6 af de testede sodavand på det danske marked havde et højere indhold af bisphenol A og/eller andre bisphenoler målt i lakken på indersiden af dåsen.
Coca cola - BPA, samt mindre mængder BPF, BPS og TMBPF
Fanta - BPA, samt mindre mængder BPF og TMBPF
Pepsi - BPA, samt mindre mængder BPF og TMBPF
Sprite - BPA, samt mindre mængder TMBPF
Monster - BPA og BPF
Lipton - BPF, BPTMC, TMBPF og BPA samt mindre mængder BPB
Bryggeriforeningen: Testen siger ikke noget om bisphenoler i sodavandet
”Set fra et forbrugerperspektiv må det interessante være, om der er BPA i det sodavand, som forbrugeren drikker. Men Forbrugerrådet Tænks laboratorium har hældt indholdet af sodavandsdåserne ud og udelukkende testet coatingen på indersiden af de tomme dåser for indhold af BPA. Det er altså selve dåsen og ikke sodavandet, der er testet. Testen påviser dermed ikke BPA i sodavandet.
Fødevarestyrelsen har flere gange testet emballage for BPA, senest i 2019 med de nyeste grænseværdier. Disse undersøgelser bekræfter, at der ikke er problemer med at drikke sodavand fra dåse.”
Forbrugerrådet Tænk: Dåser uden bisphenoler er den sikreste måde at undgå stofferne i mad og drikke
"Vi tester for indhold af bisphenoler i lakken i dåsen, og ikke i sodavandet, fordi vi mener, at den sikreste måde at undgå, at de uønskede stoffer ender i vores mad og drikkevarer, er ved at undgå at bruge dem i de materialer, der er i kontakt med vores mad og drikkevarer. Selvom afgivelsen fra lakken i det enkelte produkt er begrænset, kan den samlede udsættelse for stofferne blive et problem."
Kemitest
Minusser (stofferne er tilladte)
Minusser (stofferne er tilladte)
Med højere indhold af bisphenol a og/eller andre bisphenoler i lakken indvendigt i dåsen