Slik kan indeholde titaniumdioxid lidt endnu
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Slik kan indeholde titaniumdioxid lidt endnu

Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 8. februar 2022
Overtrukket slik i skål

Farvestoffet titaniumdioxid er vurderet til ikke at være sikkert som tilsætningsstof i mad, fordi det ikke kan udelukkes, at stoffet skader vores DNA og dermed kan være kræftfremkaldende.

Derfor er det fra februar 2022 ikke længere på listen over tilladte tilsætningsstoffer, der må bruges i fødevarer og kosttilskud.

Men du kan fortsat finde stoffet i slik og mad på hylderne i danske supermarkeder, hvis det er produceret før forbuddet trådte i kraft eller i en efterfølgende 6 måneders overgangsperiode.

Hvis et produkt er produceret før forbuddet, må det ifølge reglerne sælges frem til deres udløbsdato. Det betyder, at der kan gå lang tid, før alt slik er fri for stoffet i Danmark.

Halvdelen af slik indeholder det uønskede farvestof

Vi har tjekket 35 forskellige slags overtrukket eller drageret slik for farvestoffet titaniumdioxid (E171).

17 ud af 35 slikposer i testen indeholder stoffet, hvilket svarer til knap halvdelen. Disse produkter får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, i testen.

De resterende 18 slikposer i testen får den bedste kemibedømmelse, A-kolben, fordi de ikke indeholder tilsætningsstoffet.

Stoffet er i slik, dressing, tyggegummi og plejeprodukter

Titaniumdioxid er ofte blevet anvendt som farvestof i overtrukket eller drageret slik, som det også hedder. Det er derfor denne type slik, vi har fokuseret på i testen.

Men overtrukket slik er ikke den eneste type af produkter, stoffet kan findes i. Det kan være anvendt i andre typer madvarer også.

Vi har tidligere fundet titaniumdioxid i blandt andet dressinger, tyggegummi, kagepynt og kagekrymmel. Det kan også være i kosttilskud som vitaminpiller.

Derudover bruges det i blandt andet tandpasta og læbepomader, som du også spiser en del af ved brug. I kosmetik og plejeprodukter er det dog fortsat tilladt at bruge.

Producenter er i gang med udfasning

Mange producenter melder tilbage, at de har været i gang med udfasning af stoffet, siden de blev bekendt med problemerne. Flere har allerede udfaset, mens andre forventer snart at være klar med nye produkter uden titaniumdioxid. De fleste mærker har både produkter med og uden det uønskede farvestof.

Men produkter som slik og kagekrymmel har lang holdbarhed, og derfor kan denne type produkter med titaniumdioxid være på markedet i noget tid endnu. Også selvom stoffet ikke længere anvendes i produktionen.

Derfor kan du fortsat tjekke ingredienslisten for indhold af titaniumdioxid, titandioxid eller for nummeret E171, hvis du vil styre helt uden om tilsætningsstoffet allerede nu.

Godt råd: Tjek den enkelte slikpose og ikke slikmærket

I testen ser vi, at det samme slikmærke laver slik, hvor den ene pose er uden titaniumdioxid og den anden indeholder stoffet.

Det betyder, at du skal se efter farvestoffet på ingredienslisten på den enkelte pose slik og ikke blot gå efter et specifikt mærke såsom Toms, Salling eller Coop.