Test: Over hvert tredje smykke fra online platforme er ulovlige
Gå til hovedindhold

Test: Over hvert tredje smykke fra online platforme er ulovlige

Skadelige tungmetaller som cadmium og nikkel er fundet i høje mængder i seks ud af 16 smykker fra online platforme som Ebay, Wish og Shein.

Katja Ravn og Thora Uldall-Hansen · Foto: Getty Images · 16. maj 2025
ring og armbånd

Klassiske hoop øreringe i guld eller en simpel og elegant søvlring. Billige smykker kan købes næsten overalt – fra danske butikker til globale platforme som Temu og Shein. Og netop den lave pris lokker til at fylde smykkeskrinet op for få kroner.

Men selvom smykkerne ser identiske ud, kan der være der en usynlig sundhedsrisiko gemt i nogle af de allerbilligste. Derfor har vi testet smykker fra både danske butikker og internationale onlineplatforme for skadelige tungmetaller. Hvilke af de billige valg er egentlig bedst? 

Hovedkonklusioner 

  • Seks ud af 16 smykker fra udenlandske platforme indeholder høje mængder af skadelige tungmetaller som cadmium og frigiver for meget nikkel. Et enkelt smykke fra Amazon er lige på grænsen.
  • Tre smykker solgt som “925 sterlingsølv” fra platformene er i virkeligheden næsten kun lavet af cadmium. Stemplet er derfor ikke nødvendigvis en garanti for ægthed.
  • Syv smykker fra det danske marked er helt uden skadelige tungmetaller. Et enkelt smykke har lav frigivelse af nikkel.  
Se hele testen her

Billige smykker ser identiske ud, men...

...de indeholder ikke nødvendigvis det samme. Testen viser, at der er væsentlige forskelle på smykker købt i danske butikker og dem, der kommer fra onlineplatforme uden for EU.

Hvor de danske smykker alle overholder lovgivningens krav, indeholder hele seks af de 16 smykker fra onlineplatforme enten alt for høje mængder cadmium eller frigiver nikkel langt over det tilladte niveau. 

embed_smykker

Høje frigivelser af nikkel 

Vi fandt smykker med nikkelfrigivelse, der lå mellem 3 og 205 gange over grænseværdien.  

Det er bekymrende, fordi ca. 10 procent af unge kvinder vurderes at have kontaktallergi over for nikkel.  

Allergien er livslang og kan give vedvarende udslæt og eksem, når huden kommer i kontakt med produkter som smykker, bæltespænder og endda mobiltelefoner. Derfor er det vigtigt at undgå nikkel i smykker – især hvis man allerede har symptomer. 

Falske “925 Sterlingsølv” lavet af cadmium 

Tre smykker – fra hhv. Wish og Ebay – havde et indhold af cadmium på over 95 procent. Det svarer til 9500 gange over det tilladte niveau.  

Cadmium er et særligt giftigt tungmetal, der ophobes i kroppen og kan føre til blandt andet nyreskader.  

De tre smykker med det høje cadmiumindhold var alle stemplet med “925”, som ellers er betegnelsen for, at de indeholder mindst 92,5 procent rent sterlingsølv. Men laboratorieanalysen viste altså, at de stort set udelukkende bestod af cadmium – og altså ikke ægte sølv.  

Det betyder, at stemplet ikke er nogen sikker garanti for kvalitet eller sikkerhed, når du handler på online platforme. Her risikerer du at købe et giftigt produkt, selvom det ser fint og ægte ud. 

Bly under grænsen 

I denne test blev der fundet ganske få spor af bly, og alle fund lå under grænseværdien.  

Alligevel er bly et stof, man skal tage alvorligt. Det ophobes i kroppen og kan påvirke hjernens udvikling, især hos børn. Hos voksne kan det også være sundhedsskadeligt. 

Gå ikke dagligt med uægte smykker

Miljøstyrelsen har en række anbefalinger til brug af bijouterismykker – altså billige smykker, der ikke er lavet af ædelmetaller som fx ægte guld eller sølv. Deres undersøgelser viser, at nogle uægte smykker kan afgive nikkel og/eller indeholde skadelige tungmetaller som cadmium og bly. Her er deres vigtigste råd: 

  • Tag ikke smykkerne i munden 
  • Undlad at bruge dem hver dag 
  • Lad kun børn bruge dem ved særlige lejligheder 
  • Sov ikke med smykkerne på 
  • Dyrk ikke sport med smykkerne på 

Hvis du vil undgå nikkel: 

  • Undgå smykker med nikkel, hvis du har allergi 
  • Bed om dokumentation for nikkelfri produkter, når du handler 
  • Brug nikkeltest (kan købes på apoteket), hvis du er i tvivl 
  • Stop straks brugen, hvis du får udslæt – og kontakt læge ved voldsomme reaktioner 
  • Tænk dig om, før du køber meget billige smykker fra netbutikker uden for EU 

 Kilde: Miljøstyrelsen