Ny varmepumpe: “Den første elregning er lidt chokerende”
Hans Lauring skiftede fra besværligt pillefyr til nem varmepumpe, men det har været svært at beregne og forudse økonomien i varmepumpen i detaljer, fortæller han.
Hans Lauring og hans hustru købte sidste år et ældre hus på næsten 200 kvm lidt vest for Holbæk. Huset var opvarmet med et ældre, svensk pillefyr, og Hans Lauring vidste fra starten, at det kunne komme på tale at skifte pillefyret ud med en ny varmekilde.
“Vi havde ikke prøvet pillefyr, og det skulle da have en chance. Men det viste sig hurtigt at være noget værre, besværligt rod. Det svinede, fyret gik ud, det skulle renses for aske, og der skulle slæbes piller,” siger Hans Lauring og tilføjer, at varmen var god, men at det krævede for meget arbejde og opmærksomhed.
Der var ikke meget spørgsmål om, at familien ville skifte til en luft til vand-varmepumpe. Hans Lauring fortæller, at de ønskede en varmekilde, som ikke krævede nogen vedligeholdelse, og at det samtidig er en fordel, at varmepumpen er en ren og miljøvenlig varme.
Valgte lokal installatør
Hans Lauring researchede først forskellige varmepumper på nettet, og brugte blandt andet energistyrelsens Varmepumpeliste til at finde en varmepumpe, hvor pris og udnyttelsesgrad hang fornuftigt sammen, og skulle så finde en installatør.
“Vi brugte en side, hvor vi fik tre tilbud fra installatører, men endte med at gå over til den lokale elektriker, der ligger lige over for vores hus og hørte, hvad han skulle have for det. Det var nok lidt dyrere, men til gengæld var det rart at vide, at vi bare kunne gå over gaden, hvis vi fik problemer,” siger Hans Lauring.
Installationen af varmepumpen tog en lille uges tid, og efter den først blev tændt, kører den uden, at Hans Lauring behøver at tage sig videre af den.
“Jeg har været nede og skrue lidt mere op for den, end den indstilling installatøren anbefalede til vores hus. Vi vil gerne have omkring 21-22 grader, og vi skal også lige vænne os til, at det betyder, at radiatorerne skal skrues op på det maksimale. Det er ikke fordi, at huset ikke kan blive varmt, men det er tydeligt at mærke, at varmepumpen slet ikke laver varme på samme måde som pillefyret, og når det er rigtig koldt udenfor, og jeg skal sidde længe i mit kontor, tager jeg nu en trøje på,” siger Hans Lauring.
Kommer næppe til at tjene sig ind
Økonomisk set ved Hans Lauring godt, at varmepumpen, der med installation har kostet i alt omkring 140.000 kroner, næppe kommer til at tjene sig ind i forhold til pillefyret, og med de stigende energipriser har det også været svært at forudse økonomien.
“Vi har måtte beslutte det her lidt mere på skøn end på fakta. Det er simpelthen svært at forudse økonomien, for det afhænger af vinteren, og det afhænger af elprisen. Men selv om den første elregning, hvor vi alene har brugt varmepumpen, var lidt chokerende, så tjekkede vi prisen på træpiller til pillefyr og kunne se, at de også var røget gevaldigt i vejret,” siger Hans Lauring.
Det skal du vide om de nye boligskatter
Der er nye ejendomsvurderinger og boligskatteregler på vej. Mange boligejere er bekymrede over, hvad det konkret kommer til at betyde for dem. Få et overblik over de nye regler her.
Hvad gør du med produkter, der indeholder PFAS?
Når du hører om PFAS’ skadelige effekter, kan det være fristende at smide dine nonstick-pander, skaljakker, vinterstøvler og cremer ud. Men er det den rigtige vej frem? Få hjælp her.
Skal du energirenovere dit hus?
I takt med at energipriserne stiger, bliver spørgsmålet om energirenovering af huset endnu mere relevant. Det handler både om at spare på varmeregningen og om at udlede mindre CO2.