Sådan sparer du penge på elregningen | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan sparer du penge på elregningen

Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 12. november 2022
Vindmøller på en mark der laver el

Der er en del, du selv kan gøre, hvis du ønsker at spare penge på din strøm og få en mindre elregning. 

Elselskaber tilbyder nemlig forskellige aftaler, så du kan enten spare penge ved at skifte leverandør eller ved at skifte aftale.

Ønsker du klimavenlig strøm, tilbyder mange selskaber også det - men se dig godt for, før du vælger.

Få den billigste strøm

Elpris.dk er en prissammenligningsside, som skal hjælpe forbrugere med at sammenligne elselskaber og finde den leverandør, der kan give dig den bedste pris i forhold til dit forbrug.

Det er Forsyningstilsynet, der står bag hjemmesiden, men det er elselskaberne selv, der indberetter oplysningerne på elpris.dk.

Det er ikke alt, du kan se på elpris.dk. Du kan fx ikke se abonnementspris og spottillæg for de enkelte leverandører. 

Brug eventuelt elpris.dk til at finde frem til 2-3 forskellige elleverandører og indhent tilbud på skrift. Sammenlign tilbuddene med din nuværende aftale og pris, før du skifter leverandør.

Prisen fra de billigste leverandører til de dyreste svinger typisk ikke ret meget, når du ser bort fra introtilbud og grønne tillæg. Det betyder, at du ikke nødvendigvis kan spare mange penge ved at skifte elselskab. 

Kend dit elforbrug

For at finde en billig aftale skal du kende dit forbrug. Find ud af, hvor mange kilowatt-timer din husstand typisk bruger på 1 år.

Tjek dine elregninger i din netbank eller i den seneste årsopgørelse over dit elforbrug. Ofte kan du også se udviklingen i dit forbrug ved at logge ind på din leverandørs hjemmeside.

Vil du læse hele artiklen nu?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener: Forbrugerne skal ikke være bank for elselskaber

Acontobetaling af elregninger skal være frivillig. Vi har set eksempler på opkrævninger, der er 2-3 gange højere end det faktiske forbrug. Det er et problem, når mange husstandes økonomi i forvejen er presset af inflation. Samtidig gør mange en stor indsats for at spare på strømmen, men den gevinst, de får ud af det, ser de selv først om flere måneder.

Fjernaflæste målere gør det nemmere end nogensinde før at opkræve elkunder for deres forbrug månedsvist og bagudbetalt. Det kan vi også se, at nogle elselskaber gør allerede.

Vi mener, at tiden er til, at alle danske elkunder får ret til at vælge at betale elregningen månedsvist bagud, så de kan se belønningen for deres bestræbelser på at spare på strømmen allerede måneden efter.

- Christian Sand, forbrugerpolitisk rådgiver