgå at blive snydt i telefonen
Svindlere kan ringe for at lokke personlige oplysninger ud af dig eller snyde dig til at ringe op til et dyrt udenlandsk nummer. Se, hvordan du undgår svindlen.
Telefonsvindlere er både veltalende og insisterende, og det kan være svært at gennemskue dem, hvis de fanger dig på det forkerte ben.
Fupopkald – også kaldet vishing – kan være svære helt at undgå, men med denne artikel er du bedre klædt på til at genkende dem.
Se vores tre gode råd til at spotte et fupopkald og bliv klogere på, hvad du skal gøre, hvis du har været udsat for vishing.
1. Du skal give dine oplysninger
Fupopkald fisker ofte efter informationer som dit CPR-nummer, MitID-login, kodeord eller dine betalingskortoplysninger. Får du et opkald fra en ukendt person, der spørger efter personlige oplysninger, bør du derfor være mistænksom.
De kriminelle svindlere kan hævde at være ansat hos en virksomhed, hvor du er kunde, fx din bank eller teleudbyder. Svindlerne taler perfekt dansk, og de kan være både høflige og charmerende.
Ofte vil de påstå, at de ringer for at hjælpe dig – fx med at stoppe en pengeoverførsel fra din konto eller fikse en fejl med dit abonnement.
Men husk: Banken, Nets, politiet og andre myndigheder vil aldrig bede om koden til din netbank eller MitID over telefonen.
2. Du skal handle hurtigt
Svindlerne vil typisk påstå, at du skal handle med det samme, for at beskytte din konto, opsparing eller enhed. Formålet er at få dig til at give dine oplysninger, inden du når at blive mistænksom.
Svindlerne kan fx sige, at de ringer fra Apple eller Microsoft, og at du har brug for teknisk support, fordi din computer, tablet eller smartphone har fået virus. Derfor skal du give svindleren din adgangskode og fjernadgang til computeren.
Giv dig selv mulighed for at tænke situationen igennem ved at lægge på eller bede personen om at ringe tilbage senere. Kontakt imens virksomheden på deres hovednummer for at høre, om opkaldet kommer fra dem.
3. Opkaldet kommer fra et udenlandsk eller skjult nummer
Får du et opkald fra et skjult eller udenlandsk nummer med mere eller mindre end 8 cifre eller en ukendt landekode, skal du ikke ringe tilbage. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt for dig.
Hvis opkaldet er vigtigt, vil personen nok forsøge at ringe igen, eller du vil få en sms eller besked på din telefonsvarer.
Du kan slå nummeret op på nettet for at se, om andre har rapporteret det som svindel. Er der tale om et fupnummer, kan du blokere det på din telefon. Du kan også anmelde nummeret til dit teleselskab på deres hjemmeside.
Vær også opmærksom på fupopkald, der ser ud til at komme fra et dansk nummer. Svindlere kan nemlig ændre visningen af det nummer, de ringer fra. Det kaldes spoofing.
Hvad er spoofing?
Svindlerne ved, at mange er opmærksomme på svindel fra udenlandske numre. Derfor bruger de spoofing til at ændre visningen af deres udenlandske telefonnummer, så det ser dansk ud. De kriminelle kan også spoofe et nummer, du kender eller fx bankens.
Men det danske nummer, som opkaldet tilsyneladende kommer fra, er ikke telefonnummeret, der rent faktisk bliver ringet fra. Nummeret tilhører en tilfældig og intetanende dansker.
Hvis du ringer tilbage til et spoofet nummer, vil du derfor få fat på en person, der ikke kender til, at de skulle have ringet til dig.
Hvis du er blevet udsat for vishing
Fupopkald er blevet så overbevisende, at alle kan risikere at blive svindlet. Har du givet dine betalingskortoplysninger til en svindler, skal du kontakte din bank og få spærret dine kort.
Har du givet dine MitID-oplysninger, skal du også spærre dit MitID. Du kan få gratis vejledning hos Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. 33 37 00 37 og på sikkerdigital.dk.
Hjælp dig selv og dine nærmeste ved at fortælle andre om din oplevelse. Har du brug for at tale med nogen anonymt, kan du kontakte Offerrådgivningens døgntelefon.
Husk også at anmelde det til politiet. Vishing er kriminalitet ligesom røveri og tyveri i den fysiske verden. Politiet bruger din anmeldelse til at forebygge og efterforske svindel, så det bliver sværere for de kriminelle at slippe afsted med det.
Lad os skabe en tryg digital verden sammen
Techgiganter kontrollerer vores digitale infrastruktur. Nye, skærpede krav til deres forretningsmodeller er nødvendige for at sikre forbrugernes tryghed online.
Mit digitale selvforsvar
Mit digitale selvforsvar er en gratis app, der hjælper dig med at være sikker online. Appen holder dig opdateret på de nyeste digitale trusler.
Derfor bliver vi afhængige af vores telefon
Din mobil er designet til, at du bruger meget mere tid på den, end du har lyst til. Det kan skabe afhængighed og have store konsekvenser, påpeger eksperter.