Rugbrød: Her er de sundeste
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her er de sundeste rugbrød

Se hvilket rugbrød du skal vælge, hvis du vil have et rugbrød, som lever op til anbefalingerne til Nøglehulsmærket, er groft og har et lavt indhold af fx salt, fedt og sukker.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 1. september 2022
Det sundeste rugbrød i test

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 75 gram fuldkorn hver dag. Her er fuldkornsrugbrødet en rigtig god kilde. Men selvom du går efter rugbrød med Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, er der alligevel forskel på hvor godt brødene klarer sig i vores test, når vi ser nærmere på rugbrødene.

Deklarationstest af rugbrød

Vi har undersøgt deklarationen på 71 rugbrød købt i supermarkeder Rugbrødene er undersøgt for indholdet af:

  • Fuldkorn
  • Salt
  • Fedt
  • Kostfibre
  • Sukker

Mange rugbrød har et højt indhold af fuldkorn, men vores test viser også, at du ikke kan være sikker på at få en masse fuldkorn, blot fordi der er tale om et rugbrød.

Kan dit rugbrød leve op til Nøglehulsmærket?

Vi har i vores deklarationstest vurderet, hvor gode rugbrødene er rent ernæringsmæssigt ud fra deres ernæringsdeklaration og indholdsdeklaration, blandt andet sat op imod Nøglehulsmærkets anbefalinger. 

Det gode rugbrød har et lavt indhold af salt og sukker og et højt indhold af fuldkorn og kostfibre.

Ud af de 71 rugbrød, vi har set på, får de 57 en bedømmelse på "god" eller "meget god" i vurdering af næringsindholdet. Det vil sige, at de hører til blandt de rugbrød, som lever op til anbefalingerne.

Nøglehulsmærket er et officielt ernæringsmærke, der gør det nemt for dig at vælge sundere fødevarer. Det er kun fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost, der kan få Nøglehulsmærket.

Rugbrød skal smage godt

I vores overordnede deklarationstest har vi ikke vurderet smagen af de forskellige rugbrød. Testen siger altså ikke noget om, hvor godt rugbrødet smager, om det er tørt, har en god struktur eller lignende.

Vi har derfor fået eksperter til at blindsmage ti rugbrød fra testen. Rugbrødene er udvalgt, så de dækker markedet bredt. I blindsmagningen var der brød, som eksperter syntes smagte rigtig godt, men som ikke nødvendigvis lever op til kravene til Nøglehulsmærket.

Her er de rugbrød som klarer sig bedst i testen

Der er flere gode rugbrød, i testen, hvis du vil have et rugbrød med et lavt indhold af salt, sukker og fedt og et højt indhold af fuldkorn og kostfibre.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?