Varmepumpe: Husk disse 7 ting, før du skifter til varmepumpe
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

7 ting, du skal tjekke, hvis du skal skifte til varmepumpe

Særligt hvis du har oliefyr, gasfyr eller elradiatorer, er der fordele ved at skifte til en varmepumpe. Men varmepumpen er en stor investering, så hvad skal du være opmærksom på? Brug denne tjekliste.

· 23. maj 2022
Radiator og kat

Vil du skifte varmekilde i din bolig og er dit valg faldet på en varmepumpe, skal du være særligt opmærksom på følgende:

1. VE-godkendt installatør

Vælg en samarbejdspartner med dokumenterede kompetencer til at installere og funktionsafprøve varmepumpen korrekt. En godkendt VE-installatør kan også på forhånd vurdere, om der er tilstrækkeligt med radiatorer i huset, og om husets centralvarmeanlæg passer til varmepumpen. Se en oversigt på SparEnergi.dk.

2. Varmepumpelisten

Varmepumpelisten er SparEnergi.dk’s liste over anbefalede varmepumper. Tjek fx SCOPværdi og energimærkning på varmepumpen.

En SCOP-værdi på 4 betyder, at varmepumpen producerer 4 gange så meget varmeenergi, som den bruger i elenergi. SCOP-værdien skal gerne være 3,5 eller højere.

Energimærkningen bør ifølge Energistyrelsen være A++ eller A+++.

Vælg en frekvensreguleret pumpe, der kan køre på nedsat kraft i stedet for at være enten tændt eller slukket, da tænd/sluk er mindre energieffektivt og slider meget på pumpen.

3. Eksisterende varmeanlæg

Tag installatøren med på råd i forhold til pumpens størrelse, og om der fx skal udskiftes ældre radiatorer.

4. Støj og placering

Vær opmærksom på, at udedelen af en luft til vand-varmepumpe ikke er støjfri. Og vær opmærksom på, at den angivne værdi p.t. udtrykker det gennemsnitlige niveau af støj. Varmepumpen kan altså larme mere end det angivne, når den kører på fuld kraft. Husk, at tage hensyn til naboerne.

5. Funktionsafprøvning

Installatøren skal foretage en funktionsafprøvning og skal dokumentere, at din nye varmepumpe overholder bygningsreglementets krav.

6. Årligt eftersyn

Hvis der er mere end 1 kg kølevæske i varmepumpeanlægget, skal det efterses mindst en gang om året.

7. Opdater BBR

Husk at opdatere oplysningerne om dit hus i Bygnings- og Boligregistret på bbr.dk, så du kan få den reducerede elafgift. Du kan også kontakte dit elselskab.

Listen er udarbejdet i samarbejde med SparEnergi.dk.