Hvorfor giver latte-mælk flot skum? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mælkeskummere: Derfor giver latte-mælk flot skum

Ikke al mælk er lige godt til at skumme til mælkeskum. Få forklaringen på, hvorfor noget mælk skummer bedre end andet mælk - og hvorfor lattemælk kan være en god ide.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 7. maj 2019
En ko og en landmand på en mark. Koen er lige blevet malket og det skal bruges til latte

Mælk skummer forskelligt

Mælk skummer ikke ens, og selv den samme type og mærke mælk skummer forskelligt alt efter årstid. 

Køernes foder betyder nemlig noget for mælkens indhold af protein. Og det er proteinet – ikke fedtindholdet – der har betydning for mælkens evne til at skumme.

Sommermælk kommer typisk fra køer, der går på græs, mens vintermælk kommer fra køer, der spiser foder. 

Køernes foder ændrer simpelthen på mælken, og det gør, at den samme mælk kan skumme forskelligt alt efter årstid, men lattemælk løser den udfordring. 

Lattemælk har konstant indhold af protein

Mælk lavet specielt til at skumme kaldes typisk for lattemælk. Lattemælk har ikke et særligt indhold af fedt, men indholdet af  protein er tilpasset, så mælken er særligt god at skumme. 

Proteinindholdet i lattemælk er desuden det samme uanset årstid. På den måde kan du være sikker på, at lattemælk skummer ens, uanset om mælken er fra sommer- eller vinterkøer. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?