Er proteinbaren pengene værd? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Proteinbaren er en snack i dyr indpakning

Proteinbarer findes i mange varianter og kan købes overalt. De er ikke billige, men er de pengene værd eller blot en dyr stang sukker tilsat protein?

Tage Majland · Foto: Morten Andersen · 7. januar 2016
Proteinbar i syr indpakning

Proteinbarer sælges i mange forskellige butikker

Proteinbarer købes ikke længere kun i fitnesscentre og i sportsbutikker. Supermarkeder, tankstationer og Matas sælger dem også i stort omfang.

Produkterne bliver solgt, som var de præstationsfremmende og de ligner sunde alternativer til chokoladebarer, men det er de ikke. De er snacks i lokkende indpakning.

Lokkende ord og fotos skal sælge proteinbarer

Proteiner i sig selv smager ikke godt, derfor handler det for industrien om at få det til at smage hæderligt og pakke dem lækkert ind, så de skaber glæde for køberne.

Billederne på proteinbarer ligner slik/småkager/desserter, og for at sælge varen står der ord som ”cheesecake”, ”caramel”, ”white chocolate”, ”cookies” og ”peanut butter supreme”.

Prisen på en daglig energibar kan koste dig 11.000 kroner årligt

"High in protein", "Only 1 g sugar", "Very high fiber", "Gluten free", "For building muscles and strength" …

Sulten gnaver før eller efter træning, og du vil gerne gøre lidt godt for dig selv, så det kan lyde lokkende at spise en proteinbar, når du læser anprisningerne på emballagen. Baren er både praktisk at have med i tasken og har lang holdbarhed.

Proteinbarer er imidlertid et meget dyrt alternativ til almindelig mad og drikke. 20-30 kroner koster de fleste energibarer. Dagligt indkøb af en proteinbar vil årligt koste mindst 4.000 kroner – og helt op til 11.000 kroner, hvis du hver gang køber Nutramino XL Proteinbar flavour Peanut.

Kalorieindholdet er alt for højt i proteinbarer

Protein­barer indeholder en eller flere proteinkilder, typisk valleprotein eller mælke­protein. De færreste købere er opmærksomme på, at de ikke bare køber 20 gram protein, men også 40 gram fyldstoffer.

Kvaliteten af fyldstofferne er ofte tarvelig – eksempelvis hærdede fedtstoffer, der øger risikoen for åreforkalkning. Mængderne af sukker, som vi generelt bør begrænse indtaget af, er også store.

Kalorierne i proteinbarerne stammer kun i begrænset omfang faktisk fra proteiner – langt over halvdelen af energien kommer fra fyldstoffer.

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Allerede medlem?