Kosmetik og plejeprodukter til børn: Brug så lidt som muligt
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hudpleje og kosmetik til børn: Brug så lidt som muligt

Flere børn er begyndt at bruge serum, creme, sminke, neglelak og parfume. Men er det en god ide? Huskereglen er: jo mindre, des bedre.

Katja Laukkonen Ravn · Foto: Getty Images · 31. januar 2024
piger med makeup

Skincarerutiner på TikTok er hurtigt blevet populært, og børn helt ned til ni år efterspørger nu en masse forskellige hudplejeprodukter og kosmetik. Også endnu mindre børn kan ønske at bruge sminke og neglelak.

Men børn er langt mere følsomme over for kemikalier end voksne, og i løbet af en lang barndom vil de møde uønsket kemi i mange andre produkter. Tænk derfor en ekstra gang over, hvor mange forskellige hudplejeprodukter og kosmetik dine børn skal have lov til at smøre på huden.

Børn optager kosmetik gennem huden

Kemien i produkterne kan børnene optage gennem huden. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvad de bruger og i hvor store mængder.

Kosmetik og hudpleje kan indeholde en masse forskellige kemikalier, og det kan være svært at overskue, hvilke der er okay.

Huskereglen er: jo mindre kosmetik, des bedre for børnenes sundhed.

Kosmetik til børn indeholder ofte uønsket kemi

I 2021 viste en test af Forbrugerrådet Tænk Kemi i samarbejde med forbrugerorganisationer i Sverige og Norge, at hvert tredje kosmetiske produkt til børn indeholdt mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Det var produkter som læbepomader og kosmetik- og sminkesæt, som er markedsført til børn. Op til 75 procent af produkterne i testen indeholdt også parfume.

Kemiluppen og Svanemærket

Du kan tjekke hudpleje og kosmetik for uønsket kemi med vores app Kemiluppen. Får en creme fx A-kolben er den uden en række uønskede kemikalier for miljøet og sundheden.

Men selvom alle plejeprodukter på badeværelseshylden er fri for uønsket kemi, er den generelle anbefaling, at børn bruger så lidt som muligt hudpleje.

"Som forælder kan du godt bruge Kemiluppen og tjekke hudpleje for uønsket kemi, inden du lader dit barn bruge det. Men selvom en creme eller serum får A-kolben og er uden uønsket kemi, så er det stadig et "kemisk" produkt, som dit barn putter på huden. Og børn skal så vidt muligt undgå at smøre huden ind i produkter, som de slet ikke har brug for", siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.

Svanemærket er også et godt valg. Svanemærket stiller en række krav til, hvilke kemiske stoffer der må være i produkterne. Der er både taget hensyn til miljøet og til din sundhed.

Svanemærket kosmetik og plejeprodukter indeholder fx ikke mistænkte hormonforstyrrende stoffer som parabener. Svanemærkede produkter er derfor det lette valg at gå efter.

Men svanemærkede produkter kan stadig indeholde parfume. Gå derfor gerne efter dem, hvor der står ’uden parfume’ eller ’parfumefri’ på emballagen.

Undgå produkter med parfume

Parfume kan give allergi. Jo oftere børnene møder stofferne, des større er risikoen for, at de kan udvikle allergi. Ifølge Videncenter for Allergi er parfumeallergi blandt børn og unge er et stigende problem.

Parfumeallergi kan især komme fra:

  • Deodorant
  • Parfume
  • Creme

Parfumeallergi kan i tidlige stadier være kendetegnet ved udslæt i armhulen efter brug af en parfumeret deodorant.

Vi anbefaler generelt at undgå parfume i alle produkter til børn.

Kosmetik købt online mangler information

Du kan finde mange billige og sjove kosmetiksæt til børn på Wish.com, Aliexpress.com eller Amazon.com. Men produkter fra disse hjemmesider er ofte ikke deklarerede. Det betyder, at du faktisk ikke kan vide, hvilke kemikalier der er i produkterne.

Det er ikke lovligt i henhold til EU's kosmetikforordning, hvor kosmetik og plejeprodukter altid skal have en fuld ingrediensliste, der giver dig overblik over alle kemikalier i produktet.

Er der ikke en indholdsdeklaration, kan du ikke vide, hvilke stoffer dit barn udsættes for. Brug derfor ikke produkter uden indholdsdeklaration.

Magasingaver kan indeholde parabener

Børne- og ungdomsblade indeholder ofte små kosmetikgaver. Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere fundet det mistænkt hormonforstyrrende stof propylparaben i gaverne.

Undgå derfor parabener i produkter til børn og unge ved at tjekke ingredienslisten for stoffer, hvis navn indeholder "paraben".

Du kan også kontakte forlaget og gøre dem opmærksom på, at du ikke ønsker parabener i produkterne fra dem, hvis du er utilfreds med gaverne.

Fem tips om plejeprodukter til børn

  • Undgå hudpleje og kosmetik til børn så vidt som muligt.
  • Gå efter Svanemærket og og allergimærkerne. Se også efter 'uden parfume'.
  • Tjek produkter med appen Kemiluppen.
  • Køb ikke kosmetik uden en ingrediensliste.
  • Vær opmærksom på magasingaver med kosmetik til børn.