Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Fisk: Hvilken type fisk er det mest ansvarligt at købe?

Hvilke typer fisk og skaldyr skal du gå efter, hvis du vil spise bæredygtig fisk? Få hjælp her.
Af Tage Majland
4. Maj 2021
Hvad for en fisk er det mest ansvarligt at købe?

Der er mange måder at anskue bæredygtighed på, når det kommer til fisk og skaldyr – og det kan være svært at overskue i køledisken. 

Her er en række fornuftige valg til middagsbordet. 

Tun - på dåse

Dåsetun kan stamme fra forskellige tunarter. Flere bestande har det ikke godt, og fiskeriet foregår ikke bæredygtigt. Det er derfor bedst at gå efter MSC-mærket tun og at købe skipjack, også kaldt bonito.

Fladfisk - fersk eller frosset

Skrubber og rødspætter, der er mærket med NaturSkånsom, er fanget med garn eller andre metoder, der belaster havmiljøet mindst muligt.

Laks - fersk, frosset eller røget

Køber du vildtfangede laks, så gå efter MSC-mærket. For opdrættede laks vil ASC-mærkningen eller det røde Ø være et pejlemærke for, at du køber ansvarligt opdrættet laks.

Sild - på glas, fersk eller frossen

Vælg MSC-mærket fisk, som er fanget med flyde­trawl, der ligger højt i vandet og ikke ødelægger havbunden. Eller gå efter sild fanget af kystfiskere med naturskånsomme redskaber.

Mørksej (torskefisk) - fersk eller frosset

Køb mørksej, som er MSC-certificeret eller fanget i Nordatlanten med skånsomme redskaber som snurrevod, garn eller langline.

Blåmuslinger - friske

Meget klimavenlige. Vælg gerne muslinger fra ASC-certificeret opdræt eller økologisk opdræt, hvis det er muligt at finde.

Gå efter disse mærker, hvis du vil købe bæredygtige fisk