Derfor er dioxin et problem | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Derfor er dioxin et problem

Giftstoffet dioxin findes i mange madvarer. Hvad er dioxin, hvor kommer det fra, og hvorfor er det et problem, at der er dioxin i maden?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 13. februar 2021
mand ser på sit måltid mad

Hvad er dioxin?

Dioxin er et af de giftigste stoffer, som mennesket har frembragt. Dioxin og Dioxinlignende PCB hører til en kategori af 12 giftstoffer, som bliver kaldt "Det beskidte dusin"

Dioxin og dioxinlignende PCB mistænkes for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Gifttstoffet er svært nedbrydeligt.

Test af madvarer

Forbrugerrådet Tænk har testet 26 almindelige madvarer for indholdet af dioxin. Vi har brugt testresultaterne til at udregne hvor meget dioxin en mand, kvinde, teenager og et barn indtager , hvis de spiser en almindelig dansk kost.

I vores dioxin test kan du se hvor meget dioxin vi fandt i de enkelte madvarer.

Testen viser, at vi får meget dioxin gennem vores kost. Specielt børn får for meget

Læs mere herunder:

  • Hvor kommer dioxin fra?
  • Hvorfor er der dioxin i min mad?
  • Hvorfor er dioxin og PCB i min mad et problem?
  • Hvordan undgår jeg dioxin i min mad?

Hvor kommer dioxin fra?

Dioxin og PCB laves ikke længere kommercielt, men dannes som et uønsket biprodukt ved mange former for forbrænding og industrielle processer.

Affaldsforbrænding, især forbrænding af affald med PVC-plast, har i senere årtier været en hovedkilde til dioxinforurening. 

Dioxin kan også dannes ved klorblegning af papir og fremstilling af klorholdig sprøjtegift. 

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Forbrugerrådet Tænk mener: Forureningen af dioxin skal begrænses nu!

"Som forbruger er det meget svært at gøre noget for at mindske risikoen for at blive udsat for dioxin. Vi kan ikke se det, lugte det eller smage det. Det er derfor vigtigt, at der hurtigt kommer skrappere lovfæstede krav, så forureningen mindskes og indholdet af dioxin i mad sænkes.

Politikerne bør have fokus på, at forureningen af dioxin sænkes yderligere. Fødevarer, som forbrugerne køber nu, kan være forurenet med dioxin, som blev spredt for mange år siden."

Camilla Udsen, Projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk