Solcreme: Bliv ikke snydt af salgsgas på flasken
SPF, UVA, vandfast, til sensitiv hud, marine-venlig og bionedbrydelig står der ofte på solcremen. Men hvad betyder det? Er det salgsgas eller vigtig information? Få forklaringen her.
Solcremerne har mange mærker på emballagen. Udover SPF og UVA/ UVB, så finder du ofte mærker om alt fra dermatologisk testet, sensitiv hud og hypoallergen. Men i flere tilfælde er der ikke klare krav til disse anprisninger, og de kan derfor dække over mange ting.
Vi tester solcremer hvert år og vi støder hvert år på anprisninger, som er svære at gennemskue.
Miljøanprisninger på solcremer er svære at gennemskue
I de seneste år er der kommet flere miljøanprisninger på tuberne. Det kan være mærker som fortæller, at emballagen er bionedbrydelig eller at solcremen er koral-, ocean- eller marine-venlige. På nogle solcremer anprises også mængden af genvundet plast i emballagen eller at produktet støtter forskellige havmiljø projekter.
Du skal se dig godt for, for ofte er det producentens egen mærkning, og det er svært at gennemskue hvad de dækker over.
Svanen
Svanemærkede solcremer er blandt de mest miljøvenlige solcremer på markedet. Solcremer med Svanen er uden eksempelvis stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøbelastende.
Miljømærket Svanen er en mærkningsordning, hvor der er stillet en række krav til produktets samlede miljøbelastning og hvor en tredjepart, nemlig Miljømærkning Danmark, tjekker at produkterne lever op til kravene.
Vi anbefaler, at gå efter en solcreme med miljømærket Svanen.
Gå efter miljømærket Svanen, hvis du vil være sikker på at få et produkt, der hører til blandt de mest miljøvenlige på
markedet Stine Müller Testansvarlig, Forbrugerrådet Tænk
Blå Krans
Astma-Allergi Danmarks allergimærke stiller krav til stoffer, der kan give kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med den blå krans.
Uden parfume
Står der "Uden parfume" eller "parfumefri", bør solcremen ikke indeholde parfume eller nogen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Det er en god ide at kigge efter parfumefri solcremer, hvis du vil nedsætte risikoen for at få parfumeallergi.
På ingredienslisten kan du se, om din solcreme indeholder "parfume" eller "fragrance". Du kan også se efter de 26 parfumestoffer, der er hyppig årsag til allergi. Naturlige parfumestoffer er ligeså allergifremkaldende som syntetiske parfumer.
Sensitiv hud/hypoallergen
Anprisninger som denne skal give indtryk af, at produkter er bedre end andre solcremer i forhold til allergi og hudreaktioner. Men der er kun få klare krav til produkter, som anvender disse betegnelser, så du er ikke garanteret en sikrere creme. Den kan godt indeholde både allergifremkaldende parfume og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Solcreme til børn
Almindelige solcremer kan bruges af både børn og voksne. Der er ingen forskel i solbeskyttelsen og heller ingen særlige krav, der gælder for solcreme til børn. Du er altså ikke nødvendigvis sikker på at undgå problematisk kemi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer ved at købe dem.
Dermatologisk testet
Plejeprodukter anvender ofte dette udtryk. Kravene til denne anprisning er ikke klare, så du er ikke garanteret et mere gennemprøvet produkt.
SPF
Står for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor på dansk. Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft.
Faktortallet er vejledende, og afhænger i høj grad af mængden af solcreme, du smører på.
Vælg faktor efter din hudtype, tidspunkt på dagen, og hvor på kloden du befinder dig. Kræftens Bekæmpelse anbefaler mindst faktor 15.
UVA
Logoet viser, at producenten garanterer, at solcremen også beskytter mod solens UVA-stråler med minimum en tredjedel af den angivne SPF. Næsten alle solcremer giver i dag beskyttelse mod UVA-stråler. UVA-stråler er med til at ælde huden, men de kan ligesom UVB-strålerne også forårsage hudkræft.
Vi anbefaler at vælge en solcreme med et højt indhold af UVA-beskyttelse. De solcremer som klarer sig bedst i vores test, har en højere UVA –beskyttelse end minimumskravet.
Vandfast
Der er mange solcremer, der siger de er vandfaste Men kravet til solcremer, der skriver, at de er vandfaste, er ikke særlig højt. Kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet.
Tidligere test af solcremer viser, at det kan være svært for solcremer at klare dette krav. Dertil kommer at solcremen også forsvinder, når du tørrer dig efter badeturen. Du skal altså huske at smøre dig ind igen, når du har været en tur i vandet eller har tørret dig med håndklædet.
