Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kvittering: Gem din bon som bevis på dit køb

Kvitteringen er dit bevis for, hvor og hvornår du har købt en vare og til hvilken pris. Men ved du, om et billede af en bon er nok til at reklamere?
Af Anne-Katrine Nørholm
13. December 2018
Gem dine boner og kvitteringer som bevis
Foto: Thinkstock

Kvitteringen er dit købsbevis

Reklamationsretten gælder 2 år, efter du har købt en vare. Derfor skal du huske at gemme vigtige kvitteringer. Så kan du altid dokumentere, hvornår du har købt en vare, og hvor meget den har kostet.

Kvitteringen skal du beholde længere, hvis du eksempelvis har fået en garanti, der løber udover de 2 år. En garanti er en forlængelse af din reklamationsret, som sælgeren eller producenten bestemmer, du kan få på nogle varer.

Kvitteringen er generelt god at gemme, indtil du skiller dig af med produktet. Hvis du sælger dine produkter videre som brugte, lægger mange købere vægt på at få en original kvittering med.

Medlemmer kommer foran i køen til vores rådgivning

Saml alle dine kvitteringer

Kvitteringer bliver ofte væk, hvis de ligger løst. Det er ærgerligt, hvis du skulle få brug for dem i forbindelse med en reklamation eller klage.

Saml derfor alle dine vigtige kvitteringer i et ringbind eller en mappe, så du har styr på dem.

Blækket kan falme på kvitteringer af papir, og det kan give dig problemer. Det er irriterende at stå og reklamere med en bon, som er utydelig. Derfor er det en god idé at tage en kopi af vigtige boner. Det er dog forretningens ansvar, at bonen kan holde i 2 år.

Kopi er en gyldig kvittering

Mistede kvitteringer kan du undgå, hvis du tager billeder af dem eller scanner dem. Gem kopierne på din telefon og computer. Et tydeligt billede eller kopi af din kvittering er en gyldig kvittering på linje med den oprindelige bon af papir.

Forhandleren kan derfor ikke afvise din reklamation, hvis du kun har et billede eller kopi af kvitteringen.

Husk, at alle oplysninger på bonen skal være med, når du tager et billede af den. Varens art, pris, købsdato og særlige vilkår eller rettigheder skal være tydelige på billedet.