Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tillægsforsikringer: Kan det betale sig for dig?

Køber du mobiltelefon, fladskærm eller hårde hvidevarer, bliver du ofte tilbudt en tillægsforsikring. Men tillægsforsikringerne er en dyr og dårlig løsning for langt de fleste.
Af Anne-Katrine Nørholm
17. Februar 2016
Tillægsforsikringer: Kan det betale sig for dig?
Foto: iStock

Tillægsforsikringen gælder kun 1 produkt

Tillægsforsikringen bliver du ofte tilbudt, når du køber mobiltelefon, fladskærm eller hårde hvidevarer.

Tillægsforsikringen gælder kun for netop den vare, du køber. Går din vare i stykker, kan du få en ny, men forsikringen gælder ikke på det nye produkt, og du får heller ikke refunderet penge for forsikringspræmien.

Repareres varen kun, dækker tillægsforsikringen også efter reparationen. Det gælder, uanset om reparationen er dækket af købeloven eller tillægsforsikringen.

Købeloven beskytter dig allerede

Købeloven giver dig reklamationsret, som dækker fejl og mangler på produktet, der opstår i løbet af de første 2 år. Hvis der opstår fejl, som du ikke selv er skyld i, i løbet af de første 2 år, er du som regel dækket af den 2-årige reklamationsret. 

Du risikerer med andre ord, at tillægsforsikringen er spild af penge.

Dette dækker reklamationsretten

Tillægsforsikringen skal give dig bedre rettigheder end reklamationsretten, før den er noget værd.

Overvej, hvor stor sandsynligheden er for, at der pludselig opstår fejl og mangler ved produktet efter reklamationsperioden på 2 år og inden 3 år efter, du har købt produktet. Tillægsforsikringen løber nemlig typisk 3 år.

En udvidet indboforsikring er en bedre løsning

Din indboforsikring dækker måske allerede de skader, tillægsforsikringen vil dække. Dine forsikringsbetingelser skal du derfor altid tjekke igennem. Det er især en god idé at lede efter svar på disse spørgsmål:

  • Dækker din indboforsikring hændelige uheld?
  • Hvad koster det, hvis du skal købe ekstra dækning hos dit forsikringsselskab?
  • Er det billigere at supplere din indboforsikring end at købe en egentlig tillægsforsikring i butikken?
  • Hvor meget skal du betale i selvrisiko, hvis der sker en skade på dit produkt? Er din selvrisiko høj eller lav i forhold til, hvad produktet er værd? Er din selvrisiko høj, kan du overveje, om det kan svare sig for dig at købe ekstra dækning i dit forsikringsselskab, eller at betale en højere præmie og få en lavere selvrisiko.

Forsikringsselskaberne tilbyder, at du kan købe elektronikforsikringer som tilvalg til din indboforsikring. Hvis din indboforsikring ikke allerede dækker elektronik, kan du undersøge, hvad det koster at få en elektronikforsikring oveni.

En elektronikforsikring dækker som udgangspunkt alle dine elektroniske apparater – for eksempel dit TV, mobiler, computere og kamera. Du skal dog altid tjekke forsikringsvilkårene, så du ved præcist, hvad forsikringen dækker.

En elektronikforsikring er billigere end en tillægsforsikring, som kun dækker et enkelt produkt. Det gælder også selv om elektronikforsikringer ofte har en højere selvrisiko end en tillægsforsikring.

Sælgeren er ikke rådgiver

Tillægsforsikringerne kan udløse en provision til sælgerne, der altså får betaling for hver forsikring de tegner. Sælgerens interesse er derfor ikke nødvendigvis at undersøge, om du har behov for en tillægsforsikring.

Forbrugerrådet Tænk Penge testede tillægsforsikringer i 2014. I den forbindelse oplyste Elgiganten, Wupti.com, Bilka.dk, Fona, Expert og Computercity, at der var en provision forbundet med salget. 

Forbrugerrådet Tænk mener: Tillægsforsikringer er spild af penge

"Forbrugerrådet Tænk fraråder dig at købe tillægsforsikringer.

Tillægsforsikringer er ofte spild af penge, fordi reklamationsretten i forvejen dækker mange af de uheld, tillægsforsikringen dækker. I stedet for den dyre tillægsforsikring kan du overveje at købe en elektronikforsikring som tillæg til din almindelige indboforsikring.

Elektronikforsikringen omfatter som udgangspunkt alle husets elektroniske apparater til en lavere pris, end du skal give for en tillægsforsikring, der kun gælder et enkelt apparat.  Også selv om du lægger selvrisikoen oven i prisen."

Lea Markersen, jurist i Forbrugerrådet Tænk