Mælkeskummere: Se forskellen på vådt og tørt mælkeskum
Tørt skum lyder mærkeligt, men der findes både vådt og tørt mælkeskum.
![to kopper kaffe med henholdsvis tørt og vådt mælkeskum](/sites/default/files/styles/medium/public/2021-12/Maelkeskummere-Se-forskellen-paa-vaadt-og-toert-maelkeskum.jpg?h=7075e072&itok=-lVj3KKm)
Vådt skum kræver dampskummer
Dampskummere skumme mælk, så mælkens volumen kun forøges med omkring 30 procent, men hvor al mælken får en cremet konsistens, fordi den bliver fyldt af mikrobobler.
Mælkeskum af den type er for tiden meget populært til caffe latte.
Mælkeskum af den type kaldes for vådt mælkeskum, fordi boblerne i mælken er så små, at de ikke opfattes som bobler, men i stedet giver mælken en cremet og blød konsistens.
![Mælkeskummer på damp](/sites/default/files/styles/image_media_component_all/public/2021-12/Test_maelkeskummer_vaadt_skum.jpg?h=7075e072&itok=GIK69_Qh)
Tørt mælkeskum med større bobler
Tørt mælkeskum kaldes sådan, fordi der på toppen af den varme mælk et lag af skum, hvor boblerne er store – så store, at man kan se dem.
Mælken ligger under boblerne, og det vil sige, at mælkeskummet og mælken er mere adskilt.
Mælkeskummerne i testen vil typisk lave mælkeskum af denne type.
![Tørt skum på kaffen](/sites/default/files/styles/image_media_component_all/public/2021-12/Test_maelkeskummer_toert_skum.jpg?h=7075e072&itok=4PIeWvwf)
Ikke noget rigtigt eller forkert
Kaffeeksperten Sarah Bundgaard fra Kontra Coffee mener ikke, at man kan sige, at den ene eller anden type er rigtig eller forkert, for det kommer meget an på smag og behag.
Vådt mælkeskum forandrer smagen af kaffen og mælken på en anden måde end det tørre skum, og kaffen får også en mærkbar anden konsistens, forklarer hun.
Vådt mælkeskum kræver en steamer med damp og håndelag fra den, der skummer mælken.
Bruger du selv en dampskummer derhjemme, kræver det øvelse og træning, hvis man vil ramme det helt rigtige våde mælkeskum.
![denne elkedel dumper](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2023-06/elkedler-dumper.jpg?h=29234840&itok=_DBdgLZD)
Denne elkedel dumper i vores test
Elkedlen er en enkel køkkenmaskine, som kun har til opgave at koge vand. Vi dumper en elkedel i vores test, fordi låget bliver for varmt, men vores test viser, at flere elkedler har udfordringer.
![Espressomaskine, kapsler, citroner og kaffekopper](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2021-12/Afkalkning-af-koekkenmaskiner-Saadan-goer-du.jpg?h=29234840&itok=1gHVeaBc)
Sådan afkalker du dine køkkenmaskiner
Elkedler, kaffemaskiner og espressomaskiner skal jævnligt afkalkes. Læs her, hvordan du bedst afkalker dine køkkenmaskiner.
![grill](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2023-09/grillkoed.jpg?h=29234840&itok=k0KQ4hr-)
Sådan undgår du tjærestoffer, når du griller
Griller eller steger du kød, kan der opstå uønskede tjærestoffer, der kan øge risikoen for kræft. Få gode råd til at undgå de uønskede stoffer på din grill eller panden.