Hvordan undgår du fluorstoffer i skaljakker?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du fluorstoffer i skaljakker

Udendørstøj som skaljakker bliver ofte gjort vandtæt med fluorstoffer, der kan være skadelige for miljøet og din sundhed. Men du kan godt undgå dem.

Tage Majland · 9. november 2021
Person står på en vej og kigger på naturen

Mange skaljakker og meget regntøj inde­holder fluorstoffer, der kan være problematiske for mennesker og miljøet. Miljøstyrelsen opfordrer til at undgå fluorstoffer i udendørstøj. Stofferne er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og øge risikoen for abort, og samtidig bliver de kun meget langsomt nedbrudt.

Alle mennesker har fluorstoffer i blodet, og EU arbejder på at forbyde stofferne fra 2025.

Forbrugerrådet Tænks test af skaljakker i 2019 viste, at en stor del af de 11 testede jakker dengang indeholdt fluorstoffer. I vores skaljakke test fra 2021, har vi kun undersøgt jakker, der ifølge producenten er fri for fluorstoffer. Læs her, hvordan du finder skaljakker uden fluorstoffer.

Det er ikke nok at se efter ‘PFOA-fri’ 

Fluorstoffer går blandt andet under navnene perfluorerede stoffer, PFC'er, PFAS, PFOS, PFOA og fluorcarbon. Nogle af disse navne dækker alle fluorstoffer, mens andre dækker over specifikke stoffer.

Hvis en skaljakke markedsføres med "PFOA-fri", så er jakken kun uden fluorstoffet PFOA, der nu er forbudt, men der kan godt være brugt andre fluorstoffer i jakken. Vær også opmærksom på at mærkninger som Oeko-Tex og Bluesign stiller krav til en række fluorstoffer, men giver dig ikke sikkerhed for, at du slipper for alle de former for fluorstoffer, der kan være i en jakke. Oekotex vil dog fremadrettet stille krav til PFAS.

Hvis du vil have en jakke uden fluorstoffer skal du gå efter

 • PFC-fri
 • PFAS-fri
 • Fluor­carbonfri

Selv her kan du desværre stadig risikere at blive udsat for fluorstoffer, hvis ikke du er opmærksom på både imprægnering og membran.

Både imprægnering og membran kan indeholde fluorstoffer

Fluor­stoffer kan blive anvendt to forskel­lige steder, når jakker og andet tøj skal gøres regntæt, nemlig i jakkens imprægnering og i jakkens membran.

 • Imprægneringen – også kaldet DWR (Durable water repellent) – kan indeholde fluorstoffer, som du bliver udsat direkte for.
 • Membranen i jakken kan også indeholde fluorstoffer. Gore-Tex, som er et af de meste kendte mærker, indeholder fluorstoffet PTFE. PTFE er stabilt, hvilket betyder, at det binder sig bedre i tøjet. Her handler bekymringen primært om miljø­belastning fra produktionen, som forurener med fluorstoffer, og disse stoffer spredes kloden rundt..

Undgå fluorstoffer, når du selv imprægnerer

Hvis du selv imprægnerer overtøj, fodtøj og lignende for at holde vandtætheden ved lige, så husk at anvende imprægnering uden fluorstoffer.

Sådan finder du en fluorstof-fri skaljakke

Vi har kontaktet producenterne af de jakker vi tidligere har testet og fundet fluorstoffer i, for at høre i hvor høj grad de fortsat bruger fluorstoffer i deres skaljakker. Herunder kan de se hvorvidt  mærkerne er fluorstoffrie eller ej i oktober 2021 og hvorvidt producenterne har holdt hvad de lovede da vi spurgte i august 2019.

Disse mærker bruger ikke fluorstoffer i skaljakker:

 • Asivik bruger ikke fluorstoffer i membran eller imprægnering

  Undersøgt oktober 2021

 • Fjällräven bruger ikke fluorstoffer i membran eller imprægnering.

  Undersøgt oktober 2021

 • Lundhags bruger ikke fluorstoffer i membran eller imprægnering.

  Undersøgt oktober 2021

 • Klättermusen bruger ikke fluorstoffer i membran eller imprægnering.

