Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

To log in to this site, your browser must accept cookies from the domain taenk.dk.

Test: Olivenolie

Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier for smag, kvalitet, renhed og for om olierne rent faktisk må kalde sig for ekstra jomfruolivenolie. Ikke alle klarer testen.

Testet d. 2. oktober 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Om testen af
Olivenolie

For at olivenolie kan kalde sig ekstra jomfruolivenolie, kræver det, at det lever op til en række krav. Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier fra Europa.

Inden testen spurgte vi Forbrugerrådet Tænks følgere på sociale medier, hvilke olivenolier, vi skulle sende afsted. Ud over specifikke mærker, var det tydeligt at vi skulle teste økologisk ekstra jomfruolivenolier, som kan købes i dagligvareforretninger

Vi har testet ekstra jomfruolivenolie fra disse mærker

Colombani, Cucina Taste of Italy, Løgismose, Primadonna, Salling ØKO, Santagata, Urtekram, Änglamark og Aarstiderne

Test af ekstra jomfruolivenolie

Vi har sendt olierne på laboratorie for at måle oliernes renhed og om de lever op til kriterinerne for ekstra jomfruolivenolie. Hvis olierne oplyser et oprindelsesland, laver vi en NMR-analyse for at bekræfte, at olien også stammer fra det angivne land. Vi tjekker også om de olier vi har købt, er opbevaret rigtigt, før de blev solgt.

Olierne er også blevet bedømt sensorisk af et trænet panel. Det er specielle godkendte paneler, der bedømmer den sensoriske kvalitet af olivenolier. Hvis en olie dumper i den sensoriske test, bliver den sendt til yderligere to uafhængige sensoriske paneler, som også laver en uvildig bedømmelse.

Vi har undersøgt olierne for indhold af ftalater, for at se om der i produktionen eller i emballagen sker en afsmitning.

Derfor tester vi ekstra jomfruolivenolie

Olivenolie er en populær og dyr madlavningsolie til både stegning og som dressing i salater. Når vi tester olivenolie, oplever vi at enkelte flasker med ekstra jomfruolivenolie ikke lever op til kravene for at være ”ekstra” vi har også tidligere fundet uønskede kemikalier i olierne, der er sundhedsskadelige.

Når du står i supermarkedet, kan du hverken se eller smage om olien indeholder uønskede kemikalier eller lever op til kravene for Ekstra jomfruolivenolie. Vi tester, for at se om producenterne overholder reglerne, så du kan tage et godt og trygt valg

Mød holdet bag vores ekstra jomfruolivenolie test

Gitte og Peter er holdet bag vores test af olivenolie. I testen benytter vi os både af laboratorieundersøgelser og et ekspertpanel, som bedømmer kvaliteten af olien.

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og research
peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og research

Sådan har vi testet ekstra jomfruolivenolie

  • Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel.  Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter. 

    Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien. 

    Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie. 

    De olier, der i første omgang ikke kan klassificeres som ekstra jomfru olivenolie bliver sendt til yderligere to paneler og hvis mindst 2 ud af 3 paneler bedømmer dem som ikke ekstra  jomfru, bliver det konklusionen. 

  • Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet. 

    Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.

  • Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien. 

    Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.

  • Ftalater er en blødgører som findes i plastik, og er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen eller ved afsmitning fra emballagen fx i låget. Vi har undersøgt indholdet af ftalater.

    Der er ingen grænseværdier for indholdet i en fødevare. Men der er grænser for, hvor meget fødevarekontaktmaterialer må afgive. Hvert materiale må maksimalt afgive 0,5 mg/kg til fødevaren. 

  • Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.

    • Kemisk kvalitet 40 %,
    • sensorisk bedømmelse 40 %,
    • renhed 5 %,
    • ftalater10 %,
    • information og deklaration  5 %.

    Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.