Undgå at skade miljøet med dine kaffekapsler| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kaffekapsler: Undgå at skade miljøet

Miljø og klima lider under danskernes hang til kaffe på kapsler. Læs, hvordan du bortskaffer dine kaffekapsler på den mest miljørigtige måde.

Lars Dalsgaard · Foto: iStock · 14. april 2020
Bunke med brugte kaffekapsler der er blevet smidt ud

Kapsler har miljømæssig slagside

Kaffekapsler gør det nemt at lave espresso og andre kaffespecialiteter derhjemme. Men de små kapsler er ofte lavet af materiale, som det er vigtigt at genanvende.

Nespressos kapsler er eksempelvis lavet af aluminium, mens andre kapselproducenter bruger plast. Begge materialer er energitunge at fremstille, ligesom de udleder drivhusgasser, hvis de bliver afbrændt som affald. Og det sker, hvis du smider kapslerne i skraldespanden.

Kaffekapsler: Sorter dem i affaldssystem

Brugte kaffekapsler kan du i nogle kommuner smide ud i metalbeholderen, fordi kapslerne ofte er lavet af aluminium. I andre kommuner hører kaffekapsler til i beholderen til restaffald eller dagrenovation på grund af kafferester i kapslerne.

Plastkapsler kan du i nogle kommuner smide ud i plastikbeholderen. I andre kommuner skal du smide plastkapsler ud i beholderen til restaffald eller dagrenovation på grund af kafferester i kapslerne.

Tjek sorteringsguiden i din kommune, hvis du er i tvivl om, hvor du skal smide dine kaffekapsler ud.

Nespresso tilbyder at du kan aflevere dine brugte kaffekapsler i deres butikker og hos deres forhandlere.  Men det er forbeholdt producentens egne kunder og kræver, at du bor i nærheden af en Nespresso-butik eller forhandler.

Ingen kapsler er optimale: Bryg på den klassiske måde

Plast- og aluminiumskapsler udfordrer begge miljøet, og det er svært at sige, hvilket materiale der er værst.

Miljøvenlige kapsler er det også muligt at købe – det kan for eksempel være komposterbare kapsler lavet af fibre fra sukkerrør.

Forbrugerrådet Tænk har testet kaffekapsler. Kaffekapsler som er lavet af bioplast, er med i testen. Bioplast kan nedbrydes under særlige forhold.

Mest miljørigtigt er det at lave kaffen på den klassiske måde – med bønner og ved hjælp af en almindelig maskine. Det er både billigere og mere miljøvenligt.

Forbrugerrådet Tænk mener: Nespresso skubber ansvaret over på forbrugeren


”Vi ser en stigende tendens til, at firmaer lægger miljøansvaret over på forbrugerne.

Virksomheder kan ikke gøre deres produkter mere miljøvenlige ved blot at informere forbrugerne om, at de for eksempel tager brugt emballage retur. Når miljøhensyn det er forbundet med besvær og ekstra tidsforbrug – for eksempel at medbringe kapsler til bestemte opsamlingssteder, som der er få af i landet – så er der desværre mange, der i stedet vælger den lette løsning og smider kapslerne i skraldespanden.

Det skal være nemt og praktisk – som når vi lægger pap, glas og batterier i containere tæt på vores bopæl.”

Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver ved Forbrugerrådet Tænk.