Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.
Solstifter med høj faktor kan du bruge til at få ekstra solbeskyttelse på de mest udsatte områder. Som for eksempel næsen, ørerne, kinderne eller læberne.
Skygge, hat og tøj giver den bedste beskyttelse mod solens stråler. Men solcremer og solstifter er et vigtigt supplement.
7 produkter i testen får den bedste kemibedømmelse (A-kolbe).
Nogle solfiltre er mistænkt for at være hormonforstyrrende
I testen får 9 solstifter den dårligste kemibedømmelse (C-kolben), fordi de blandt andet kan indeholde solfiltre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Det er blandt andet stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over hormonforstyrrende stoffer fra juni 2020.
Solcremer, solsprays og solstifter er med til at nedsætte risikoen for, at vi bliver solskoldede. Uanset indholdstoffer. Så brug din solcreme eller solstift uanset, hvilken du har. For det er ikke det enkelte produkt, der i sig selv er problematisk.
Skal du vælge en ny solstift, kan du vælge én uden de problematiske stoffer, hvis du vil nedsætte din samlede udsættelse for problematiske stoffer.
Solbeskyttelsen er ikke testet
Testen af solstifter er en såkaldt deklarationstest. Solstifternes indholdsdeklaration er gennemgået for ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.
Solstifternes evne til at beskytte mod UVA- og UVB-stråler er ikke testet.
Titaniumdioxid i solstifter
Enkelte solstifter i Kemiluppen indeholder farvestoffet titaniumdioxid (CI77891), som er vurderet til at være problematisk for sundheden, når du spiser det.
I Kemiluppen vurderer vi plejeprodukter med titaniumdioxid med B-kolben, hvis du risikerer at spise en del af dem. Det er fx tandpasta og læbepomader.
Solstifter er ikke et decideret læbeprodukt, og derfor vurderer vi ikke stoffet i denne typer af produkter. Men solstifter kan godt bruges på læberne. I Kemiluppen er der en lille advarsel på din solstift, hvis den indeholder titaniumdioxid.
Du kan se, om din solstift indeholder farvestoffet ved at se efter:
- titaniumdioxid
- titaniumdioxid (nano)
- CI77891
20 solcremer indeholder uønskede stoffer
Flere solcremer i vores test indeholder UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller andre problematiske stoffer. Se dem her.
Disse 22 solcremer er fri for uønskede kemikalier
Vi har testet 52 solcremer og solsprays for mistænkt hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede stoffer. Se, hvilke der klarer sig godt i testen.
Disse solcremer dumper i test
Solcremer skal beskytte dig mod solens skadelige stråler, der kan være farlige. Desværre yder ikke alle solcremer den lovede beskyttelse. Vi fandt tre solcremer, som ikke beskytter som de lover, og en af dem indeholder også uønsket kemi.