Sådan vælger du den rigtige varmepumpe til dit hus
Stigende energipriser kombineret med udfordringer med levering af gas på grund af krigen i Ukraine har skabt stor interesse for opvarmning af varmepumper. Men hvordan kan du være sikker på, at du vælger den rette?
Varmepumper forbundet til husets centralvarmeanlæg er for mange boligejere, der ikke kan få fjernvarme, en effektiv og tidssvarende varmekilde, der tilmed giver huset et bedre energimærkning. Dermed forøges boligens værdi, samtidig med at både varmeregningen og CO2-aftrykket falder.
Især hvis du i dag har oliefyr, gasfyr eller elradiatorer, er der fordele ved at skifte til varmepumpe, siger både energirådgivere og den danske regering. Det ses tydeligt i efterspørgslen på varmepumper.
“Salget voksede med mere end 50 procent i 2021, og jeg troede egentlig, at det ville flade lidt ud i år. Men så kom Ukrainekrisen (og fortsat stigende energipriser, red.), og nu ser det faktisk ud til, at markedet vil vokse endnu mere i 2022,” siger Troels Hartung, der er ansvarlig for klima- og energiområdet i brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Vælger du at skifte til en varmepumpe til husets centralvarmesystem, er det en god ide at starte med at danne sig et overblik over de forskellige typer af varmepumper og deres fordele og ulemper. Den viden kan hjælpe dig til at vurdere, hvilken løsning der passer både bedst til boligen, grunden, jeres forbrugsmønster og din økonomi. Har du selv noget viden om varmepumper, kan du bedre tage dialogen med energirådgiveren og installatøren om deres forslag og anbefalinger.
Få hjælp her.
Jordvarme er det mest effektive
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan finder ud ud af, hvor meget strøm dit apparat bruger
Hvad betyder det for din elregning at skifte til LED-pærer, og at du fx vælger en støvsuger med 600 watt i stedet for 2.000 watt? Bliv klogere her.
Gasfyret bliver: Jacob ærgrer sig over, at fjernvarmen er alt for dyr
Beboerne i et villakvarter i Brøndby Strand stemte ja til at få udrullet fjernvarme, men ikke alle var tilfredse, for etableringsprisen er simpelthen for høj, siger en af beboerne.
Skal du have fjernvarme?
Har dit hus gas- eller oliefyr? Så skal du skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe.