Universalrengøring: Undgå disse stoffer
En kemitest af universalrengøringsmidler viser, at der er flere miljøvenlige valg. Men nogle produkter indeholder også mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Vi har testet 36 universalrengøringsmidler for indhold af problematiske stoffer.
I testen er der 7 produkter, der er gode valg for sundheden og miljøet, og som får testens bedste bedømmelse, A-kolben.
Rengøringsmidler med A-kolben er uden uønsket kemi, der kan være allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller problematiske for miljøet.
Hold øje med parfume og konservering, der kan give allergi
I testen indeholder 22 rengøringsmidler parfume eller planteekstrakter, som kan give allergi. Parfumeallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det.
Derfor er det en god ide at begrænse din udsættelse for parfume ved at vælge parfumefrie rengøringsmidler. Parfume har ingen betydning i forhold til, hvor effektivt rengøringsmidlet gør rent.
Rengøringsmidlerne til hjemmet indeholder i enkelte tilfælde også allergifremkaldende konserveringsmidler i form af MI (methylisothiazolinone) og benzisothiazolinone.
Parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler skal deklareres på produktet, så du kan se, at de er i.
Universalrengøring med Svanemærket kan indeholde hormonkemi
Normalt anbefaler vi at gå efter miljømærkerne, hvis du vil have et produkt uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Men ingen regel er helt uden undtagelser.
I denne test har vi nemlig fundet et mistænkt hormonforstyrrende stof i flere af de svanemærkede produkter.
Stoffet Methyl ethyl ketone – også kaldet MEK og butanone - er fundet i 5 svanemærkede produkter.
Stoffet bruges til at denaturere alkohol, så alkoholen ikke kan drikkes.
Stoffet er en del af en denatureringsproces for alkohol, der er harmoniseret i EU. Det betyder, at alkohol denatureret på denne måde automatisk er godkendt til salg i alle lande i EU. Flere andre denatureringsmetoder skal godkendes nationalt.
Men MEK er også på myndighedernes liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Kravene til hormonforstyrrende stoffer strammes
Generelt udelukker Svanemærket mistænkt hormonforstyrrende stoffer, men myndighedernes liste er endnu ikke indarbejdet i alle Svanemærkets kriterier - blandt andet for rengøringsmidler.
Miljømærkning Danmark forventer, at kriterierne opdateres i 2024.
Svanemærket udelukker hormonforstyrrende stoffer, stoffer på EU's liste, der er mistænkt hormonforstyrrende samt en række enkeltstoffer. Det betyder, at mange stoffer på den nyeste liste fra myndighederne allerede er udelukket i svanemærkede produkter. Hele listen er også allerede indarbejdet i Svanemærkets kriterier for en række produktgrupper, men endnu ikke for rengøringsmidler. Vi forventer, at kravene til rengøringsmidler strammes i 2024. Lisbeth Engel Hansen Kriterieudviklingschef, Miljømærkning Danmark
Coop udfaser mistænkt hormonforstyrrende stof fra deres produkter
Tre af produkterne i testen med MEK er fra Coop.
Efter at Coop er blevet bekendt med, at MEK er mistænkt for at være hormonforstyrrende, oplyser de, at de vil ændre produktionen hurtigst muligt, så alkoholen i rengøringsmidlerne fremadrettet denatureres uden brug af MEK.
"Vi er rigtig ærgerlige over dette og gør alt, hvad vi kan for at fjerne det, så hurtig det kan lade sig gøre", siger Malene Teller Blume, kvalitetschef hos Coop Danmark.
Coop har forbud mod alle kemikalier under mistanke for hormonforstyrrende effekter i egne varemærker. Uanset om indholdet er lavt, og at produktet fortyndes væsentligt under brug.
I mellemtiden kan du bruge vores test af universalrengøring til at finde gode valg uden uønsket kemi såsom MEK.
Det er selvfølgelig ærgerligt og ikke mindst forvirrende for forbrugerne, at der pludselig dukker uønsket kemi op i miljømærkede produkter. Vi kan i Forbrugerrådet Tænk Kemi bedømme kemikalier her og nu. Men miljømærkerne skal først opdatere deres kriterier og producenterne skal omstille produktionen, og det tager selvfølgelig længere tid. Det vigtigste er, at problemet med uønsket kemi i svanemærkede produkter, som testen har påvist, fremadrettet vil blive løst. Indtil da, kan testen hjælpe forbrugere med at træffe et oplyst valg. Stine Müller Testansvarlig, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Hvor er ingredienslisterne?
Udover indhold af uønsket kemi, er der heller ikke krav om, at alle ingredienser skal stå på rengøringsmidlernes etikette.
For eksempel behøver denatureringsmidler som MEK ikke at blive deklareret på selve produktet.
Men både parfume og konserveringsmidler skal angives direkte på produktet - det gælder også for allergifremkaldende konserveringsmidler såsom methylisothiazolinone.
Fuldstændige ingredienslister skal du kunne finde på den hjemmeside, der står angivet på rengøringsmidlets etikette. Så kan du gå på nettet og se alle ingredienserne i produktet. Det gælder også denatureringsmidler.
Testen viser dog, at det kan være ret svært at finde frem til ingredienserne på nettet, og at online ingredienslister ikke altid er opdaterede.
Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer virksomhederne til at gøre det enkelt for forbrugere at finde korrekt information på hjemmesiden.
Toiletrens: Disse er uden uønsket kemi
Hvilke toiletrensemidler forurener mindst miljøet? Vi har testet, om du kan rense toilettet uden at sende uønsket kemi ud i naturen. Her er de bedste valg i vores test.
De fleste rengøringsservietter indeholder uønskede kemikalier
Rengøringsservietter og wipes kan indeholde allergifremkaldende stoffer og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Få hjælp til at finde et godt valg her.
Undgå disse stoffer i opvaskemidler
Fem ud af 29 flydende opvaskemidler indeholder stoffer, der er allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende. Se, hvilke stoffer vi har fundet.