Grundige og uvildige test koster penge
Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk
for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier for smag, kvalitet, renhed og for om olierne rent faktisk må kalde sig for ekstra jomfruolivenolie. Ikke alle klarer testen.
Testet d. 2. oktober 2025
Grundige og uvildige test koster penge
Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk
for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Arbequina Ekstra Jomfru Olivenolie
Økologisk Ekstra Jomfru Olivenolie
Økologisk Extra Jomfru Olivenolie
Økologisk Italiensk Oliven Olie, Ekstra Jomfru-Olivenolie
Organic Spanish Ekstra Virgin Olive Oil
Ekstra Jomfru Olivenolie
Økologisk Ekstra Jomfru Olivenolie
Estate Extra Virgin Olive oil
Græsk Extra Virgin Olivenolie
For at olivenolie kan kalde sig ekstra jomfruolivenolie, kræver det, at det lever op til en række krav. Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier fra Europa.
Inden testen spurgte vi Forbrugerrådet Tænks følgere på sociale medier, hvilke olivenolier, vi skulle sende afsted. Ud over specifikke mærker, var det tydeligt at vi skulle teste økologisk ekstra jomfruolivenolier, som kan købes i dagligvareforretninger
Vi har testet ekstra jomfruolivenolie fra disse mærker
Colombani, Cucina Taste of Italy, Løgismose, Primadonna, Salling ØKO, Santagata, Urtekram, Änglamark og Aarstiderne
Vi har sendt olierne på laboratorie for at måle oliernes renhed og om de lever op til kriterinerne for ekstra jomfruolivenolie. Hvis olierne oplyser et oprindelsesland, laver vi en NMR-analyse for at bekræfte, at olien også stammer fra det angivne land. Vi tjekker også om de olier vi har købt, er opbevaret rigtigt, før de blev solgt.
Olierne er også blevet bedømt sensorisk af et trænet panel. Det er specielle godkendte paneler, der bedømmer den sensoriske kvalitet af olivenolier. Hvis en olie dumper i den sensoriske test, bliver den sendt til yderligere to uafhængige sensoriske paneler, som også laver en uvildig bedømmelse.
Vi har undersøgt olierne for indhold af ftalater, for at se om der i produktionen eller i emballagen sker en afsmitning.
Olivenolie er en populær og dyr madlavningsolie til både stegning og som dressing i salater. Når vi tester olivenolie, oplever vi at enkelte flasker med ekstra jomfruolivenolie ikke lever op til kravene for at være ”ekstra” vi har også tidligere fundet uønskede kemikalier i olierne, der er sundhedsskadelige.
Når du står i supermarkedet, kan du hverken se eller smage om olien indeholder uønskede kemikalier eller lever op til kravene for Ekstra jomfruolivenolie. Vi tester, for at se om producenterne overholder reglerne, så du kan tage et godt og trygt valg.
Gitte og Peter er holdet bag vores test af olivenolie. I testen benytter vi os både af laboratorieundersøgelser og et ekspertpanel, som bedømmer kvaliteten af olien.
Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel. Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter.
Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien.
Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie.
De olier, der i første omgang ikke kan klassificeres som ekstra jomfru olivenolie bliver sendt til yderligere to paneler og hvis mindst 2 ud af 3 paneler bedømmer dem som ikke ekstra jomfru, bliver det konklusionen.
Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet.
Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.
Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien.
Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.
Ftalater er en blødgører som findes i plastik, og er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen eller ved afsmitning fra emballagen fx i låget. Vi har undersøgt indholdet af ftalater.
Der er ingen grænseværdier for indholdet i en fødevare. Men der er grænser for, hvor meget fødevarekontaktmaterialer må afgive. Hvert materiale må maksimalt afgive 0,5 mg/kg til fødevaren.
Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.
Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Ni økologiske ekstra jomfruolivenolier er blevet testet på kvalitet og smag. En lever ikke op til kravene for ekstra jomfruolivenolie på trods af mærkaten, og en indeholder ftalater.
Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier for, om de virkelig er, hvad de udgiver sig for, og hvilke der er bedst.
Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.
Olivenolie fra Italien bliver ofte fremhævet som den bedste. Men er det rigtigt? Hvem producerer egentlig den bedste ekstra jomfruolivenolie i verden?
Olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. Der er forskel på olierne og måden de bliver fremstillet på. Kender du forskellen og kan du smage den?
Palmeolie kan du finde i alt fra kiks til pizzadej. Produktion af palmeolie skader miljø og klima, og det er ikke sundt. Men kan du overhovedet undgå det?