Rentefri afbetaling: Derfor skal du passe på
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Rentefri afbetaling: Pas på, du ikke bliver snydt 

Du kan købe smartphones, tøj og møbler på afbetaling, og flere forhandlere lokker med, at renten er nul procent. Men betaler du alligevel ekstra i sidste ende?

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 8. maj 2023
to veninder shopper online med flyttekasser rundt om sig

Imagecredit: Getty Images

Køb nu, betal senere! Lån til 0 procent i rente! Betal kun 9 kroner om måneden!

Webshops lokker med gode tilbud, hvor du kan betale rentefrit af, hvis du køber en ny computer, en sofa eller hårde hvidevarer.

I nogle tilfælde kan du endda blive tilbudt at købe hverdagsting som fastfood, tøj, eller endda slik på afbetaling, hvor du fx deler slik for 100 kroner op i 10 afdrag på 10 kroner. Eller som udskudt betaling, så de 70 kroner, du skal bruge til en pizza, først skal betales næste måned.

Buy now - pay later (køb nu - betal senere) eller rentefri afbetaling kaldes betalingsmetoden, som er blevet mere og mere udbredt i de senere år.

Oftest er det en dårlig handel for dig, fordi gebyrer og i nogle tilfælde højere kontantpriser ender med at presse den samlede pris op. 

Køber du på afbetaling, tager du et lån

Køber du på afbetaling, tager du reelt et lån, som du skal betale af på. Det gælder, uanset om det er en ny computer til mange tusinde kroner eller et nyt stykke tøj til et par hundrede kroner, du køber.

Du bruger altså penge, du ikke har.

Og selv om forhandleren lokker med rentefri afbetaling, kan du nemt risikere at betale ekstra for at få lov til at låne pengene. I stedet skal du nemlig betale gebyrer og andre ekstraomkostninger.

Eksempler på ekstraomkostninger på lånet

Ekstraomkostningerne skal være synlige, når du ser den samlede pris på afbetalingsordningen. De kan være kaldt andet end gebyrer, men du skal opfatte dem som netop et gebyr.

Eksempler på ekstraomkostninger:

  • Betalingsgebyr på ydelserne
  • Påmindelsesafgift (ved forsinket eller glemt betaling)
  • Oprettelsesgebyr
  • Administrationsgebyr
  • Kontogebyr

Afbetalingen af dit lån sker ofte via Betalingsservice, som kan opkræve endnu et gebyr, der kommer oveni din såkaldt rentefrie afbetalingsordning.

Kontantprisen for et produkt på afbetaling er nogle gange højere

Køber du et produkt som for eksempel en pc på afbetaling, skal du huske, at produktets kontantpris består af varens pris plus eventuelle gebyrer.

Du skal også være opmærksom på, at kontantprisen på et produkt til tider er højere hos forhandlere, der sælger dig en vare på afbetaling, sammenlignet med andre steder, hvor du kan købe varen.

Undersøg derfor, hvad varen koster hos andre forhandlere og på nettet, før du køber en vare på afbetaling.