Ismaskiner: Er fryseelement eller kompressor bedst?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Ismaskiner: Er fryseelement eller kompressor bedst?

Du kan nemt lave hjemmelavet is, hvis du har en ismaskine. Læs om fordele og ulemper ved ismaskiner med kompressor og fryseelement.

Trine Quaade Brøndsted · Foto: Getty Images · 3. juni 2024
Billede af en maskine der laver is

Ismaskiner fryser din is ind, mens massen bliver rørt rundt. Isen får derfor en mere ensartet og cremet konsistens uden iskrystaller.

Ismaskiner kan du købe i forskellige typer.  

  • Ismaskine med fryseelementer – hvor en frossen beholder bruges til at fryse isen ind. 
  • Ismaskine med kompressor – hvor ismaskinen har en integreret fryser.
  • Ismaskine som tilbehør til store køkkenmaskiner – for eksempel Kitchen Aid og Kenwood - også med fryseelement.

Hvilken ismaskine skal du vælge? Det afhænger blandt andet af, hvor meget is du skal producere, og hvor længe der går imellem portionerne.

Forbrugerrådet Tænk har testet ismaskiner af alle typer.  Læs om fordele og ulemper ved en ismaskine med kompressor, fryseelement og som tilbehør til en køkkenmaskine.

Ismaskine med fryseelement

Ismaskiner med fryseelement har ofte fryseelementet integreret i skålen. Skålen med fryseelementet skal i fryseren cirka 24 timer inden du kan lave is.

Denne type ismaskine, er perfekt for dig, som laver hjemmelavet is en gang imellem.

Fordele og ulemper ved ismaskine med fryseelementer

Fordele

Ulemper

  • Ismaskiner af denne type er ofte små og lette, så de er nemmere at opbevare.
  • Ismaskinerne er relativt billige.
  • Ismassen bliver typisk hurtigere til is med en ismaskine med fryseelement.
  • Fryseelementet skal fryses igen efter brug, så du kan ikke lave to portioner is lige efter hinanden.
  • Fryseelementet kræver plads i fryseren. Enten skal du have det liggende altid, ellers skal du fryse det dagen inden du vil lave is.
  • Isen bliver ofte ikke helt så god. Ingen ismaskine med fryseelementer bliver Bedst i Test.

Ismaskine med kompressor

Ismaskine med kompressor betyder, at ismaskinen er en lille fryser. Isen fryser ind, mens maskinen kører. Hver gang én portion is er klar, kan du sætte en ny portion over.

Ismaskine med kompressor er et mere professionelt køkkenredskab. Maskinen er til dig, som elsker dyre køkkengadgets eller ofte laver hjemmelavet is.

Fordele og ulemper ved en ismaskine med kompressor

Fordele

Ulemper

  • Du kan altid lave is her og nu
  • Du kan lave flere portioner is ad gangen
  • Ismaskiner med kompressor laver generelt set bedre is – flere med kompressor bliver Bedst i Test
  • Ismaskinerne er store og tunge, og fylder godt op i køkkenskabet
  • Maskinerne er dyre - De gode modeller i vores test koster 2.000 – 3.000 kroner
  • Store maskiner af denne type er generelt længere tid om at lave isen, end de mindre maskiner med fryseelement

Ismaskiner som tilbehør til køkkenmaskiner

Producenter af store køkkenmaskiner, som for eksempel KitchenAid og Kenwood, har udviklet ismaskiner, som passer til deres køkkenmaskiner.

Tilbehøret er en skål med fryseelement, som du stiller i fryseren 24 timer før brug.

Ejer du en køkkenmaskine, hvor du kan tilkøbe isskålen, er det en god, billig og mere miljøvenlig løsning.

Fordele og ulemper ved ismaskiner som tilbehør til køkkenmaskiner

Fordele

Ulemper

  • Fylder mindre i køkkenskabet
  • Er billigere end de fleste ismaskiner
  • Er ofte på niveau med andre ismaskiner med fryseelementer
  • Kan være en mere miljøvenlig løsning, da den bruger motoren på den maskine, du har i forvejen
  • Fryseskålen skal fryses ind igen efter brug, så du kan ikke lave 2 portioner is lige efter hinanden
  • Kræver den rigtige køkkenmaskine
  • Kræver god plads i fryseren