Modne boligejere vælger boliglån med 30 års afdragsfrihed
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Dette lån tiltrækker mange modne boligejere

Én type lån med fast rente og afdragsfrihed er nu slået igennem hos dem med store friværdier.

Morten Steinche · Foto: Getty Images · 29. november 2021
Flere modne boligejere vælger boliglån med 30 års afdragsfrihed

Generelt er interessen for afdragsfrie lån i boligen faldende, men der er en type af afdragsfrie lån, som især de modne boligejere med god økonomi har fået øje på.

Det er de 30-årige afdragsfrie lån med fast rente, som har fået boligejere med stor friværdi til at optage større lån.

Lavt renteniveau

Blandt andre Nordea genindførte det 30-årige afdragsfrie lån med fast rente i efteråret 2020.

“For ti år siden var der ikke den store interesse for disse lån, men nu har de vundet større udbredelse, og det er en generel udvikling,” fortæller Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea.

En væsentlig grund til, at de afdragsfrie 30-årige lån med fast rente er slået igennem nu, er ifølge Lise Nytoft Bergmann det lave renteniveau.

“En anden grund er, at de første afdragsfrie lån på ti år er tæt på at udløbe nu. Så derfor er der boligejere, der har behov for at optage nye lån, og her kan det afdragsfrie lån på 30 år med fast rente være oplagt for nogle,” siger hun.

Afdragsfrie lån er ikke så populære længere

Hvor de 30-årige afdragsfrie lån med fast rente er slået igennem, så ser billedet anderledes ud, når der kigges nærmere på antallet af afdragsfrie lån.

Afdragsfrie lån har tidligere været meget populære. Fra 2008 til 2014 steg andelen af afdragsfrie realkreditlån til ejerboliger fra 34,5 procent til knap 45 procent, oplyser Finans Danmark.

Siden er andelen af de afdragsfrie lån faldet støt og roligt, og i tredje kvartal 2021 udgjorde andelen – målt i antal – blot en tredjedel af det samlede antal realkreditlån, der blev givet.

“Det er den laveste andel i statistikkens historie,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit & Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Siden starten af 2020 har andelen dog været stabil, og de seneste fire kvartaler har andelen været den samme med undtagelse af andet kvartal 2021, hvor andelen steg minimalt til 33,7 procent.

Fordele ved afdragsfrie lån

Der kan være fordele ved at optage et afdragsfrit lån.

For nogle boligejere, for eksempel unge boligejere, kan et afdragsfrit realkreditlån være en god mulighed, så de hurtigere kan få betalt af på dyrere gæld.

“Andre boligejere kan bruge et afdragsfrit realkreditlån til at skabe et større råderum i økonomien. Det kan for eksempel være ældre boligejere, som gennem livet har betalt af på gælden og nu vælger at skabe lidt ekstra luft i pensionstilværelsen. Det ekstra råderum i økonomien kan også bruges ved pressede økonomiske perioder såsom sygdom og arbejdsløshed,” siger Peter Jayaswal fra Finans Danmark.