Hvordan får du den bedste smag ved rejer? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Rejer: Sådan får du den bedste smag

Hvordan får du de bedste rejer til rejemadden eller rejecocktailen? Det handler naturligvis om de rejer, du køber. Men også om, hvordan du behandler dem.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 20. november 2020
Skalrejer i skål.

Rejer er lækre i mange retter eller som en decideret rejemad. Men hvordan får du fingrene i de bedste rejer?

Det handler om, hvordan du behandler rejerne hjemme i køkkenet.

Det handler også om, hvilke rejer du køber. Her kan du finde hjælpe i Forbrugerrådet Tænks test af rejer fra frost og rejer i lage.

Frost, lage eller MAP-pakkede rejer?

Når du skal købe rejer, kan du vælge mellem 3 forskellige typer:

  • Frostrejer
  • Lagerejer
  • MAP-pakket rejer

Der er forskel på de 3 typer, ikke mindst i smagen.

Rejer på frost har ofte en sød, neutral smag og en blød konsistens. Rejer i lage har derimod en syrlig, salt og kraftig smag og en fastere konsistens. Smagsforskellen skyldes, at lagen typisk indeholder salt og surhedsregulerende midler.

MAP-pakkede rejer er rejer i små plastikpakninger, som hverken er tilsat lage eller har været frosset ned. Pakningerne er tilsat en beskyttende luftart som sammen med lav temperatur i køledisken giver en lang holdbarhed.

Når du køber rejer

  • Gå efter de poser eller bøtter, hvor du kan se rejerne.
  • Foretag en visuel inspektion, og vurder andelen af store rejer. 
  • Undgå frostrejer med hvide pletter. Det er frostskader, og de giver rejerne en dårlig smag og konsistens. 
  • Vær opmærksom på, at selv om der er store rejer i posen eller bøtten, vil der også være små rejer og halve rejer. 

Overvej pil selv rejer

Frosne pil selv-rejer er vægtmæssigt ikke nødvendigvis dyrere end andre rejer. Og det er en måde at være sikker på, at alle rejerne er hele. Størrelsen af pil selv-rejer er desuden mere ensartet.

Fordelene ved pil selv rejer:

  • Pil selv-rejer har en fast struktur, som kendes fra rejerne i lage
  • Men de har ikke syrligheden fra rejerne i lage
  • smager typisk mere sødligt, og egner sig godt til en rejemad

MSC-mærkede rejer er mere bæredygtige

Rejebestandene er truet på grund af overfiskning. Hvis du vil støtte de gode rejebestande, skal du købe MSC-mærkede (Marine Stewardship Council) rejer.

MSC-mærkede rejer garanterer en mere bæredygtig produktion, hvor der ikke bliver overfisket. Rejerne køber du som pillede fra frost eller i lage. Du kan også få MSC-mærkede rejer, som er MAP-pakkede.

Sådan opbevarer og klargør du rejer

  • Tø frosne rejer i køleskabet natten over.
  • Langsom optøning giver rejerne den bedste smag og struktur. 
  • Dryp både optøede rejer og rejer i lage af i et dørslag.
  • Lad være med at skylle optøede frosne rejer, for så skyller du også noget af smagen væk. 
  • Ønsker du mindre smag af lagen i rejer i lage, kan du skylle dem kortvarigt.