Opvarming af bolig: Skal du skifte til varmepumpe?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Opvarming af bolig: Skal du skifte til varmepumpe?

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 23. november 2020

Varmer du boligen op med olie eller naturgas overvejer du måske at skifte til en luft til vand-varmepumpe. Men læs med her, inden du træffer din beslutning.

Hvis du er en af de mange danskere, der varmer boligen op med olie eller naturgas, så er det blandt andet dig, regeringen havde i kikkerten, da den tidligere i 2020 afsatte en pose penge til den grønne omstilling af varmeforsyningen.

Ifølge Videncentret Bolius bliver knap en halv million danske boliger varmet op med olie eller naturgas, og her er varmepumpen – der udvinder varme fra luften eller jorden udenfor – et både miljøvenligt og økonomisk attraktivt alternativ for de husstande, der ikke har adgang til fjernvarme. Staten giver blandt andet tilskud til at skrotte olie- og naturgasfyrene og til at få installeret en varmepumpe, der kan varme boligen op. Tilskudsordningerne kører indtil videre frem til 2025, så du har nogle år til at overveje skiftet af varmekilde.

“I forhold til den grønne omstilling, hvor vi skal udfase de fossile brændsler som olie og gas, er det oplagt at få energi fra enten fjernvarme eller en energikilde forsynet af strøm, og her er varmepumpen en effektiv varmekilde, der fungerer rigtig godt,” siger Henrik Bisp, som er fagekspert hos Videncentret Bolius.

En luft til vand-varmepumpe er dog ikke en lille investering. Prisen ligger typisk i et spænd fra 80.000 til 130.000 kroner afhængigt af husets størrelse, og hvor godt isoleret huset er. Desuden holder en varmepumpe heller ikke evigt. Levetiden er typisk på 15 til 20 år, hvilket er cirka det samme som et gasfyr. I langt de fleste tilfælde vil en omstilling fra olie- eller gasfyr føre til en besparelse på udgiften til varme, men det er meget individuelt for hvert enkelt hus, hvor lang tid det vil tage, før udgiften til varmepumpen har tjent sig ind, og man begynder at tjene på investeringen.

Inden du investerer i en varmepumpe

Hvis du overvejer at skifte til en varmepumpe fra olie og gas, bør du dog overveje at starte med at få en uafhængig energikonsulent til at kigge huset igennem for at se, om der også er andre behov for at få boligen energirenoveret. Energikonsulenten laver en gennemgang af hele huset og regner på, hvad der kan gøres, og hvad der kan betale sig – også med hensyn til at få tilskud til hele eller dele af energirenoveringen.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Spar penge på elafgiften ved opvarmning med el

Varmepumper er drevet af strøm, og er din bolig registreret som elopvarmet på Bygnings- og Boligregistret (BBR), kan du få en reduceret pris på elafgiften for det forbrug, der ligger over 4.000 kWh/år. Bolius vurderer, at elforbruget til at opvarme et 140 m2 stort, ældre hus vil ligge på cirka 5.170 kWh årligt. Oven i det kommer det generelle elforbrug, som for en typisk familie vil ligge på cirka 4.500 kWh. Afgiftsreduktionen betyder, at du i ovennævnte eksempel betaler en mindre afgift for 5.670 kWh. Den normale afgift var i 2020 på 89,9 øre, men for de 5.671 kWh med reduceret afgift skal der kun betales cirka 21 øre i 2020. Men mængden af kWh brugt på at opvarme huset vil variere meget fra hus til hus, og har du en elbil, du lader op derhjemme, kan besparelsen blive endnu større.