Bjarne spejder stadig efter den fjernvarme, han er blevet lovet
Nyt lovforslag sikrer ikke forbrugerne mod inkompetente fjernvarmebestyrelser. I Odsherred er det gået helt galt.
Der er nogle sekunders stilhed i telefonen, da Bjarne Andersen skal svare på spørgsmålet om, hvad han mener har været værst i skandalesagen om Odsherred Forsyning.
Her er en oprindelig regning på 950 millioner kroner for udrulning af fjernvarme for længst overskredet. Efter en oparbejdet gæld på 1,4 milliarder kroner satte Nordea – bank for Odsherred Forsyning – i oktober hælene i og bad skifteretten i Holbæk om at rekonstruere forsyningsselskabet for simpelthen at undgå en konkurs. Tilbage står 2.500 husstande – heriblandt Bjarne Andersens – der stadig ikke ved, om de kan få den fjernvarme, de er blevet lovet.
Fjernvarmen skulle have været installeret for længst, og hvis den overhovedet kommer, er det usikkert, hvad den kommer til at koste efter den enorme budgetoverskridelse. I april måned – efter at byrådet i Odsherred Kommune havde erkendt omfanget af problemerne – fik Odsherred Forsyning ny formand for bestyrelsen, Susan Münster, som også er direktør i Danske Vandværker.
”Det står klart, at der er alvorlige problemer i Odsherred Forsyning, og det kræver derfor nogle særlige kompetencer at komme igennem det,” sagde borgmester i Odsherred Kommune Karina Vincentz Andersen om udpegelsen af den nye bestyrelsesformand, som imidlertid ikke lykkedes med at få Odsherred Forsyning på ret kurs, inden banken simpelthen sagde fra.
Flere grelle tilfælde
Det er dog langtfra kun i Odsherred Kommune, at udrulningen af fjernvarme er gået skævt. Der har været indtil flere sager rundtom i landet med markante budgetoverskridelser og store forsinkelser i forhold til tidsplanen.
”Der har virkelig været nogle grelle tilfælde, hvor udrulningen er gået helt galt og har ramt forbrugerne urimelig hårdt på pengepungen og derudover skabt usikkerhed om, hvordan deres bolig skal opvarmes i fremtiden. Det er indlysende, at driften af fjernvarmeselskaberne generelt skal være bedre både af hensyn til forbrugerne og af hensyn til den grønne omstilling, hvor fjernvarmen jo spiller en så vigtig rolle,” siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Nikola Kiørboe.
Ifølge hende er det i sidste ende bestyrelserne i fjernvarmeselskaberne, der bærer ansvaret, både når det går godt, og når det går galt.
”I flere af de sager, der har været oppe at vende, kan vi se, at det er bestyrelserne, der bliver stillet til ansvar. Fjernvarmen er jo et naturligt monopolmarked, hvor forbrugerne ikke bare kan vælge en anden leverandør, når de først er tilsluttet, så det er vigtigt, at de kan stole på, at selskaberne er drevet på en kompetent måde,” siger Nikola Kiørboe.
Er endt i amputeret aftale
De mange sager har også givet genlyd på Christiansborg, hvor der i juli måned blev truffet en bred politisk aftale om bl.a. at ’selskabsgøre fjernvarmeselskaberne’ inden for to år.
”Det er klogt at adskille kommunerne og fjernvarmeværkerne, så kommunerne ikke længere vil være involveret i driften, men det, som bliver afgørende, er, hvad man har tænkt sig at gøre med ejerskabet af fjernvarmeværkerne,” siger kommunalekspert Roger Buch, som er centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Da aftalen senere på året – i oktober måned – blev fremsat som et lovforslag i Folketinget, var selskabsgørelsen dog helt pillet ud, hvilket ærgrer Nikola Kiørboe fra Forbrugerrådet Tænk.
”Selskabsgørelsen af fjernvarmeselskaberne kunne have skabt den nødvendige armslængde til kommunerne, så vi er naturligvis ikke tilfredse med, at den del er fjernet,” siger hun.
Fjernvarmens rolle i den grønne omstilling
Folketinget har besluttet, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent i 2030. 44 procent af disse CO2-reduktioner kan fjernvarmen bidrage til ifølge Energistyrelsen, fx ved at flere og flere husholdninger skifter gasopvarmningen af boligen ud med fjernvarme.
Et bredt flertal i Folketinget blev i 2022 enige om en ambition om udfasning af gas til opvarmningen af husstande senest i 2035.
I aftalen, som partierne i Folketinget blev enige om tidligere på året, var der desuden lagt op til, at der i de kommunale fjernvarmeselskabers bestyrelser i fremtiden skal være to uafhængige medlemmer. Men også den del af aftalen er blevet amputeret i det fremsatte lovforslag, hvor det nu kun er visse typer af selskabsformer, som forslaget om de uafhængige medlemmer skal gælde for.
”Det giver ingen mening at skelne mellem, om fjernvarmeselskabet er den ene eller den anden selskabsform. Der bør være uafhængige medlemmer i alle fjernvarmeselskabers bestyrelser uanset selskabsformen,” siger Nikola Kiørboe.
Ifølge kommunalekspert Roger Buch er uafhængige medlemmer af fjernvarmeselskabernes bestyrelser dog ikke en garanti for, at landets fjernvarmeselskaber fremover drives uden problemer.
”For det første er uafhængige medlemmer ikke en forsikring imod fejl og skandaler, som den private sektor også har leveret mange eksempler på. For det andet handler det jo i lige så høj grad om direktionerne og de ansatte i fjernvarmeselskaberne, for hvis man har dårlige ansatte, så kan man have verdens bedste bestyrelse, og det kan alligevel ende galt,” siger han.
Overvejer en varmepumpe i stedet for fjernvarme
Men Nikola Kiørboe er i tvivl om, hvorvidt der ville være blevet sat en stopper for problemerne i nogle af fjernvarmeselskaberne, selv hvis lovforslaget ikke var blevet amputeret.
”Med lovforslaget er der skabt et minimum af forbrugerbeskyttelse, så vi fortsætter med at presse på for mere gennemsigtighed og en mere effektiv drift af landets fjernvarmeselskaber,” siger hun.
I Fårevejle Stationsby varmer Bjarne Andersen stadig boligen op med gas, og han aner ikke, om han skal blive ved at gøre dette, eller om han fx skal investere i en varmepumpeløsning.
”Forleden fik jeg endelig at vide af Odsherred Forsyning, at det er muligt for mig at komme ud af den fjernvarmeaftale, som jeg jo ellers har sagt ja til, men det er svært at vurdere, hvad der kan betale sig, når jeg ikke engang ved, hvad fjernvarmen kommer til at koste. Det er meget uholdbart,” siger han.
Sådan finder ud ud af, hvor meget strøm dit apparat bruger
Hvad betyder det for din elregning at skifte til LED-pærer, og at du fx vælger en støvsuger med 600 watt i stedet for 2.000 watt? Bliv klogere her.
Gasfyret bliver: Jacob ærgrer sig over, at fjernvarmen er alt for dyr
Beboerne i et villakvarter i Brøndby Strand stemte ja til at få udrullet fjernvarme, men ikke alle var tilfredse, for etableringsprisen er simpelthen for høj, siger en af beboerne.
Skal du have fjernvarme?
Har dit hus gas- eller oliefyr? Så skal du skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe.