Derfor er parabener problematiske
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Derfor er parabener problematiske

Parabener er mistænkt hormonforstyrrende stoffer, som du kan finde i ansigtscremer, foundation, deodoranter mm.

Katja Ravn og Christel S. Kirkeby · Foto: Getty Images · 20. februar 2025
ansigtcreme

Parabener er en gruppe stoffer, som du ofte kan finde på ingredienslisten på din kosmetik og plejeprodukter. Men hvad er parabener? Hvilke parabener er hormonforstyrrende? Hvorfor er der parabener i produkter? Få svarene her.

Hvad er parabener? 

Parabener er konserveringsmidler, som i mange år er flittigt brugt til at forhindre vækst af svampe og bakterier i cremer, læbepomader og deodoranter. Nogle parabener bruges også som konservering i lægemidler og fødevarer.  

Parabener kan gå under flere navne, men at de mest kendte er methylparaben, ethylparaben, propylparaben og butylparaben.  

Hvorfor er parabener problematiske? 

Parabener har længe været i søgelyset som mistænkt hormonforstyrrende stoffer. 

Både celle- og dyreforsøg viser, at parabener kan efterligne det kvindelige kønshormon. For nogle parabener peger studier også på, at de kan nedsætte effekten af det mandlige kønshormon.  

Det betyder, at kønsorganerne kan blive misdannede og føre til dårligere sædkvalitet og tidligere pubertet hos piger. 

Nedsat frugtbarhed senere i livet

I 2021 viste et studie fra SDU, at nedsat frugtbarhed kan måles allerede hos spædbørn som følge af at være udsat fra parabener i morens mave.  

Forskerne fra SDU målte afstanden mellem numse og kønsorganer i tre måneders alderen. Det kaldes den anogenitale afstand – eller mellemkødet. Forsøg med rotter har vist, at hanrotter, der udsættes for hormonforstyrrende stoffer, får en kortere anogenital afstand og i højere grad ligner hunrotter. Konsekvensen er, at de som voksne rotter har en dårligere sædkvalitet og nedsat testosteron.

Undersøgelsen fra SDU viste, at drenge udsat for parabener som fostre har en kortere afstand mellem numse og kønsorganer end tidligere, mens piger har en længere afstand end tidligere.  

Det er altså denne ændring i afstanden mellem numse og kønsorganer, der kan påvirke fertiliteten senere i livet.

Hvilke parabener er hormonforstyrrende?

Det varierer for paraben til paraben, hvor stor en hormonforstyrrende effekt der kan bevises. 

EU vurderer, at butylparaben og isobutylparaben er hormonforstyrrende. Begge stoffer er på EU’s liste over særligt problematiske stoffer. Isobutylparaben er forbudt i kosmetik, og vi ser også færre og færre produkter med butylparaben.

Center for Hormonforstyrrende Stoffer ved Rigshospitalet har igennem dyreforsøg vurderet, at methylparaben, ethylparaben og propylparaben er mistænkte for at være hormonforstyrrende. Disse stoffer er på EU’s liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer. 

Flere lande er fortsat i gang med at undersøge parabener for, om de udgør en risiko for mennesker og miljø. Senest er Frankrig og Belgien i gang med at evaluere methyl- og propylparaben. Som led i vurderingen kan industrien blive pålagt at lave nye studier, hvis det vurderes at være nødvendigt.

Færre produkter med parabener 

Nogle parabener er blevet forbudte at anvende i kosmetik, men det gælder endnu ikke for dem alle.  

  • I kosmetik og pleje er isopropylparaben og isobutylparaben forbudte.
  • Propylparaben og butylparaben er forbudte i produkter til børn under tre år, men er tilladte i andre plejeprodukter – dog kun i koncentrationer op til 0,19 procent.
  • Methylparaben og ehthylparaben er tilladte i plejeprodukter i koncentrationer op til 0,4 procent.  

Flere producenter har gennem årene helt udfaset brugen af parabener, og når Forbrugerrådet Tænk Kemi tester særligt børneprodukter og plejeprodukter er det tydeligt, at færre produkter indeholder parabener. 

I appen Kemiluppen er butylparaben næsten udfaset i kosmetik og pleje, mens der fortsat er methyl-, ethyl-, og propylparaben i en del produkter. 

Parabener i Kemiluppen

I vores gratis app Kemiluppen kan du scanne over 22.000 produkter for uønsket kemi. Fra februar 2025 er der:

  • Methylparaben i 556 produkter
  • Ethylparaben i 119 produkter
  • Propylparaben i 276 produkter
  • Butylparaben i 10 produkter 

Samme produkt kan indeholde flere parabener samtidig. 

Parabener får C-kolben 

Selvom der er størst bekymring for mistænkte hormonforstyrrende effekter i butyl- og propylparaben, så kan de andre parabener også bidrage til en samlet udsættelse og dermed risiko for hormonforstyrrende effekter. 

I Forbrugerrådet Tænk Kemi, der står bag alle vores kemitest, får alle parabener altid den laveste testkarakter C-kolben. Det er fordi vi mener, at parabener er en unødvendig udsættelse for uønsket kemi i hverdagen.  

Hvorfor er der parabener i produkter?

Flere virksomheder har oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de kan have svært ved at vælge konserveringsmidler, der sørger for, at cremer, deodoranter mm. holder længere. 

Først og fremmest er antallet af tilladte konserveringsmidler i plejeprodukter begrænsede, og flere af de tilladte konserveringsmidler, der er at vælge imellem, kan give allergi. 

Parabener er kun sjældent årsag til allergi, og kan være årsagen til, at virksomheder vælger stadig at bruge dem – selvom de er mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

Astma-Allergi Danmark tillader methyl- og ethylparaben i produkter, der bærer deres allergimærke Asthma Allergy Nordic. Det findes dog kun i få af deres produkter. 

Men der findes også andre alternative konserveringsmidler, der ikke giver allergi, og som får den bedste kemikarakter i appen Kemiluppen, A-kolben.  

Sådan undgår du parabener 

  • Scan kosmetik og plejeprodukter med appen Kemiluppen. Parabener får C-kolben i Kemiluppen. Du kan også gemme specifikke parabener under ‘Mine ingredienser’ og få besked, hvis de er i et produkt.
  • Vælg produkter med Svanemærket. De må ikke indeholde parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Undgå produkter med ingredienser, der slutter med -paraben på indholdsdeklarationen.
  • Undgå fødevarer, der indeholder E214, E215, E218 og E219. Stofferne kan også angives som ethyl- og methyl-p-hydroxybenzoat. Ifølge Fødevarestyrelsen må parabenerne kun anvendes i slik og snacks som chips, behandlede nødder, samt i visse kødprodukter.
  • Parabener er en fællesbetegnelse for en række salte og estere fra stoffet 4-hydroxybenzoesyre. Dette kan du også kigge efter.