Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi

Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 18. juni 2021
Kvinde tager solstift på næsen

Solstifter med høj faktor kan du bruge til at få ekstra solbeskyttelse på de mest udsatte områder. Som for eksempel næsen, ørerne, kinderne eller læberne.

Skygge, hat og tøj giver den bedste beskyttelse mod solens stråler. Men solcremer og solstifter er et vigtigt supplement.

7 produkter i testen får den bedste kemibedømmelse (A-kolbe).

Nogle solfiltre er mistænkt for at være hormonforstyrrende

I testen får 9 solstifter den dårligste kemibedømmelse (C-kolben), fordi de blandt andet kan indeholde solfiltre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er blandt andet stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over hormonforstyrrende stoffer fra juni 2020.

Solcremer, solsprays og solstifter er med til at nedsætte risikoen for, at vi bliver solskoldede. Uanset indholdstoffer. Så brug din solcreme eller solstift uanset, hvilken du har. For det er ikke det enkelte produkt, der i sig selv er problematisk.

Skal du vælge en ny solstift, kan du vælge én uden de problematiske stoffer, hvis du vil nedsætte din samlede udsættelse for problematiske stoffer.

Solbeskyttelsen er ikke testet

Testen af solstifter er en såkaldt deklarationstest. Solstifternes indholdsdeklaration er gennemgået for ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

Solstifternes evne til at beskytte mod UVA- og UVB-stråler er ikke testet.

Seks råd til bedre solbeskyttelse

  • Scan dine solstifter med appen Kemiluppen og find en solstift, der er fri for uønskede stoffer.
  • Undgå solen mellem klokken 12 og 15, hvor den er kraftigst. Selv med solcreme skal du ikke ligge og stege længe i solen.
  • Skygge, tøj og solhat er den bedste solbeskyttelse og er også uden problematisk kemi. 
  • Børn er særligt udsatte for sol. Børn under 1 år skal være i skygge. Større børn skal også have anden primær solbeskyttelse end solcreme. 
  • Brug den rigtige faktor. Minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Husk også ekstra faktor, hvis du er på/ved vandet. 
  • Husk at gensmøre jævnligt, og særligt hvis du sveder meget, bader, tørrer dig i håndklæde og andet, der får solstiften til at forsvinde.

Titaniumdioxid i solstifter

Enkelte solstifter i Kemiluppen indeholder farvestoffet titaniumdioxid (CI77891), som er vurderet til at være problematisk for sundheden, når du spiser det.

I Kemiluppen vurderer vi plejeprodukter med titaniumdioxid med B-kolben, hvis du risikerer at spise en del af dem. Det er fx tandpasta og læbepomader. 

Solstifter er ikke et decideret læbeprodukt, og derfor vurderer vi ikke stoffet i denne typer af produkter. Men solstifter kan godt bruges på læberne. I Kemiluppen er der en lille advarsel på din solstift, hvis den indeholder titaniumdioxid.

Du kan se, om din solstift indeholder farvestoffet ved at se efter:

  • titaniumdioxid
  • titaniumdioxid (nano)
  • CI77891