Boliglån: Mister du snart din afdragsfrihed? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Boliglån: Mister du snart din afdragsfrihed?

Afdragsfri realkreditlån kan give luft i økonomien. Men hvad skal du gøre, når afdragsfriheden udløber? Få hjælp her.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 29. marts 2022
Par kigger på boliglån og økonomi

Et afdragsfrit boliglån kan give dig luft i økonomien, når der er behov for det. Det kan også være en måde at få frigjort penge til at betale af på et dyrere banklån.

De fleste realkreditlån er dog kun afdragsfri i en årrække – derefter skal du betale afdrag.

Mens dit lån er afdragsfrit, betaler du kun renter og bidrag.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at afdragsfriheden ikke påvirker, hvornår dit lån skal betales tilbage. Derfor vil eksempelvis 10 års afdragsfrihed på et 30-årigt lån betyde, at du har 20 år at betale lånet tilbage i. Når afdragsfriheden er slut, skylder du altså stadig det samme beløb som før, og derfor vil din månedlige udgift stige mærkbart, når du skal til at betale afdrag på dit boliglån.

Er du forberedt på, hvad der skal ske, når din afdragsfrihed udløber? Læs med her

Afdrage på lånet eller nyt afdragsfrit lån?

Når afdragsfriheden på dit realkreditlån udløber, har du 3 muligheder:

  • Begynd at betale afdrag på lånet.
  • Optag et nyt afdragsfrit lån.
  • Omlæg dit lån til et lån, der passer bedre til din økonomi.

Din økonomi, din friværdi og din generelle situation i livet bestemmer, hvilken løsning du skal vælge.

Betal på lånet, hvis du kan

Er din økonomi til det, anbefaler vi, at du vælger en løsning, hvor du afdrager på dit lån så hurtigt, som du kan.

Udskyder du tilbagebetaling af lånet, kan du få problemer med at betale, hvis din økonomi ændrer sig til det værre - for eksempel i forbindelse med arbejdsløshed, skilsmisse, sygdom eller lignende.

Et afdragsfrit lån kan give dig luft i økonomien

Et nyt lån med en ny afdragsfri periode kan give dig mulighed for at holde dine månedlige udgifter nede, hvis du har behov for det. Det er dog kun en mulighed, hvis du har friværdi og orden i økonomien. Realkreditinstituttet skal nemlig vurdere din økonomi, før du kan få et nyt lån.

Et nyt afdragsfrit lån kan for eksempel være en mulighed for dig, hvis:

  • du har anden gæld, du skal afvikle – for eksempel et dyrt boliglån.
  • du har nået pensionsalderen, og du skal i gang med nedsparing. Nedsparing betyder, at du optager et lån i din friværdi for at bruge pengene til forbrug.

Vær opmærksom på, at en ny afdragsfri periode betyder, at du udskyder betalingen af afdrag på din gæld, og derfor vil et heftigt fald i huspriserne kunne betyde, at du risikerer at stå i en situation, hvor du skylder mere, end dit hus er værd. Afdrager du på din gæld, vil den risiko være mindre.

Afdragsfri lån koster

Bidragssatser er det gebyr, du betaler for at have dit realkreditlån. Jo mere risikabelt dit lån er, desto mere betaler du i bidrag. Bidragssatser er højere på afdragsfri lån, end de er på lån med afdrag. 

Samlet set er de afdragsfri lån også noget dyrere end lån med afdrag. Det skyldes, at du betaler renter og bidrag af restgælden, som jo ikke bliver mindre i den afdragsfri periode. 

Kort sagt: Vær opmærksom på, at afdragsfri lån er dyrere end lån med afdrag.

Læg lånet om, så dit månedlige afdrag bliver mindre

Når den afdragsfri låneperiode på fx 10 år er udløbet, har du kun 20 år tilbage til at betale af på dit eksisterende realkreditlån.

Vælger du at omlægge lånet til et nyt fastforrentet 30-årigt lån, får du gæld i længere tid. Til gengæld bliver dit månedlige afdrag lavere, fordi du har længere tid til at betale lånet af.

Omlægning af dit boliglån kræver, at dit realkreditinstitut vurderer din økonomi og finder din økonomi sund nok til, at de vil give dig et nyt lån.

Vær opmærksom på, at det koster penge at omlægge dit lån.

Forbered dig i god tid

Giv din økonomi et eftersyn cirka en gang om året. Når du alligevel tjekker budgettet og dine udgifter, så hold dig for øje, hvad der kommer til at ske de næste 5-10 år.

Forbered dig, så du har god tid til at kontakte banken eller realkreditinstituttet, inden du skal begynde at afdrage. Vent ikke på, at banken kontakter dig.