  Undersøgt oktober 2021

Disse mærker har skaljakker både uden og med fluorstoffer

 • Black Diamond - PFC i Gore-tex, udfaser I det øvrige

  Undersøgt oktober 2021

 • Haglöfs  - PFC i Gore-tex, ellers udfaset

  Undersøgt oktober 2021

 • The North Face  - PFC i Gore-tex, udfaser I det øvrige

  Det svarede de i 2019:

  “Vi har sat et mål om at gå over til fluorstoffri imprægnering i 2020.”

  The North Face svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

  Undersøgt oktober 2021

 • Sherpa har i nye produkter udfaset brugen af fluorstoffer. Således er deres efterår/vinter 21 kollektion fri for flourstoffer

  Opdateret november 2021

 • Tierra - PFC i Gore-tex, ellers udfaset

  Det svarede de i 2019:

  “Vores mål er helt at udfase brug af fluorstoffer i imprægneringen – i dag er 8 ud af 170 produkter med PFC imprægnering, resten er fri for PFC. Vi arbejder på at udvilke PFC-fri produkter til brug under ekstreme forhold indenfor de kommende år.Vi tester materialerne ude i virkeligheden under ekstreme forhold i 3 år for at være sikre på kvaliteten. Den proces er vi halvvejs i.”

  Tierra svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

  Undersøgt oktober 2021

Disse mærker bruger generelt set fluorstoffer i skaljakke

 • Arcteryx imprægnerer med fluorstoffer + evt fluorstoffer i membran. Arbejder for at udfase.

  Dette svarede de i 2019:

  “Vi har skiftet fra langkædede fluorstoffer til kortkædede, men er klar over, at det ikke er en ideel løsning. Desværre findes der endnu ikke nogen teknisk anvendelig, grundigt undersøgt erstatning for fluorstoffer. Alle materialer, vi hidtil har testet, mister effekten efter kort og jævnlig brug.

  Vi vil fortsætte vores aktive indsats for at finde en ny løsning, som tilfredsstiller både ønsket om at stoppe brugen af fluorstoffer og produkter med høj ydelse og holdbarhed.”

  Undersøgt oktober 2021

 • Bergans Imprægnerer primært med fluorstoffer, men har enkelte softshells/byjakker uden fluorstoffer. Membraner er uden fluorstof. Arbejder for at udfase

  Dette svarede de i 2019:

  “Denne jakke er i en kategori, hvor vi har valgt at bruge denne type imprægnering (kortkædede fluorstoffer, C6) for at kunne garanterer en langvarig vandtæthed – også efter længere tids brug. Bergans forholder sig til norske lovkrav (som er strengere end EU-reglerne).”

  Undersøgt oktober 2021

 • Gore-tex membraner er altid med fluorstoffer i form af PTFE, imprægnering kan variere. Arbejder for delvist at udfase.

  Undersøgt oktober 2021

 • Norrøna imprægnerer med fluorstoffer + evt fluorstoffer i membran. Arbejder for at udfase.

  Dette svarede de i 2019:

  “Norrøna har i mange år arbejdet på at fjerne fluor fra vores produkter. I 2020 har vi som mål at have fjernet alt fluor fra vores beklædning. I 2018 havde vi nået 69 %.”

  Undersøgt oktober 2021

 • Patagonia imprægnerer stadig med fluorstoffer. Vil i 2022 levere produkter uden, dog ikke nødvendigvis skaljakker

  Dette svarede de i 2019:

  “I efteråret 2021 sigter vi efter at nå 85% uden PFC baseret imprægnering (DWR)"

  Patagonia svarer ikke på, hvad der sker med Gore-Tex-membranen med fluorstoffer.

  Undersøgt oktober 2021

Forbrugerrådet Tænk mener: Tøj skal være uden problematisk kemi

“Fluorstofferne er i den grad uønsket kemi. De har en masse skadelige effekter, og de kaldes også evighedkemikalier, fordi de kun langsomt bliver nedbrudt. Det anslås at 1.000 nordiske borgere dør årligt på grund af fluorstoffer. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få udfaset dem.”

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder