Test: Lavere indhold af bisphenoler: Konservesdåser | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Lavere indhold af bisphenoler:
Konservesdåser

Om produktet

7 af de testede konserves dåser på det danske marked havde et lavere indhold af bisphenol A og/eller af andre bisphenoler i lakken på indersiden af dåsen.

  • Blue Dragon Kokosmælk -  BPA og TMBPF
  • Bonduelle Kidneybønner - BPA, TMBPF, BPZ og BPC
  • Clearspring Kokosmælk -  BPA og TMBPF
  • Cosmoveda Kokosmælk - BPA og TMBPF
  • Heinz Tomatsuppe - BPA, BPF, BPB og BPPH
  • Freshona (Lidl) Kokosmælk -  BPA og TMBPF
  • Top Elios Ravioli - BPA

Clearspring: Ikke tilsigtet brug af BPA

"Vi er meget omhyggelige med at vælge vores produkter, inklusiv emballagen, fra leverandører, der opfylder vores strenge kvalitetsstandarder. Vores kokosmælk og flødeprodukter leveres til os i dåser, der er lavet uden bevidst tilsat BPA. Efter at have modtaget testrapporten, blev dette øjeblikkeligt delt med vores leverandør, som har bekræftet, at vores Kokosmælk-emballage ikke har tilsat BPA som materiale. Produktionsprocessen er verificeret til ikke at have nogen risiko for krydskontaminering.Tidligere testresultater har bekræftet, at der ikke er nogen afgivelse af BPA fra emballagen, og vi udfører nu vores egne tests for at bekræfte det samme."

Bonduelle: Kan være forurening fra ydersiden af dåsen

"I overensstemmelse med fransk lov har vores dåser og låg en indvendig coating, som er formuleret uden brug af Bisphenol A (også kaldet "BPA NI" eller "BPA Non Intent").

Vores leverandører garanterer således, at de dåser og låg, de leverer til os, overholder de gældende franske og europæiske regler. Vores egne stikprøve analyser udført på vores færdige produkter har vist mulige spor et godt stykke under de lovmæssige grænser.

Den ydre coating af dåserne er ikke beregnet til fødevarekontakt og kan indeholde BPA, hvor brugen er afgørende for ydeevnen.

Det er velkendt for dåseproducenter, at små mængder BPA fra den ydre belægning kan overføres til de indre BPA NI-belægninger under fremstillingsprocessen, selvom producenterne gør alt for at forhindre dette. BPA NI coatingen kan så utilsigtet indeholde BPA. Forurening af den indvendige coating er også anerkendt af de franske myndigheder. 

EU-reglerne fastsætter en specifik migrationsgrænse for BPA. Den målte værdi er under den specifikke migrationsgrænse fastsat af EU-forordningen. I lyset af dette vurderer vi, at denne testresultaterne ikke viser nogen lovmæssig uoverensstemmelse. Konservesdåser er fortsat en af ​​de sikreste måder til opbevaring af fødevarer ved stuetemperatur i flere år uden at ændre sundheds- og smagskvaliteten."

Lidl: Dåsen overholder reglerne

”Den undersøgte dåse opfylder gældende EU regler og standarder.

Den har derudover en coating, der er en såkaldt BPA-NI (BPA-Non-Intentional), hvilket betyder at BPA ikke er tilsigtet anvendt i lakken. Dette bekræfter leverandørens egne test, der ikke viser indhold af BPA.

På baggrund af Forbrugerrådet Tænks test vil leverandøren endnu engang sende en dåse til test for indhold af BPA.”

Cosmoveda: Dåserne er sikre

"Det tolerable daglige indtag for BPA fastsat af EFSA i 2015 er stadig gyldigt, og testresultatet fra Forbrugerrådet Tænk er tolerabelt."

Kemitest

Minusser (stofferne er tilladte)

  • Med lavere indhold af bisphenol a og/eller andre bisphenoler i lakken indvendigt i dåsen