(Nano)
Ingredienslisterne på en del solcremer angiver ‘(nano)’, fordi blandt andet det fysiske filter "titanium dioxid" typisk er i nanoform.
EU har godkendt brugen af nano titanium dioxide og andre nano UV-filtre. De har vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bruges på uskadt hud og ikke som spray, hvor der er risiko for indåndning af nanopartiklerne. Det kan også være en god ide at vælge solstift til læberne uden nano.
"Once a day" eller "10 timers solbeskyttelse"
Indsmøring med solcreme en enkelt gang inden en dag i solen lyder tillokkende. Det signalerer nogle solcremer ved for eksempel at skrive "10 hours protection" eller "once a day".
Solcremer af denne type holder i praksis slet ikke så længe, viser test. Store dele af solbeskyttelsen kan være væk efter seks-otte timer, fordi solcreme gnubbes af, når du sidder eller ligger på en solstol, ligger på et håndklæde eller har tøj på over den indsmurte hud. Solcreme mister også effekten, når du sveder og bader.
Holdbarhed
Antallet af måneder, solcremen holder efter åbning, er angivet på de fleste solcremer. Som udgangspunkt kan du godt bruge solcremen fra sidste sommer. En solcreme, der har været åbnet, holder cirka i 1 år. En uåbnet solcreme kan holde sig længere tid, cirka 3 år. Tjek, om der er dato for sidste holdbarhed.
Lugt og konsistens skal du altid være opmærksom på, når du smører dig ind. En solcreme, der er blevet for gammel, kan miste sine evner til at beskytte mod solen, og du risikerer også hudreaktioner ved at bruge for gammel creme.
Koralrev mærkninger
2 solfiltre i solcremer, kan ødelægge koralrev. Derfor kan du finde solcremer med mærker, der viser, at de passer på koralrev.
Solcremer uden de problematiske solfiltre, kan godt indeholde andre stoffer, som er skadelig for miljøet, så se efter miljømærkninger i stedet, hvis du vil passe på naturen.
Vi har også fundet solcremer med mærker som tyder på de beskytter havet og koralrevene, men hvor mærket blot støtter projekter og stadig indeholder problematisk kemi.
Miljøvenlig emballage
Nogen anprisninger handler udelukkende om emballage og ikke produktet.
Genbrugsplast:
Genbrugsplastik er en måde at spare på ressourcer, men typisk er emballagen kun en mindre del af produktets samlede miljøbelastning.
Emballage af genbrugsplastik er derfor en god ide for miljøet, men bare fordi emballagen er af genbrugsplast, er det ikke sikkert at produktet som helhed er mere miljøvenligt end andre produkter
Tuber med papir-overtræk:
Flere solcremer kommer i brune emballager, hvor en del af plasten i tuberne er erstattet af papir. De kan blandt andet markedsføre sig som Eco-designed.
Papiret reducerer mængden af plast i emballagen, men betyder samtidig at du efter brug står med et blandingsprodukt, der ikke nødvendigvis er en fordel, når det kommer til genvinding af emballagen.
Vil du passe på miljøet, så vælg et produkt med miljømærket Svanen og tøm beholderen fuldstændig, så du undgår spild af solcreme
Vegan
Flere og flere solcremer angiver at være veganske eller bare ”Vegan”. Det betyder, at der ikke indgår ingredienser, der stammer fra dyr.
Stoffer som for eksempel glycerin, forskellige vitaminer og collagen kan både stamme fra dyr, planter eller være syntetisk fremstillet. Det er derfor ikke altid muligt alene fra ingredienslisten at se, om et produkt er vegansk. Med veganer anprisningerne fortæller producenten, at der kun er brugt ikke-animalske varianter.
”Vegansk” siger ikke noget om, hvorvidt der er problematiske indholdsstoffer i produktet. Det siger kun noget om ingrediensernes oprindelse.
Disse solcremer dumper i test
Solcremer skal beskytte dig mod solens skadelige stråler, der kan være farlige. Desværre yder ikke alle solcremer den lovede beskyttelse. Vi fandt tre solcremer, som ikke beskytter som de lover, og en af dem indeholder også uønsket kemi.
Disse solcremer er Bedst i Test
Solcreme er vigtig, og disse solcremer giver dig den bedste beskyttelse mod solens skadelige stråler. Disse solcremer med SPF 15, 30 og 50+ bliver Bedst i Test.
Solcreme på tube eller spray: Hvad er bedst?
Solcreme kan købes på enten tube eller spray. Men beskytter solcreme på spray lige så godt som solcreme på tube?