Hvilken type fisk er mest ansvarlig? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Fisk: Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe?

Hvilke typer fisk og skalddyr skal du gå efter, hvis du vil spise fisk, som er opdrættet eller fanget ansvarligt?

Tage Majland · 4. maj 2021
Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe

Der er mange måder at anskue bæredygtighed på, når det kommer til fisk og skaldyr – og det kan være svært at overskue i køledisken. 

Her er en række fornuftige valg til middagsbordet. 

Fladfisk - fersk eller frosset

Skrubber og rødspætter, der er mærket med NaturSkånsom, er fanget med garn eller andre metoder, der belaster havmiljøet mindst muligt.

Laks - fersk, frosset eller røget

Køber du vildtfangede laks, så gå efter MSC-mærket. For opdrættede laks vil ASC-mærkningen eller det røde Ø være et pejlemærke for, at du køber ansvarligt opdrættet laks.

Sild - på glas, fersk eller frossen

Vælg MSC-mærket fisk, som er fanget med flyde­trawl, der ligger højt i vandet og ikke ødelægger havbunden. Eller gå efter sild fanget af kystfiskere med naturskånsomme redskaber.

Mørksej (torskefisk) - fersk eller frosset

Køb mørksej, som er MSC-certificeret eller fanget i Nordatlanten med skånsomme redskaber som snurrevod, garn eller langline.

Blåmuslinger - friske

Meget klimavenlige. Vælg gerne muslinger fra ASC-certificeret opdræt eller økologisk opdræt, hvis det er muligt at finde.

Tun - på dåse

Dåsetun kan stamme fra forskellige tunarter. Flere bestande har det ikke godt, og fiskeriet foregår ikke altid bæredygtigt.

Det er vanskeligt selv at vurdere tunbestandens status, da dette afhænger af både tunarten, og hvilket område den er fisket i. Du kan dog gå efter at vælge MSC-mærket tun.

Du kan også forsøge at kigge efter, om tunen er stangfisket. Det er den eneste fangstmetode, der ikke skaber bifangst af for eksempel havskildpadder, delfiner og havfugle. Det er dog ikke sikkert, producenten oplyser om fangstmetode på emballagen.

Tjek om fiskearten er belastet

WWF Verdensnaturfonden har lavet en fiskeguide, der hjælper dig med at tjekke, hvor stor belastningen er på forskellige fiskearter i forhold til fangstområde.