Flyverdragter: Undgå disse kemikalier
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå disse kemikalier i flyverdragter

Mange flyverdragter i vores test er gode valg, men en enkelt flyverdragt indeholder fluorstoffer. Se dem her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 6. oktober 2022
Lille dreng i flyverdragt

Flyverdragter til børn indeholder problematiske kemikalier, der kan bruges til at gøre tøjet vandtæt eller som bruges i produktionen.

Disse kemikalier er ikke altid gode for børns sundhed eller for miljøet.

Heldigvis viser vores test, at du kan finde en flyverdragt uden disse stoffer. I testen er 6 ud af 8 flyverdragter uden fluorstoffer eller væsentlige mængder bisphenol A.

PFAS er fundet i en flyverdragt

Flyverdragter kan indeholde fluorstoffer (PFAS), der gør tøjet vandtæt. PFAS kan ophobe sig i kroppen og i miljøet og er mistænkt for at være påvirke immunsystemet, kolesteroltallet og øge risikoen for visse kræftformer.

I denne test indeholder en enkel flyverdragt fluorstoffer i mængder, der tyder på, at de er anvendt i produktionen af yderstoffet.

Ny viden om bisphenol A i flyverdragter

Vi har for første gang testet flyverdragter for bisphenol A (BPA), som er hormonforstyrrende i mennesker.

BPA kan gøre plastik hårdt og varmeresistent og er før fundet i lakken på indersiden af konservesdåser og i fødevareemballage. De seneste år er stoffet også begyndt at dukke op i tøj.

Vi ved ikke præcis, hvorfor flyverdragterne indeholder BPA. Det kan være, at det stammer fra genanvendt plastik, der ender i tøjet som polyesterfibre. Det kan også bruges i produktionen af polyester eller stamme fra forurening fra tøjproduktionen.

Mærket Oeko-tex Tiltro til tekstiler har en grænse for bisphenol A. Ellers er der endnu ingen generelle regler for mængden af BPA i tøj og tekstiler.

I vores test indeholder alle flyverdragterne mindre mængder bisphenol A under Oeko-tex grænsen.

Den enkelte flyverdragt er ikke farlig i sig selv

Den samlede udsættelse, eller cocktaileffekten, af uønsket kemi i din hverdag er problematisk. Derfor giver det god mening at vælge flyverdragter uden større mængder af fluorstoffer.

Men en enkelt flyverdragt med uønskede kemikalier er ikke i sig selv et problem for sundheden. Du behøver derfor ikke at smide flyverdragten ud, hvis den fx indeholder fluorstoffer.

Denne flyverdragt indeholder uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler at undgå flyverdragter og andet udendørstøj med fluorstoffer til børn.

Ticket to heaven Othello

C-kolben

Denne flyverdragt indeholder:

  • Fluorstoffer (PFAS) i ydermaterialet af flyverdragten.

På flyverdragten står der, at den er PFOA-fri. Det, vurderer vi, er en ulovlig mærkning. For fluorstoffet PFOA er ulovligt, og ifølge Forbrugerombudsmandens vejledning må virksomheder ikke reklamerer med, at et produkt er uden et ulovligt stof. Desuden henviser PFOA-fri kun til et fluorstof - og ikke alle fluorstoffer.

Hvis du vil undgå alle fluorstoffer, så kan du gå efter PFC-fri, PFAS-fri eller fluorfri. Eller spørg producenten bag, om flyverdragten indeholder PFAS.

Læs om produktet her
Ticket to heaven Othello indeholder PFAS