Flere induktionskogeplader har problemer
Flere induktionskogeplader i vores test har udfordringer med brugervenligheden eller med at varme ordentlig. Se hvad du skal være opmærksom på.
Vi har testet 58 induktionskogeplader fra Aeg, Bauknecht, Beko, Bosch, Cylinda, Electrolux, Gorenje, Grundig, Ikea, Miele, Samsung, Severin, Siemens, Smeg, Whirlpool og Witt
Induktionskogeplader virker ved hjælp af magnetiske spoler, som varmer kogegrejet op i stedet for kogepladen.
Induktion gør det nemt og hurtigt at temperaturregulere, men vores test viser også, at en del kogeplader får problemer, når vi stresstester dem. Specielt én kogeplade har så mange funktionsproblemer, at vi ikke synes den er pengene værd.
Flotte kogeplader - besværlige i hverdagen
Induktionskogeplader har en sort, blank overflade, der kan give et meget rent og æstetisk udtryk i køkkenet. Enkelte kogeplader er så rene i deres æstetiske udtryk, at det går ud over brugervenligheden i dagligdags brug.
Testen viser, at det er svært at benytte induktionskogeplader, som ikke har symboler, der indikerer hvor kogegrejet skal placeres, og det er et problem fordi gryder og pander skal placeres korrekt på kogeområdet, ellers bliver kogegrejet ikke varmet godt nok op.
Problemer med visse induktionskogeplader
Forbrugerrådet Tænk har funktionstestet induktionskogepladerne på et uvildigt testlaboratorium. Flere kogeplader havde problemer, når vi testede følgende:
- Holde lav varme: Kogepladernes evne til at holde en lav, jævn temperatur er også blevet undersøgt.
- Varmefordelingen: Ved at bage pandekager på induktionskomfurerne og vurdere, hvor ensartet pandekagerne er blevet.
- Varmeeffekt: Induktionskogepladernes evne til at varme under intensivt brug er testet ved at lave pommes frites på 1 kogezone, mens de øvrige kogezoner på komfuret varmede vand.
Holder ikke lav temperatur
Visse sovse og cremer med æg må ikke blive for varme, og det er vigtigt, at induktionskomfuret ikke varmer for meget ved laveste indstilling.
Hvis det er vigtigt for dig at kogepladen kan holde en præcis varme kan du i vores test under hver enkelt produkt se hvor godt den klarer sig. Se efter testparametret ”Temperaturkontrol på laveste indstilling”
Varmer ikke jævnt
Under glasoverfladen på induktionskogepladerne ligger spoler, der får kogegrejet til at blive varmt.
Kogepladerne skal varme kogegrejet op, så for eksempel en pande bliver lige varm over det hele. Vi tester hvor god varmefordelingen er ved at lave pandekager og undersøge hvordan den bruner
Du kan se hvor god induktionskogepladen er til at give en jævn varme under vores testparameter ”Varmefordeling ved pandekagetest”
Varmer ikke nok
Induktionskomfurerne har ikke alle den samme tilslutningseffekt, hvilket betyder, at de ikke alle varmer kogegrejet lige hurtigt.
Effekten har betydning for hvor hurtigt maden bliver varmet op. I testen måler laboratoriet hvor hurtigt og hvor mange portioner frosne pomfritter en kogeplade kan friturestege på 45 minutter samtidig med at de andre kogezoner koger vand.
På mange af de testede kogeplader i var det muligt at tilberede 4 portioner pommes frites på 45 minutter, men nogle får problemer med at varme godt nok. Har du tit gang i alle kogeplader på én gang, er det en god idé at købe en induktionskogeplade, som klarer sig godt i denne test.
Du finder testresultaterne under testparameteret ”Friturestegning” – her skal du gå efter en kogeplade som opnår God eller Meget god i den test
Vi tester også hvor hurtig de enkelte kogezoner kan bringe en liter vand i kog. De fleste kan klare opgaven på 4-5 min. men på enkelte løb det op i 7-8 minutter.
Slår ikke fra, når panden er tom
Glemmer du panden på kogepladen, kan den blive meget varm på et induktionskomfur. Det er godt, hvis kogepladen registrerer dette og slår fra. På nogen induktionskogeplader bliver effekten reduceret (altså der bliver skruet ned for varmen), på andre slår kogezonen helt fra, når der står en tom stegepande på den, hvilket er rigtig fint, specielt hvis du er lidt glemsom.
Der er dog også kogeplader som ikke reagerer på overophedning.
Testparameteret du skal se efter hedder ” Opvarmning af en tom gryde”
Advarer ikke når gryden koger over
Koger en gryde over og spilder varm væske ud over kogepladerne, kan det være svært at betjene panelet, som ligger i pladen. Du risikerer at slukkeknappen er dækket af varm væske, og du kan ikke slukke for pladen uden at brænde dig.
Bedst er det, hvis kogepladen slukker af sig selv, når en gryde koger over. Vores test viser, at nogen induktionskogeplader slår fra, men nogen først efter et stykke tid. Andre kogeplader er dårlige til at slukke selv.
Under testparameteret ”Vand på kogepladen (gryden koger over)” kan du se hvor god kogepladen er til at slukke selv.
Betjeningen kan irritere
Betjeningen af induktionskogepladerne betyder meget i hverdagen. Hvor nemt er det at skrue op og ned for de forskellige kogezoner?
Kogepladerne har lidt forskellige tilgange til betjeningen, hvilket kan være vigtigt for dig. Vi vurderer hvor nemme vi synes kogepladerne er at betjene, men det kan være en god ide at undersøge, hvordan kogepladen betjenes, før du vælger en model, så du er sikker på, at der ikke er noget, som vil komme til at irritere dig i hverdagen.
Spørg i forretningen om du kan teste kogepladen, før du køber.
Denne induktionskogeplade er ikke pengene værd.
Din induktionskogeplade skal fungere optimalt, hvis du bruger den hver dag. Selvom flere af kogepladerne bliver udfordret i vores test, er der dog én, som klarer sig særligt dårligt.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Fordele og ulemper ved induktionskogeplader
Induktionskogeplader adskiller sig fra de klassiske glaskeramiske kogeplader og gaskomfurer på flere punkter. Læs om fordele og ulemper ved induktion her.
Disse induktionskogeplader er bedst i test
Hvilke induktionskogeplader fungerer bedst, og har den bedste brugervenlighed? Vi har testet 75 induktionskogeplader. Se hvilke der er Bedst i Test.
Det skal du vide, før du køber en dampovn
Dampovne giver dig mulighed for at tilberede mad med hjælp af damp. Men de er dyre og nogle dampovne har begrænsninger. Vælg din ovn med omhu.