9 råd: Sådan minimerer du dit energiforbrug
De høje energipriser er hårde ved budgetterne, så hvad kan du selv gøre for at spare på energien?
1. Tjek dine aftaler
Undersøg, om du kan få bedre aftaler for strøm og varme. Tjek i første omgang dine seneste regninger for at se, hvilke aftaler du har, og hvad du senest har betalt for fx strøm. Herefter kan du gå på ’tilbudsjagt’ hos de forskellige forsyningsselskaber.
2. Gennemgå dine hårde hvidevarer
Har du gamle hårde hvidevarer, der fx er 15 år eller ældre, kan der være noget at hente på strømmen her. Inden du skifter, bør du dog kigge på hele regnestykket – der er en stor miljøbelastning ved at skifte apparater ofte.
3. Skift til LED-pærer
Der er et stort potentiale i at udskifte gamle halogenpærer med LED-pærer. Ifølge Sparenergi.dk kan du spare 380 kroner om året, hvis du fx udskifter fem halogenpærer på 35 watt med LED-pærer på 7 watt.
4. Sluk lyset, når du går
Selv om du bruger LED-pærer, kan der godt være penge at spare ved at slukke lyset, når du forlader et rum.
5. Brug strømmen om natten
Strømpriserne varierer meget over et døgn, og det kan derfor betale sig at flytte sit forbrug til de tidspunkter, hvor den er billigst med en fleksafregnet aftale. Generelt stiger prisen markant fra kl. 8 om morgenen for så at peake i den såkaldte kogespids mellem kl. 17 og 20. Prisen er typisk lavest om natten.
6. Skru ned for varmen
Hvis du sænker temperaturen i din bolig med en grad, kan du ifølge Sparenergi.dk få en besparelse på varmeregningen på fem procent. På grund af risikoen for fugt bør du dog ikke sænke temperaturen til under 18 grader.
7. Tjek dine installationer
Det er vigtigt at tjekke, at dine varmeinstallationer fungerer rigtigt. Hvis du har fjernvarme, er det vigtigt at få undersøgt, at du fx har den rigtige tilbageløbstemperatur.
8. Skift varmekilde
Selv om et skift fra fx gasfyr til varmepumpe er en større investering, kan det måske betale sig på den længere bane, hvis du vil spare penge. Overvejer du solceller af økonomiske årsager, skal det være, fordi du har et højt elforbrug – fx hvis du har elbil og varmepumpe.
9. Energirenovering
Hvis isoleringen i dit hus halter, fyrer du populært sagt for gråspurvene. Så det er en god ide at få efterset dit hus for isolering, og se, om det kan betale sig at udføre andre energirenoveringer af boligen.
Sådan får du overblik over prisstigningerne
-
- Få overblik over elforbruget på hjemmesiden eloverblik.dk eller på dit elselskabs hjemmeside.
- På årsopgørelserne fra dit elselskab kan du se, hvad du konkret har betalt for strømmen i 2020 og 2021. På din netbank kan du som regel også få et overblik over, hvad du har betalt de seneste år.
- På forsyningstilsynet.dk under ’Tal & Fakta’ kan du i elprisstatistikken se, hvordan de gennemsnitlige elpriser har udviklet sig siden 2006.
- På elpris.dk kan du få et overblik over, hvilke aftaler og priser du fx kan få for de kommende seks måneder, hvis du vil skifte elselskab.
-
- Uanset om du opvarmer boligen med naturgas, olie eller fjernvarme, tilbyder de fleste forsyningsselskaber, at du kan følge med i dit forbrug på deres hjemmesider.
- Som med elforbruget kan du på dine seneste årsopgørelser fra forsyningsselskabet se, hvad du har betalt over de seneste år. På din netbank kan du som regel også få et overblik over, hvad du har betalt de seneste år.
- På forsyningstilsynet.dk under ’Tal & Fakta’ kan du i prisstatistikkerne se, hvordan de gennemsnitlige priser for naturgas og fjernvarme har udviklet sig siden 2006.
- På gasprisguiden.dk kan du få et overblik over, hvilke priser gasselskaberne tilbyder i den kommende tid.
Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.
Du betaler din elregning i blinde
Det er enormt kompliceret og vanskeligt selv at tjekke, om du egentlig betaler den rigtige pris for din elektricitet. Tallene bør gøres tilgængelige ved lov, mener Forbrugerrådet Tænk.